понеділок, 08 липня 2013 17:30

"В українців є величезна місія: ми ще Європу рятувати будемо" - Олексій Кайда

Автор: Фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Працював на взуттєвій фабриці. Олексій Кайда народився у місті Бердянську на Запоріжжі. Там закінчив школу і рік працював на взуттєвій фабриці. Переїхав до Львова. Закінчив місцевий політех за спеціальністю інженер-системотехнік. У 1993 році вступив до Соціал-націоналістичної партії, що підзніше стала "Свободою".    У 1999-2000 роках — помічник-консультант народного депутата Олега Тягнибока. У 2006 - депутат Львівської облради. За три роки - голова Тернопільської обларади. До парламенту пройшов у 2012 році по тернопільському виборчому округу №163. У травні 2013 року вдруге одружився. Вінчання з чемпіонкою світу з біатлону 26-річною Оленою Підгрушною пройшло в її рідному селі Велика Березовиця на Тернопільщині. Кайда подарував нареченій золоту підвіску у вигляді біатлонної кулі. Після весілля майже не бачимося, - розказує. - Часу взагалі немає. То я у роз'їздах, то вона. За місяць можемо на два дні зустрітися, і знову — хто куди. Вона на змагання, я - до Києва. Скучаю страшенно. Та й діток хочеться багато. Вона ж в мене молоденька, - сміється. - Сподіваюся, що після Олімпіади (зимові Олімпійські ігри проходитимуть у лютому 2014 року у Сочі — ред.) вже буде простіше. Від першого шлюбу має 16-річного сина Богодара. У вільний час ходить у спортзал та басейн. Багато читає. Два роки тому, після 20 років, кинув палити. Таку обіцянку дав майбутній дружині і дотримується її і досі.
Працював на взуттєвій фабриці. Олексій Кайда народився у місті Бердянську на Запоріжжі. Там закінчив школу і рік працював на взуттєвій фабриці. Переїхав до Львова. Закінчив місцевий політех за спеціальністю інженер-системотехнік. У 1993 році вступив до Соціал-націоналістичної партії, що підзніше стала "Свободою". У 1999-2000 роках — помічник-консультант народного депутата Олега Тягнибока. У 2006 - депутат Львівської облради. За три роки - голова Тернопільської обларади. До парламенту пройшов у 2012 році по тернопільському виборчому округу №163. У травні 2013 року вдруге одружився. Вінчання з чемпіонкою світу з біатлону 26-річною Оленою Підгрушною пройшло в її рідному селі Велика Березовиця на Тернопільщині. Кайда подарував нареченій золоту підвіску у вигляді біатлонної кулі. Після весілля майже не бачимося, - розказує. - Часу взагалі немає. То я у роз'їздах, то вона. За місяць можемо на два дні зустрітися, і знову — хто куди. Вона на змагання, я - до Києва. Скучаю страшенно. Та й діток хочеться багато. Вона ж в мене молоденька, - сміється. - Сподіваюся, що після Олімпіади (зимові Олімпійські ігри проходитимуть у лютому 2014 року у Сочі — ред.) вже буде простіше. Від першого шлюбу має 16-річного сина Богодара. У вільний час ходить у спортзал та басейн. Багато читає. Два роки тому, після 20 років, кинув палити. Таку обіцянку дав майбутній дружині і дотримується її і досі.

Народний депутат від "Свободи" 42-річний Олексій Кайда підходить до готелю "Україна", що у центрі Києва. Тут живе під час сесійних тижнів. На ньому темний костюм та блакитна сорочка, на піджаку значок "Свободи". Сідаємо на літній терасі біля готелю. Замовляє подвійне еспресо. Щойно закрили сесію Верховної Ради.

- Чому не вдається нічого проголосувати? Бо в опозиції всього лише 170 людей. Тому ми й опозиція, - каже, підводячи підсумки роботи сесії. - Та й у більшості голосів часто не вистачає. Який може бути компроміс між злочинною владою, антинародними законами і законами, які ідуть на користь суспільства? Звісно, іноді приходять законопроекти, за які голосує і влада, і опозиція. "Свобода" ніколи не голосувала в залежності від того, хто подав законопроект. Виходимо з позиції, чи законопроект є на користь українському народу, чи ні. Натомість говорять, що у більшості є негласна вказівка опозиційні закони рубати.

Який тоді вихід?

- Ніколи не кажи ніколи. Останні події на Миколаївщині можуть сколихнути всю країну. Бо це остання крапля, остання межа, за яку переступила влада. Революційна ситуація набирає обертів. Збурення йде від простих людей. Адже такі випадки, як у Врадіївці, відбуваються один за другим. А влада тим часом говорить на чорне - біле, а на біле - чорне. Це обурює. Не варто забувати, що акції протесту почалися не з політики, а з побутових питань.

Скільки часу потрібно на те, аби ця ситуація визріла до всеукраїнських масштабів?

- Українська нація — дуже добра та терпляча. Але, думаю, що вибухнути може і до 2015 року. Людей обурює, що їх не вважають за людей. Ситуація вже наближається до такого піку, що вийдуть конкретно проти влади, проти системи. Поки ще є мовчазна згода на все, що коїться в країні. Коли хлопців судять за розклеювання листівок, і в той же час п'яні "есбеушники" збивають людей і їм за це нічого – то це не нормально. Але всі це чудово знають і мовчать. Та на Миколаївщині не промовчали. Це позитивний сигнал.

Автор: Фото: Тарас ПОДОЛЯН
 

Якими будуть дії опозиції?

- Будемо підтримувати, допомагати. А далі потрібно взяти владу у руки і навести порядок, очистити владу. Щоб депутати ходили на сесію, влада не крала, судді не виносили злочинні рішення. Ми вже зараз збираємо інформацію про всіх суддів, представників міліції, СБУ, прокуратури. Якщо не вміє прокурор працювати — нехай іде у відставку. Всі ці 20 років у владних структурах не було відповідальності. Ми ж якраз пропонуємо замінити колективну безвідповідальність на персональну. Тоді у країні буде порядок.

Перше — це люстрація. Без цього нічого не можливо зробити. І робити це ніколи не пізно. Хіба пізно очистити правоохоронні органи від перевертнів у погонах, звільнити судову гілку влади від хабарників, від продажних прокурорів? Звісно, ні.

У Грузії свого часу ДАІ була найкорумпованішою структурою. Прийшов Саакашвілі і за два дні всіх звільнили. Від сержанта до генерала. На ці місця поставили студентів. Три місяці були певні труднощі, але ж після - жодних проблем. Спробуйте там дати хабара — одразу запакують. А у нас за кермом їздять п'яні мєнти, збивають людей. Як і мажори. І їм все по-барабану. Порядок можна навести. Просто немає бажання, тому - хаос. У нас є стільки безробітних порядних людей, стільки спеціалістів, що й уявити не можна. Ми заповнимо всі вакансії. А те, що ці люди будуть без досвіду — навіть краще. Адже вони без досвіду брати хабарі, красти, ґвалтувати. Їм треба дати високі зарплати. Людина має бути впевненою, що є соціально та юридично захищеною. І вона знатиме: якщо візьме копійку, то загримить за ґрати.

Після люстрації за що слід братися?

- Змінювати потрібно все. Тактичне завдання "Свободи" - це програма захисту українців. Стратегічне — запровадження нової національної Конституції. В ній чітко розписано навіть те, що місцевих суддів треба обирати на п'ять років. Якщо "Свобода" матиме 226 депутатів, свого президента та прем'єра, то це все можна реалізувати менше, ніж за рік.

Експерти радять опозиції вже зараз змалювати спільний план реформування країни. Чому й досі це не зроблено?

- Давайте спочатку виграємо, а потім говоритимемо за план дій. Зараз ділити посади не треба. Це роз'єднує. Ми вже потім сядемо, закриємося і розберемося — як та куди йдемо. Треба спочатку перемогти цей режим, а не займатися розподілом посад.

Чи не вийде так, що перемогу отримаєте, але потім ніхто не знатиме, що робити в країні?

- У "Свободи" є чіткий план дій - програма захисту українців.

Автор: Фото: Тарас ПОДОЛЯН
 

Але є ще "Батьківщина" та УДАР. Як з ними узгоджувати програму?

- Якщо зараз співпрацюємо, то невже після перемоги не зможемо? Зараз є короткострокова перспектива — це зміна влади в Україні. Наступний крок - втілення своїх засадничих принципів.

Чекатимете до 2015 року?

- Впевнений: перемога буде за будь-яких обставин. Бо я вірю в мудрість української нації. Вона змушена буде боротися. Іншого виходу немає.

Чого чекати від Януковича до 2015 року, у нього є ще потенціал щось змінити?

- Він і зараз все змінює. Тільки для себе та своєї "Сім'ї". Перспектива на наступні півтора роки: влада і далі гребтиме все під себе. Вони чудово усвідомлюють, що в 2015 році їм треба буде далеко тікати. Розуміючи це, зараз діють за принципом орди — все вимивають. Вони як порохотяги — висмоктують все, з будь-чого. З банків, підприємств, бюджету. Зараз думають, що моцні і втримають владу. Тішаться, мають золоті унітази, "Межигір'я", бестселери пишуть за 30 мільйонів. Але на підсвідомому рівні є такий "жим-жим", коли розуміють, що скоро їм буде кінець. Вже з'являються останні краплі для того, аби повністю змісти звідси "Сім'ю". Ми переконані - злодії повинні сидіти. Думаю, ми цей принцип застосуємо до теперішньої влади, коли переможемо.

Що дає вам надію?

Я вірю в силу та розум української нації. Вона дійсно є багатостраждальною і заслуговує на нормальну владу, на нормальні умови життя. Бо мало таких народів, які б пережили стільки, скільки українці. Нація вистояла завдяки глибокому корінню, яке тягнеться тисячоліттями. Тому нас вже ніхто не знищить. Це і всиляє оптимізм. Взагалі, в українців є величезна місія: ми ще Європу рятувати будемо, - посміхається.

Закінчує розмову. Каже, мусить бігти на інше інтерв'ю.

Зараз ви читаєте новину « "В українців є величезна місія: ми ще Європу рятувати будемо" - Олексій Кайда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

381

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути