Ексклюзиви
пʼятниця, 24 червня 2011 09:00

Амстердамський суд дозволив порівнювати Коран з книгами Гітлера

Амстердамський суд дозволив порівнювати Коран з книгами Гітлера

Амстердамський суд у четвер, 23 червня, виніс виправдувальний вирок відносно лідера ультраправої "Партії свободи" Геєрта Вілдерса, якого звинувачують в образі почуттів мусульман і розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. Як повідомляє Agence France-Presse, головуючий на процесі суддя визнав заяви Вілдерса допустимими "в рамках політичних дебатів".

Скандал навколо фігури радикального політика розгорівся після того, як у період з 2006 по 2008 рік він дозволив собі ряд різких висловлювань на адресу прихильників ісламу, а також самої релігії як такої. Зокрема, в одному з виступів він порівняв Коран з працею Адольфа Гітлера "Mein Kampf" ("Моя боротьба").

Також великий резонанс викликав його короткометражний фільм "Фітна", знятий в 2008 році, який був присвячений доведенню того, що іслам по суті є релігією терористів. Незабаром була спроба заборонити стрічку через суд, та успіху вона не принесла.

В ході процесу, який завершився в четвер, прокуратура виступала на стороні Вілдерса. У 2008 році, коли проти нього було подано позов, слідчі відмовилися порушувати проти політика справу. Тим не менш, в 2009 році після відповідного рішення апеляційної інстанції справа все ж було порушено.

У 2010 році прокуратура знову спробувала згорнути процес, відкликавши звинувачення проти Вілдерса, однак суд наполіг на продовженні слухань. Коментуючи рішення, винесене 23 червня, суддя Марсел ван Оостен (Marcel van Oosten) підкреслив, що незважаючи на скандальний характер заяви лідера партії все ж не можна розцінювати його слова, як ті, що збуджують міжрелігійну ворожнечу.

Зараз ви читаєте новину «Амстердамський суд дозволив порівнювати Коран з книгами Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути