Ексклюзиви
понеділок, 25 вересня 2017 13:15

90% суддів Майдану залишилися при посадах

Вища рада правосуддя практично закінчила перевірку суддів, які під час Майдану виносили неправосудні рішення. Звільнили лише 10%.

Про це написав член Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів адвокат Роман Маселко у блозі "Української правди".

ВРП отримала 351 дисциплінарне провадження за законом "Про відновлення довіри до судової влади". На 64 суддів внесла подання про звільнення. Із них 31 суддю звільнили 2016-го, трьох - 2017 року. Подання на звільнення одного судді було скасоване рішенням ВРП. 29 суддів ще очікують фінального рішення.

Автор: pravda.com.ua
 

Також ВРП внесла подання про тимчасове відсторонення п'яти суддів, відмовила у відкритті дисциплінарної справи стосовно 204 суддів, відмовила у внесенні подання про звільнення щодо 68 суддів.

Крім того, ВРП відправила матеріали у Вищу кваліфікаційну комісію суддів щодо 10 суддів, повернула заяви без розгляду по трьох суддях, залишила заяви без розгляду по 24 суддях і припинила дисциплінарне провадження по одному.

При цьому 29 із 31 звільненого минулого року суддів оскаржили своє звільнення у Вищому адміністративному суді України (ВАСУ). ВАСУ задовольняв практично всі позови, але всі рішення були скасовані Верховним судом. Хоча по більшості досі немає остаточних рішень.

ВРП задовольнила також оскарження подання про звільнення одного судді, щодо якого було подання Дисциплінарної палати.

Автор: pravda.com.ua
 

"На сьогодні фактично звільнені лише 34 судді, що сатновить 10 відсотків від усіх суддів Майдану. При цьому у нас поки що немає даних про фактичне звільнення суддів наказом голови суду. Були факти, коли судді продовжували займати пост судді більше року після указу президента про їхнє звільнення", - написав Маселко.

Він додав, що якщо вважати всі подання про звільнення, то це 63 судді, що становить 18% від всіх суддів Майдану. 80% суддів, які виносили свавільні рішення, не понесли ніякого покарання.

"Щодо переважної більшості таких суддів встановлені факти порушень законодавства, але ВРП вирішила, що їх недостатньо для звільнення, а для іншого покарання – минули строки. Але найгірше, що ВРП категорично відмовилась встановлювати причину масового винесення усіма суддями цих рішень. Відомо, що такою причиною були прямі вказівки з Адміністрації президента, які транслювали через голів судів. Однак усі факти, які свідчили про вплив на суддів, просто ігнорували", - зазначив Маселко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обіцяне президентом перезавантаження Верховного суду під загрозою - ЗМІ

За результатами конкурсу, до складу нового Верховного суду потраплять 80% старих суддів із сумнівною репутацією.

Зараз ви читаєте новину «90% суддів Майдану залишилися при посадах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути