понеділок, 19 вересня 2011 07:30

"Лише три депутати прозвітували про витрачені кошти"

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Виконавчий директор Комітету виборців України Оксана Дащаківська аналізує роботу депутатів, стежить за їхньою діяльністю, дає поради і роз’яснення виборцям. Її офіс розміщений на вулиці Лисенка, 38
Виконавчий директор Комітету виборців України Оксана Дащаківська аналізує роботу депутатів, стежить за їхньою діяльністю, дає поради і роз’яснення виборцям. Її офіс розміщений на вулиці Лисенка, 38

— На депутатів Львівщини не можна скаржитися, бо вони нічого конкретного не обіцяли, — розповідає виконавчий директор Комітету виборців у Львівській області 34-річна Оксана Дащаківська. — Обіцяли боротися за справедливу Україну, що будемо в Євросоюзі. І люди за них голосували. Про що тепер питати таких обранців?

Спілкуємося в середу ввечері у сквері неподалік комітету.

"Свободівцям" закидають, що лише приймають політичні рішення.

— Програмні цілі цієї партії були — мова, історія і Бандера. Вони їх виконують, користуючись обласною радою. Усі бачили, за що голосували.

Чим мають займатися обласні депутати?

— Міністерство фінансів скидає області кошти. Депутати їх перерозподілили і цілий рік слідкують за використанням. Рада має визначати стратегію області — транскордонне співробітництво, туризм — і працювати над конкретними програмами їх розвитку. Займатися комунальними підприємствами, контролювати сільських голів. Якщо люди скаржаться депутатам, що війт приймає неправомірні рішення, обласна рада може скликати спеціальну комісію і виїхати в село.

На жаль, багато депутатів самі не знають своїх обов'язків, не цікавляться цим. Мають низьку політичну освіту. "Свобода" не сподівалася на такий успіх і не навчила своїх хлопців грамоти. Депутати району не вміють написати регламент, проект рішення.

Знаєте сумлінних депутатів?

— В основному це ті, хто прийшов уперше. Є такі у Дрогобицькій, Сокальській, Радехівській райраді. Депутат зобов'язаний брати участь у пленарних засіданнях, щотижня мати прийомні дні. Інформувати про їх графіки на сайтах районних та обласної рад.

Депутат повинен хоча би раз на рік проводити зустріч із виборцями і звітувати про свою роботу. Люди можуть доручити йому питання по вивозу сміття, водопостачанню, газифікації, невиплаті зарплати на підприємстві, завищенню тарифів на комунпослуги.  Це можна зробити усно або написати доручення з підписами представника громади і депутата у двох примірниках.

У Новому Роздолі треба перекрити багатоквартирні будинки. Місто грошей не має. Люди звернулися до депутата облради Олега Кузенка. Він пішов до місцевих підприємців і випросив гроші. Знаю депутатів, які в такий спосіб відкривають дитячі майданчики. Але ці випадки поодинокі.

Куди скаржитися, якщо обранець не виконує прохання людей?

— Нікуди. Депутата можна відкликати. Але це процедура складна — треба ініціювати місцевий референдум. Таке ще не застосовували. І думаю, це не демократично. Вибрали — чотири роки спостерігаємо, що наш депутат робить. Якщо не зробив нічого — удруге його не обираємо.

Якщо депутат висувався від якоїсь політичної сили, спробуйте поскаржитися на нього в офіс партії.

Кому роздають депутатську допомогу?

— Депутатський фонд мають народні та обласні депутати. Обласний може роздати близько 30 тисяч гривень, залежно, який бюджет області прийнятий. Голова облради і його заступники можуть дати більше. Грошову допомогу видають на лікування, подолання наслідків стихії, ремонт аварійного житла. Мешканець має написати заяву і занести її в депутатську приймальню. Або ж передати її особисто — під час зустрічі з виборцями, на особистому прийомі. Можна надіслати листом в обласну раду на ім'я депутата.

На сайті облради вперше прозвітовано, які суми потратили депутати. У середньому за півроку кожен витратив 36 тисяч гривень. Голова і його заступники — по 40 тисяч. Ми просили їх назвати прізвища людей, кому і на що вони дали кошти. Нам прозвітували три депутати — Батенко Тарас від Золочівського району, Кузенко Олег від Нового Роздолу, Сеник Мирослав від "Нашої України". Інші мовчать. Можливо, якісь зловживання відбуваються.

Чим може скористатися депутат?

— Може посприяти в наданні підприємству, в якому він зацікавлений, ліцензій, дозволів, патентів, земельних ділянок.

Може із депутатським запитом звернутися в податкову, що ніби місцевих підприємців району ущемляють перевірки. Зайде в кабінет, знайде контакт із людиною і скаже: "А може, мене будеш попереджати, коли будуть приходити на моє підприємство?"

 

До кого звертатися

Назва району    Депутати, закріплені за ним

Бродівський    Панькевич Олег, Сех Ірина

Буський    Грещук Ігор, Козак Богдан

Городоцький    Візняк Юрій, Дубневич Ярослав

Дрогобицький    Задорожний Михайло, Сендак Михайло

Жидачівський    Кіт Андрій, Титикало Михайло

Жовківський    Бокало Іван, Козак Тарас

Золочівський    Батенко Тарас, Кукуруза Теодор

Кам'янка-Бузький    Блавацький Михайло, Кирилич Володимир

Миколаївський    Дудич Роман, Чечотка Богдан

Мостиський    Груник Іван, Турчин Богдан

Перемишлянський    Баран Василь, Сірків Михайло

Пустомитівський    Барановський Ігор, Дубневич Богдан

Радехівський    Федашко Петро, Сенчук Сергій

Самбірський    Завійський Леонід, Охріменко Леонід

Сколівський    Дейнека Анатолій, Тягнибок Андрій

Сокальський    Небожук Олександра, Швед Роман

Стрийський    Круць Василь, Хомин Ярослав

Старосамбірський    Гичка Михайло, Войтів Юрій

Турківський    Дзюдзь Михайло, Піх Богдан

Яворівський    Барбара Михайло, Пазиняк Василь

 

Зараз ви читаєте новину «"Лише три депутати прозвітували про витрачені кошти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути