Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2024 19:57

Ядерне слівце. Кремль розлютився на директора МАГАТЕ

Ядерне слівце. Кремль розлютився на директора МАГАТЕ
Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі не надав заключення по Курській АЄС, якого очікували у Кремлі.Фото: eastnews.ua

Країна-агресорка шукає нові прийоми, щоб просувати вигідні їй наративи через умовно незаангажовані міжнародні структури. Як це виглядає і до чого призводить, досліджувала Gazeta.ua.

Званий гість і кремлівська злість

27 серпня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Курську АЕС (КАЕС) на наполегливе запрошення Путіна. Кремль, нагадаємо, ще 17 серпня заявив, що ЗСУ нібито здійснили удар по КАЕС. Відтоді РФ мало не щодня повідомляла чи про дрони, чи про балістику, котрою нібито українські військові обстрілюють ядерний об'єкт. Наприкінці минулого тижня Гроссі обговорював безпеку АЕС із головою "Росатому" Олексієм Ліхачовим.

З огляду на коментарі російських пропагандистських пабліків, Кремль очікував на фіксацію гендиректором МАГАТЕ пошкоджень КАЕС і висновків, на підставі яких можна було б звинуватити Україну в ядерному тероризмі.

зафіксував пошкодження, та не став уточнювати, ким саме вони завдані

Але гість розчарував. Гроссі визнав, що є серйозна загроза аварії на КАЕС, однак наголосив - ця станція має реактори старого типу, відкриті, не захищені від впливів зовні. Він зафіксував пошкодження, та не став уточнювати, ким саме вони завдані. На брифінгу за підсумками візиту на КАЕС Гроссі наголосив: не моя справа вказувати пальцем, хто це зробив, але "очевидно, що не можна відділити побачене тут (на КАЕС) від недавньої військової активності, котру ми тут спостерігали".

Такий підсумок розлютив Кремль.

Бажане за дійсне

"Хочемо більш об'єктивного й чіткого вираженні позицій цієї структури, щоб не допустити розвитку за катастрофічним сценарієм, до якого всіх підштовхує київський режим", - заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова.

Видавати бажане за дійсне вимушений був речник Путіна Дмитро Пєсков. За його словами, Рафаель Гроссі "побачив результати атак БПЛА по станції, оцінив загрозу, яку представляють ці удари, і потенційну загрозу, яка триває". Зі зрозумілих причин, пояснив Пєсков за Гроссі, МАГАТЕ посилається на відсутність повноважень оголошувати винних у цих ударах. Але, вважає Пєсков, "тут усе настільки очевидно, що питань з цього приводу немає. Звісно, провина української сторони в нагнітанні ядерної небезпеки більш ніж очевидна".

Його заяви ніби провисають у повітрі. Відчувається, що готувалися під одні висновки гендиректора МАГАТЕ, але отримали не те, чого хотіли.

Друга серія

"Атака на будь-яку АЕС, незалежно від місця її розташування, є неприйнятною", - йдеться у висновках МАГАТЕ. І це максимум, на який можна було розраховувати.

росіяни хочуть "дотиснути" Гроссі до конкретніших формулювань по КАЕС і Україні

Але, схоже, Кремль готує "другу серію": Гроссі анонсував візит до України і зустріч із президентом Володимиром Зеленським. Коли це буде - невідомо, орієнтовно наступного тижня. Та вже відомо, що на початку вересня гендиректор МАГАТЕ матиме зустріч із гендиректором "Росатому" Олексієм Ліхачовим. Не виключено, що росіяни хочуть "дотиснути" Гроссі до конкретніших формулювань по КАЕС і Україні.

Битва за акценти

Про це опосередковано свідчить факт зустрічі заступника міністра закордонних справ РФ Сергія Рябкова із заступником гендиректора МАГАТЕ Массімо Апаро. Згідно з офіційним повідомленням, сторони обмінялися думками щодо "функціонування контрольного механізму Агенції, з реформою системи гарантій та окремих регіональних нерозповсюджувальних сюжетів включно".

Постійний представник Росії в МАГАТЕ Михайло Ульянов визнав - зарано вести мову про наслідки для України за підсумками візиту Гроссі, "адже західні країни поблажливо ставляться до будь-яких фактів українських нападів на ядерні об'єкти, намагаються ухилитися від того, щоб серйозно займатися цим питанням".

На думку Ульянова, Гроссі має донести сигнал "про неприпустимість ударів по ядерних об'єктах" до Володимира Зеленського під час зустрічі у Києві. Отже, Росія вже прицілюється, як використати й поїздку гендиректора МАГАТЕ до України.

Гра на нервах

У червні 2024 року Рафаель Гроссі приблизно так само висловлювався і про Запорізьку АЕС. Водночас МАГАТЕ позиціонує себе як "третя сила", котра здатна стримати країни, що мають атомні станції, від, м'яко кажучи, необережного поводження з ними. І Росія хоче зберегти цей статус, щоби у слушний момент використати його.

Росія недарма говорить про "розвиток подій", адже українські АЕС є острівцями стабільності вітчизняної енергосистеми, наголошує президент Центру глобальних студій "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар. За його словами, РФ запустила потужну кампанію дезінформації МАГАТЕ зокрема щодо ситуації на КАЕС. Ліхачов подав візит як домовленість про швидку реакцію Гроссі на прояви агресії як у Запоріжжі, так і в Курській області. Іноді деякі висловлювання Гроссі інтерпретуються російською стороною як "МАГАТЕ на боці РФ", зазначив Гончар. При цьому, Росія (а не Україна), діючи у непрямий спосіб, намагається обійти статтю 56 Додаткового протоколу до Женевської конвенції, котрим забороніються напади на греблі, дамби й АЕС як такі, що містять "небезпечні сили".

Реакція, та не та

"Те, чого я зараз не бачу, це реакції на офіційному рівні з боку України. Тим більше, що Росія блефує, бо якби загроза КурАЕС мала місце насправді, то вони би вимкнули два працюючі енергоблоки. МЗС РФ в той же час звинувачує Україну в "ядерному тероризмі", тоді як її збройні сили захопили та контролюють найбільшу українську АЕС, а ЗСУ не демонстрували в ході Курської операції жодних намірів по захопленню російської АЕС" - зазначив Гончар.

Рафаель Гроссі мав би вимагати зупинки енергоблоку КАЕС, вважає незалежна експертка з атомної енергетики Ольга Кошарна. А також, за її словами, "давно вимагати від Росії зупинення всіх енергоблоків на всіх російських АЕС з реакторами РБМК, якщо вони дуже небезпечні; як вони були зупинені на ЧАЕС та Ігналінській АЕС у Литві на вимогу Євросоюзу. Реактори такого типу – спроєктовані без корпусу для здешевлення будівництва - чисто радянський витвір, і крім РФ їх ніде немає".

Зараз ви читаєте новину «Ядерне слівце. Кремль розлютився на директора МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути