Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2010 17:47

Янукович підписав закон про регламент ВР

Янукович підписав закон про регламент ВР

Президент України Віктор Янукович підписав закон про регламент Верховної Ради, прийнятий парламентом 27 квітня.

Про це в п'ятницю повідомляє прес-служба глави держави.

Згідно з законом, суб'єктами опозиційної діяльності у Верховній Раді може бути депутатська фракція, або об'єднання фракцій.

Закон встановлює, що фракція, що не бере участь в коаліції, може ухвалити рішення про опозиційність. При цьому фракції, що заявили про опозиційність, можуть створити опозиційне об'єднання фракцій.

Раніше закон про регламент встановлював, що про опозиційність могла заявити тільки фракція, чисельність якої складала більше половини депутатів, що не увійшли до складу коаліції. Іншими словами, про опозиційність могла заявити найбільша за чисельністю фракція парламенту.

На даний момент найбільшою фракцією, що не увійшов до складу коаліції є БЮТ.

При цьому законом встановлюється, що опозиційна депутатська фракція може входити до складу тільки одного опозиційного об'єднання.

Опозиційна діяльність фракції або опозиційного об'єднання фракцій припиняється по їх рішенню з моменту оголошення на пленарному засіданні про це. Крім того, така опозиційна діяльність може припинитися і у випадку якщо одна, або декілька фракцій заявили про вихід з опозиційного об'єднання.

Законом встановлюється, що суб'єкти опозиційної діяльності мають гарантоване право на виступ свого представника тривалістю в три хвилини при розгляді таких питань, як питання про основи внутрішньої і зовнішньої політики, програми діяльності Кабінету міністрів України, стан виконання держбюджету, відповідальність Кабінету міністрів України, питання про загальнодержавну програму економічного, науково-технічного соціального, національно-культурного розвитку, а також охорона навколишнього середовища.

Законом також встановлюється, що позафракційні народні депутати можуть об'єднуватися в депутатську групу позафракційних. Оголошення про створення такої групи робить на пленарному засіданні головуючий на засіданні.

Крім того, згідно з законом, депутатська група позафракційної, до складу якої входить 15 і більш за депутатів, має право на участь в засіданнях погоджувальної ради з правом вирішального голосу.

Закон також змінив порядок призначення і звільнення заступників Верховної Ради.

Згідно з ухваленим законом рішення про обрання першого заступника і заступника голови Верховної Ради ухвалюється відкритим поіменним голосуванням більшістю від конституційного складу Верховної Ради, і оформляються з відповідною ухвалою.

Іншими словами рішення про обрання першого зама і зама голови Верховної Ради ухвалюється шляхом голосування в сесійному залі електронними картками, і для ухвалення такого рішення необхідно набрати 226 голосів і більше.

Регламент, що раніше діяв, встановлював, що обрання і звільнення з посад заступників голови Верховної Ради, обираються також як і голова Верховної Ради - шляхом проведення таємного голосування бюлетенями.

При цьому встановлювалося, що голосування вважається дійсним, у випадку якщо такі бюлетені узяли не менше 300 народних депутатів. Проте для ухвалення рішення необхідно набрати 226 голосів, тобто просто більшість.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Янукович підписав закон про регламент ВР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути