вівторок, 25 грудня 2012 19:16

Найбільша небезпека в тому, що Нацбанк може втратити свою незалежність - експерт

Найбільша небезпека в тому, що Нацбанк може втратити свою незалежність - експерт
Віктор Суслов: законодавства всіх країн світу передбачають незалежність Центрального банку. Фото: obozrevatel.com

Сергій Арбузов зосередить у своїх руках велику владу.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив фінансовий експерт, колишній міністр фінансів Віктор Суслов.

"Його колишній перший заступник Колобов в уряді працював і знову перепризначений на посаду міністра фінансів. Тут, безумовно, буде хороша взаємодія. Колишній голова Наглядової ради нацбанку Прасолов теж призначений міністром. Безумовно, у них склалися гарні стосунки, які дозволяють їм все це розвивати і координувати політику", - наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд мародерів і демагогів обвалить гривню у лютому - експерт

"Проблем та конфліктів між урядом і Національним банком в тій кофігурація влади, яка склалася, не буде, - додав експерт. - Уряд і національний банк будуть взаємодіяти дуже тісно. Національний банк буде слідувати політиці уряду. У цьому є і плюси і мінуси. Плюс в тому, що не буде конфліктів. А мінус: при такому співвідношенні та масовому перетікання сил, яке відбувається з Національного банку в уряд із збереженням контактів, в якійсь мірі втрачається незалежність Нацбанку".

За словами Суслова, зараз усі з нетерпінням чекають, хто ж стане главою Нацбанку: "Чи буде це людина самостійною і авторитетною фігурою, або це буде людина, підлегла уряду".

Однак, на його думку, втрата незалежності Нацбанком може мати негативні наслідки.

"Не випадково законодавства всіх країн світу передбачають незалежність Центрального банку від уряду та його політики, коли головним завданням Нацбанку є все ж таки збереження купівельної спроможності грошової одиниці. Це - головне завдання і нашого Національного банку. Тому, як і багато в чому, тут є дві сторони", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новим главою НБУ стане Ігор Соркін - джерело

Відповідаючи на питання про те, чи можуть бути у Арбузова конфлікти з Азаровим, він зазначив: "За загальною схемою, припускаю, що саме Микола Янович вибрав Арбузова своїм першим заступником. Принаймні, він сам оголошував - що саме він підбирав кадри. Думаю, що якщо він дійсно сам зробив свій вибір, то у них має бути хороша взаємодія. Додамо до цього й те, що члени уряду, які дозволяли собі публічно критично висловлюватися про політику Національного банку, зокрема віце-прем'єр Тігіпко і міністр економіки Порошенко, пішли з уряду. Тому, сьогодні в Кабміні немає ніякої опозиції до Національного банку".

Також, за словами експерта, найбільш позитивна риса цього уряду в тому, що в ньому набагато менше мільярдерів, ніж у попередньому.

Зараз ви читаєте новину «Найбільша небезпека в тому, що Нацбанк може втратити свою незалежність - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути