неділя, 13 січня 2013 12:06

"Янукович не дурень. Він буде відстрілюватися до останнього патрона" — Стецьків

"Янукович не дурень. Він буде відстрілюватися до останнього патрона" — Стецьків
"Янукович зараз поводиться, як Гітлер 1944-го чи Каддафі — за рік до смерті", - вважає Стецьків ФОТО: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

Арсеній Яценюк і Віталій Кличко в другому турі президентських виборів сукупно наберуть більше за Віктора Януковича. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав колишній народний депутат Тарас Стецьків.

"Але Янукович не дурень. Він бачить розстановку сил і не гратиме в чесні вибори. Що на сьогодні є в Януковича? Він посварився з Європою. Не пішов у Митний союз із Путіним. Розсварився з власним народом. Останній склад Кабміну вказує, що президент, обрізавши олігархів, концентрує владу в руках "сім'ї". Він повністю себе ізолював, став мішенню для всіх", - заявив політик.

За його словами, це — початок кінця Януковича.

"Але, образно кажучи, він буде відстрілюватися до останнього патрона. Янукович влади не віддасть. Застосує все, що прийде в його буйну голову. Пересварить вождів опозиції, піде на референдум. Може бути реалізований сценарій розколу країни", - зауважив він.

Стецьків вважає, що у президента є лише один вихід, геополітичний — домовитися з Америкою і відпустити Тимошенко.

"В такому разі вона має дати гарантії не посадити його. Європа не відійде від своєї позиції, бо не має сили змушувати Януковича, а Америка — має. Протягом останніх 20 років американські компанії не заходили на ринок України. А при Януковичі — зайшли (йдеться про розробку газових і нафтових покладів. — ред.). Це означає, що варіант домовленості із США реальний. І він хороший для всієї країни. Янукович так уникне громадянської війни. Після відходу від влади позбудеться багато чого, що "нацарював", але дещо йому і залишать", - наголосив політик.

На думку Стецьківа, тоді б міжнародна спільнота була гарантом президентських виборів.

"Мій прогноз: усе закінчиться дуже жорстким політичним протистоянням. Янукович зараз поводиться, як Гітлер 1944-го чи Каддафі — за рік до смерті. Він відрізняється тим, що не фанатик і в нього є страх. Це дає шанс Януковичу зупинитися. Тому Європа й призначила нам саміт на 23 лютого. 2013 року вирішуватиметься цивілізаційний вибір України: Митний союз чи Європа. Нас втягнуть під Москву або ми вольовим зусиллям будемо заповзати в Європу. Янукович повинен піти на поступки: впустити західний бізнес в Україну, звільнити Тимошенко, Луценка. Гарантувати, що Україна рухатиметься шляхом європейських цінностей. Треба піти на найважче: примусово розукрупнити олігархів — поділити монополії. Те, що свого часу зробив Рузвельт у Штатах. Не можна допускати ситуації, коли десяток сімей володіють активами, що в кілька разів перевищують український бюджет. Рано чи пізно слід буде законодавчим актом примусово зобов'язати їх продати частини активів. Встановити термін: якщо не продали, держава забирає. Усі продадуть. Тоді запустяться механізми конкуренції", - додав Стецьків.

Повністю інтерв'ю читайте тут

Зараз ви читаєте новину «"Янукович не дурень. Він буде відстрілюватися до останнього патрона" — Стецьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

231

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути