Ексклюзиви
субота, 23 лютого 2013 13:07

"Янукович виведе на вулиці танки і буде кровопролиття" - "бютівець" Пазиняк

Автор: ФОТО: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  Василь Пазиняк народився у селі Завадів на Львівщині у сім'ї репресованого. Закінчив Львівський медичний університет із відзнакою. Працював асистентом кафедри дитячої хірургії Львівського медичного університету, яка знаходиться на базі ОХМАТДИТу. 
На останніх парламентських виборах потрапив до Верховної Ради з Яворівського мажоритарного округу. Його конкурентом був мільйонер, самовисуванець Тарас Козак. Пазиняк набрав 66 тисяч голосів — найбільше по всій Україні з представників "Батьківщини". Козак відстав на 23 тисячі голосів. 
- Власного житла не маю, винаймаю квартиру у Львові, - запевняє. - Зараз зробив перший внесок у новобудову. Автомобіля теж не маю.
Розлучений. Задекларував за 2011 рік 50 тис. доходу із заробітної плати.
Василь Пазиняк народився у селі Завадів на Львівщині у сім'ї репресованого. Закінчив Львівський медичний університет із відзнакою. Працював асистентом кафедри дитячої хірургії Львівського медичного університету, яка знаходиться на базі ОХМАТДИТу. На останніх парламентських виборах потрапив до Верховної Ради з Яворівського мажоритарного округу. Його конкурентом був мільйонер, самовисуванець Тарас Козак. Пазиняк набрав 66 тисяч голосів — найбільше по всій Україні з представників "Батьківщини". Козак відстав на 23 тисячі голосів. - Власного житла не маю, винаймаю квартиру у Львові, - запевняє. - Зараз зробив перший внесок у новобудову. Автомобіля теж не маю. Розлучений. Задекларував за 2011 рік 50 тис. доходу із заробітної плати.

- Українець пішов на вибори, проголосував, випив чарку, а далі сидить на печі і спостерігає. Замість того, щоб контролювати, що роблять його обранці, - народний депутат від "Батьківщини" 56-річний Василь Пазиняк виступає перед громадою в народному домі міста Яворів Львівської області. На зустріч у неділю прийшло півсотні пенсіонерів.

- У село Нагачів Яворівського району надійшла медтехніка на суму 100 тисяч гривень за кошти державного бюджету, - продовжує виступ. - Потрібно її десь розмістити. Замість того, щоб виділити гроші на ремонт старого приміщення, голова "попросив" сільських депутатів проголосувати за виділення 60 тисяч йому на автомобіль. І вони проголосували. Потім люди скаржаться мені. А чого ви не йдете до того одного-другого депутата, який за це голосував? Не вміємо ми себе відстоювати, - хитає головою. - Треба було підніматися, коли збільшили пенсійний вік, прийняли мовний закон, сфальсифікували вибори.

Люди по черзі встають і питають Пазиняка про міські лазні, туалети, радяться за кого голосувати на президентських виборах. Його помічниця записує кожне звернення. Зустріч триває 1,5 год. Пазиняк є членом комітету Верховної Ради з охорони здоров'я.

- Я прогнозую, що революція таки повинна розпочатися, - розмовляємо із Василем Степановичем у ресторані "Когути" біля траси Львів-Краківець після зустрічі. Замовляє усім вечерю, вино, каву. - Це може навіть статися весною із появою пролісків. Та от треба якогось детонатора. Ним може стати підняття тарифів. Коли в хату принесуть нові квитанції, то кожен зрозуміє, що нарешті прийшли і по нього. А МВФ не дасть нам нового кредиту, поки не збільшимо ціни на компослуги.

Василь Степанович відповідає на телефонний дзвінок. Консультує когось, які ліки приймати.

- Учора був на Жовківщині, - продовжує. - Вперше почув, як священики на площі закликали народ до повстання. Сказали, що готові очолити хрестовий похід. Це мене втішило. А недавно дзвонить мій колишній студент-гінеколог, каже: "Ви там тримайтеся, а якщо що — ми готові їхати і боротися". Вперше чую, що гінеколог, який має своє тепле місце і копійчину в кишені, хоче боротися. Хоча і за медиків мені соромно. Вони під тиском влади заявляють, ніби Тимошенко абсолютно здорова. Ми були у неї, вона важить 40 кілограмів, м'язи атрофувалися. А оце їду Львівщиною, дивлюся, висять біл-борди Медведчука про Митний Союз. Ну хіба здоровий народ стерпів би це?

На зустрічі ви розповіли людям про список із 1600 осіб, яких влада планує арештувати. Хто це?

Мій однопартієць заявив, що має список із 1600 осіб для першочергових арештів. Це ті люди, які чинять опір сьогоднішній владі. Я по життю оптиміст. Але прийшов у Раду, зневірився. Ця гілка влади розтоптана. На суді у справі Тимошенко тих депутатів, які були в залі, "беркутівці" по ногах лупили. А де ж недоторканість? Нам треба було здати мандати одразу після виборів і йти в народ. Тоді вибори визнали би нелегітимними. А на наступних ми би могли отримати мінімум на сто мандатів більше.

Якою може бути нова революція?

Цей президент — не Кучма. Він виведе на вулиці танки і буде кровопролиття. Бо йому є що захищати. Будує собі золоті унітази, тому що в нього лишився комплекс з часів, коли сидів. У камері, де 15 людей і один туалет, це місце було дуже важливим. Тому хоче хоч якось компенсувати той незабутий страх. А втікати йому нікуди.

Ви входите у комітет по охороні здоров'я. Що найперше треба міняти в цій галузі?

Треба припинити вакцинацію новонароджених дітей проти гепатиту Минулого року від неї померло 16 дітей. Вакцина завозиться із Куби та Індії. Її розливають у селі Помірки під Харковом. Прививка була введена в Україні кілька років тому. В інших державах від гепатиту Б вакцинують один відсоток дітей — тих, батьки яких перехворіли хворобою. І це правильно. У нас же вакцинується 80 відсотків. Куба — це інший генотип. Ми вимагаємо, щоб вакцину закупляли в Європі. Міністерство каже, що кубинська дешевша. На здоров'ї нації не економлять.У перший рік життя українська дитина отримує 17 щеплень. Можливо, це трохи забагато. Хоч я прихильник вакцинування.

Друге — треба негайно припинити закриття районних лікарень. Згідно з реформою, на три райони має припадати одна лікарня. Там буде більше матеріальне забезпечення, вища зарплата лікарям. Але чи можна це зробити на нашому бездоріжжі? Закриють сьогодні дві лікарні на Жовківщині, хворого з гіпертонічним кризом треба буде везти за 50 кілометрів у Кам'янку-Бузьку. Поки швидка приїде і повернеться, мине три години. За цей час людина може померти. Пілотні проекти здійснили у Донецьку, Дніпропетровську, Вінниці, Києві. Там їх засудили. Головна мета реформи — економія бюджетних коштів.

Клініка "Феофанія" для депутатів щороку з'їдає 200-300 мільйонів бюджетних гривень. У же час у звичайних лікарнях немає навіть бинтів. Мало хто з чиновників у ній лікується, усі їдуть за кордон.

Туди звертається 10 відсотків депутатів. А я не хотів би лікуватися у медиків, які мають малу медичну практику. У своїй передвиборчій кампанії я заявляв, що "Феофанія" і відомчі санаторії депутатів непотрібні. На всю сільську медицину країни виділяється стільки коштів, як на одну "Феофанію". Виступаю за це, щоби ці кошти скерували на довершення будівництва Київського ОХМАТДИТу.

Як збільшити зарплату лікарям, щоб вони не брали "подяк"?

Людина, яка провчилася три роки на фармацевта, отримує 3 тисячі зарплати. А лікар, який навчався 5 років в університеті і 3 в інтернатурі — 1200. Несправедливо. Зарплата має залежати від надання медичних послуг — скільки прооперував, проконсультував. Той, до кого ідуть пацієнти, має отримувати більше від того, якого по блату запхали на посаду.

При минулому міністрі, сімейному лікарю пропонували давати п'ять тисяч, автомобіль, житло, лиш би він ішов працювати в село. Якщо за рік виявив певну кількість захворювань на ранніх стадіях, його преміювали би у кінці року на 30-50 тисяч. Багато студентів радо це сприйняли. Однак у нас влада постійно міняється. Кожна нова пропонує свою реформу, тому жодна не може бути втілена.

Я не проти, щоб хворий віддячився лікарю, якщо має можливість. Я проти вимагання. Людина не повинна продавати корову, щоб зробити операцію. Лікар має тільки попередити, що доведеться купити — нитки, марля, рукавиці. Тоді пацієнт із тим списком іде в аптеку. Хочемо комітетом поїхати в Калуш, де мер Ігор Насалик силами місцевого бюджету повністю забезпечив лікарню усім необхідним. Але не в кожному місті є прибутковий завод. Наші лікарні забезпечуються 20-30 % від потреби.

Чи не варто зробити медицину офіційно платною?

Страхова медицина - це прекрасно. Але при страховій медицині люди мають мати відповідну працю, можливість робити серйозні відрахування із зарплати. Я був у Німеччині у свого родича. Його запросили на огляд до уролога. Він застрахований у найкращій страховій компанії. На місяць за себе, дружину і двох дітей платить 3 тисячі євро. Але обирає найкращих фахівців. І якщо потрапляє у лікарню в будь-якій країні світу, то за ним пришлють санітарного літака і заберуть. Огляд тривав рівно годину - УЗД, аналізи крові, сечі. На прощання лікар зробив комплімент його дружині, розказав, що прочитав останню книжку мого знайомого. Наступного дня моєму знайомому прийшов рахунок на 800 євро. Він перечислив ці гроші на страхову компанію, вона заплатила професору. Усі задоволені. Але якби він у цей день не прийшов на огляд? Не дай Боже, захворів би і доводиться робити операцію за 10 тисяч євро. А страхова би йому сказала: ти не виконав умови договору, не прийшов на черговий огляд, тому ми оплачуємо тобі лише дві тисячі, вісім оплачуєш сам. А у нас в Україні так: нас нічого не болить, то ми не йдемо до лікаря. Тому за кордоном профілактика на першому місці.

Ви у своїй програмі обіцяли фельдшерсько-акушерські пункти у кожному селі. Як цього досягти?

Не можна закрити жодного ФАПу і жодної лікарні. Поки ми не будемо мати остаточний план реформування. Реформування "по-їхньому" - закрити районні лікарні і вибірково ФАПи. Останні не можуть дати фахову допомогу, але першу невідкладну можуть. У моєму селі фельдшер не раз рятувала мою маму, коли в тої був гіпертонічний криз. Поки приїде швидка, вона вже прибіжить хоч серед ночі і зробить укол. Не буде цього фельдшера в селі, різко збільшиться кількість смертей. І якщо ми кинемо на них більше коштів, то побачимо, що нація оздоровлюється. А зараз основні кошти з'їдають лікарні найвищого рівня спеціалізації. Звісно, потрібні, томографи, комп'ютери. Але купивши за мільйон гривень один апарат, ми врятуємо на ньому сто людей. А за цей мільйон ми могли би врятувати тисячу по селах.

Одна із структур лобіювала будівництво нового медцентру під Донецьком на 4 млрд грн, по мільярду з держбюджету мало би виділятися щороку. Цей центр не надавав би практичної допомоги. Це радше для наукової діяльності. І депутатам вдалося переконати вищих урядовців, що ту затію треба припинити. "Регіоналці" Тетяні Бахтєєвій вдалося переконати міністрів, що краще за цей мільярд купити лінійні прискорювачі для кожної області. Це нове слово техніки, коштує 20-30 млн гривень. Коли пухлина мозку може бути видалена без трепанації черепа. А таких апаратів в Україні є усього чотири - у Донецьку. Львові. Києві, Харкові. А має бути в кожній області.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович виведе на вулиці танки і буде кровопролиття" - "бютівець" Пазиняк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

328

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути