Ексклюзиви
пʼятниця, 14 січня 2011 14:18

Януковича просять захистити культуру від чиновницького свавілля

Януковича просять захистити культуру від чиновницького свавілля

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності звернувся до Президента України як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина стати на захист людей культури в Україні, "убезпечити їх від свавілля чиновників та припинити вандалізм в Українській державі".

Зокрема, як повідомляє голова Комітету Володимир Яворівський, Комітет стурбований ситуацією, яка склалася у культурному житті країни.

"За останній час тривожні сигнали з різних царин культурного життя почали масово надходити фактично з усіх регіонів. Краплею стала заява відомої української письменниці, лауреата Шевченківської премії Марії Матіос про факти переслідування її працівниками внутрішніх справ за її творчу діяльність", - йдеться у заяві.

За словами Яворівського, такого прецеденту переслідування письменника за його книжки незалежна Україна ще не знала.

Комітет з питань культури і духовності розцінює поведінку правоохоронних органів як грубе порушення законодавства про культуру, а головно конституційних засад про свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.

"Відповідно, вимагаємо від Генерального прокурора України та Міністра внутрішніх справ надати офіційне пояснення українському суспільству про правові підстави таких дій їхніх підлеглих", - підкреслив парламентарій.

На його переконання, ситуація, яка склалася у культурному житті країни за останній час "нагадує війну за виживання, в якій творча людина, на жаль, стала обеззброєна чиновницьким свавіллям".

Нагадаємо, що, за словами письменниці Марії Матіос, 17 грудня працівники Шевченківського райвідділу внутрішніх справ Львова за дорученням ГПУ розшукували її у видавництві "Піраміда", аби вилучити з продажу примірники книги Матіос "Вирвані сторінки з автобіографії".

У свою чергу генпрокурор країни Віктор Пшонка запевнив, що його відомство не давало жодних доручень щодо "переслідування" української письменниці Марії Матіос.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Януковича просять захистити культуру від чиновницького свавілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути