четвер, 19 липня 2012 05:15

"Прирівнювання Конституції Криму до основної означає вихід півострова зі складу України"

Автор: фото з сайта www.poltava.pl.ua
  Юрій Ключковський: ”Почався сильний наступ на засади державності України, і не виключено, що це результат зустрічі Януковича із Путіним”
Юрій Ключковський: ”Почався сильний наступ на засади державності України, і не виключено, що це результат зустрічі Януковича із Путіним”

Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов виступив з ініціативою прирівняти в правах Конституцію півострова до української. Це може наділити Верховну Раду автономії правом законодавчої ініціативи. Уже створена робоча група із представників Ради міністрів, кримського парламенту і вчених. Вона має протягом тижня подати свої пропозиції, які за два місяці надішлють на розгляд Конституційної асамблеї при президенту Вікторові Януковичу.

— Таке прирівнювання означає вихід Криму зі складу України, — каже 63-річний Юрій Ключковський, заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. — Я не знаю, навіщо це Могильову. Думаю, це все московська карта. Якщо таке станеться, то означатиме, що не має більше Криму у складі України. Він стане на рівні з Україною, таким же суб'єктом. Це порушення територіальної цілісності. Крим буде державним утворенням на конфедеративних зв'язках із Україною, що є порушення першого розділу нашої Конституції. Це річ, яка Основним законом не може бути передбачена, і тому вважаю, що це просто кримський сепаратизм із московської подачі.

Як щодо передвиборного піару Партії регіонів у Криму?

— Якщо б це було тільки піаром, то Бог із ним, нехай піаряться на чому хочуть. Усе одно мудрий зрозуміє про що мова. Але я боюся, що вони захочуть це реалізувати. Що президент все-таки ініціює зміни до Конституції. Влада останнім часом із нею взагалі не рахується. Почався сильний наступ на засади державності України, і не виключено, що це результат зустрічі Януковича із Путіним. Це може бути вислуга перед російським президентом за щось. Наприклад, за те, що Путін таки з Януковичем бачиться.

Який статус сьогодні має Крим в Україні?

— Це — адміністративна автономія. Його Конституція має статус звичайного закону України. Її сила така ж, як і інших законів, і не може суперечити Основному закону. Підняти цей статус — означає підвищити статус кримської автономії, тобто утворення, до рівня держави.

Зараз ви читаєте новину «"Прирівнювання Конституції Криму до основної означає вихід півострова зі складу України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути