Ексклюзиви
середа, 14 січня 2009 08:26

Антимонопольний комітет узявся за Росукренерго та облгази

Антимонопольний комітет почав перевірку інформації про контроль "Росукренерго" над 75% продажів газу в Україні.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі АМК у відповідь на запит про виконання комітетом доручення про перевірку цієї інформації першого віце-прем"єра Олександра Турчинова.

АМК направив запити представнику Дмитра Фірташа, співзасновника швейцарського газового трейдера "Росукренерго", і всім 52 регіональним газорозподільним підприємствам країни (облгази) з метою перевірки структури їх активів.

Комітет заявляє, що 11 січня 2009 "у ході власного моніторингу звернув увагу на публікацію в газеті "Відомості".

АМК "почав перевірку заявленої у виданні інформації про придбання "Росукренерго" контрольних пакетів українських підприємств по поставкам газу та одержання, таким чином, контролю над 75% продажів газу в Україні".

Керівництво комітету прийняло рішення направити ряд офіційних запитів, щоб перевірити інформацію, хоча в публікації відсутні дані про українські газорозподільні підприємства, час і обставини їх можливого придбання компанією "Росукренерго".

"Антимонопольний комітет встановив 10-денний термін надання сторонами інформації і розраховує на їх оперативну і повну відповідь", - підкреслили в прес-службі.

При цьому в комітеті повідомили, що з 2006 року в АМК не надходили заяви будь-яких суб"єктів господарювання з метою одержати дозвіл на придбання більше 25% акцій українських облгазів.

"Якщо хто-небудь здійснює концентрацію без дозволу АМК у тих випадках, коли одержання такого дозволу передбачено законодавством, то це порушення, за яке застосовуються конкурентно-фінансові санкції", - заявили в комітеті.

"І не факт, що дозвіл буде надано взагалі, якщо буде мати місце загроза посилення монополізації ринків", - сказали в прес-службі.

"Але на сьогодні немає доказів того, що українські облгази могли змінити структуру активів без звернення до нас", - додали в комітеті.

В АМК також повідомили, що звернулися з офіційним запитом і в НКРЕ, яке відповідно до законодавства контролює виконання ліцензіатом (облгази) і їхніми дочірніми підприємствами ліцензійних умов постачання і розподілу природного газу, і повинна володіти всією інформацією про таких суб"єктів.
Зараз ви читаєте новину «Антимонопольний комітет узявся за Росукренерго та облгази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути