понеділок, 25 вересня 2017 10:53

Обіцяне президентом перезавантаження Верховного суду під загрозою - ЗМІ

Обіцяне президентом перезавантаження Верховного суду під загрозою - ЗМІ
Джерело в Асоціації юристів України заявило, що зараз за спиною президента фактично намагаються блокувати судову реформу. Фото: sud.ua

До Верховного суду можуть не допустити незалежних кандидатів, які раніше не мали відношення до суддівської системи. Про це повідомило джерело в Асоціації юристів України.

"За нашою інформацією, надійшла "рекомендація" - не пропонувати на затвердження президента "нові обличчя" - молодих адвокатів, вчених, правозахисників. Рекомендувати лише тих, хто працював у системі або пов'язаний з нею і є зручним, лояльним і відносно контрольованим", - пояснив співбесідник.

За словами джерела, "глава держави неодноразово наголошував на важливості проведення прозорого конкурсу до Верховного суду, під час якого кандидати в прямому ефірі підтверджували свій професіоналізм, проходили тестування морально-ділових якостей. Адже без нових облич - перезавантаження судової системи неможливе. Але зараз за спиною президента фактично намагаються блокувати судову реформу. Очевидно бажання деяких сил зберегти кланову, законсервовану судову систему, яка не поповнюється новими, незалежними суддями, спрямованими на реальне реформування".

Раніше Асоціація юристів України повідомила, що участь у конкурсі до Верховного суду приймає низка її членів. Зокрема, це адвокат Сергій Жуков, доценти Львівського університету та Одеської юридичної академії Дмитро Гудима та Єгор Краснов, виконавчий директор Українського Гельсінського союзу з прав людини Аркадій Бущенко, професор Олена Кібенко, доктор юридичних наук Олександра Яновська та інші професійні юристи, які раніше не працювали суддями.

9 серпня Вища рада правосуддя повідомила, що отримала від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України рекомендації щодо призначення на посади 120 переможців конкурсу в новий Верховний суд. 25 вересня ВРП завершує процедуру розгляду кандидатів, після чого прийматиме рішення про внесення пропозиції президенту України про призначення на посаду судді того чи іншого кандидата.

Зараз ви читаєте новину «Обіцяне президентом перезавантаження Верховного суду під загрозою - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути