вівторок, 25 грудня 2012 23:31

"Янукович діє як будь-який автократ: усуває старих соратників і створює власну еліту" - Карасьов

"Янукович діє як будь-який автократ: усуває старих соратників і створює власну еліту" - Карасьов
Вадим Карасьов. Фото: uainfo.censor.net.ua

Президент Віктор Янукович намагається убезпечити себе від якихось політичних несподіванок і тому створює власну еліту.

Таку думку на прес-конференції у Києві висловив політолог Вадим Карасьов.

"Хоча остаточно формування уряду не завершено, але вже створене його стабільне ядро. І це стабільне ядро і буде існувати до 2015 року, це уряд, який має забезпечити перемогу Януковича на президентських виборах", - наголосив він.

Експерт наголосив, що таким ядром є перш за все Сергій Арбузов, а також Олександр Клименко, Юрій Колобов, Олександр Вілкул, Віталій Захарченко і частково Леонід Кожара.

"Стабільне ядро уряду - це нова управлінська еліта, саме еліта Януковича в контрапункт тому оновленню еліти, яке відбулося в ході парламентських виборів, які уособлюють частково фракція УДАР, "Батьківщина" та "Свобода", - додав він.

Карасьов зауважив: "Ми бачимо тут змагання ліфтів. Один політичний ліфт — це виборці, партії і класичний механізм виборної демократії, що продемонстрували вибори жовтня 2012 року. А з іншої сторони — це класичний автократний ліфт. І головним ліфтером є президент, який, наслідуючи Кучму, Путіна та Лукашенка, хоче створити свою еліту".

Він підкреслив, що це робить будь-який автократ, якщо він ефективний автократ. Таким чином, за словами експерта, діяли Мао Дзедун, Фідель Кастро та інші.

"Будь-який автократ усуває, перш за все, соратників, всіх тих, хто привів його до влади, і робить ставку на абсолютно нове управлінське, адміністративне покоління, яке своєму кар'єрному злету завдячує саме автократичному лідеру. Тому не попав в уряд Клюєв, Колесніков — найбільш ефективні соратники Януковича, які сприяли його перемозі", - пояснив Карасьов.

Він додав: "Поки що залишається Азаров, тому що він хоча і є давнім соратником Януковича, але він з того політичного покоління, яке можна назвати політичними "дідами", які в цьому сенсі абсолютно безпечні для Януковича. Тому він зробив ставку з одного боку на тих, кого можна назвати старими політичними соратниками, "політичними старцями" — Азаров, Рибак, а з іншого боку на "політичних онуків". Так робить будь який ефективний автократ, який хоче убезпечити себе від будь-яких політичних несподіванок, самостійної гри, дворових переворотів і т.д."

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович діє як будь-який автократ: усуває старих соратників і створює власну еліту" - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути