понеділок, 08 липня 2013 16:55

Куліш, хода "свободівців" і мистецький фестиваль — як святкували річницю Конотопської битви
22

Фото: Фото: Олег Жмаченко

7 липня у селі Шаповалівка на Сумщині відсвяткували річницю Конотопської Битви — перемогу козаків на чолі з гетьманом Іваном Виговським над московськими військами. Вшанувати народних героїв приїхали представники фракції "Батьківщина" і ВО "Свобода". Політики Вячеслав Кириленко, Олег Медуниця та Ігор Мірошниченко  поклали вінок до пам'ятного знаку перемоги і провели урочистий мітинг. За словами нардепа Мірошниченка, наступного року фестиваль варто провести в самому Конотопі, аби про перемогу українців над військами Москви дізналися якомога більше людей.

"Бачите, сьогодні тут від влади жодного чиновника немає. Бояться квіти покласти, бояться слово добре людям сказати. А це тому, що бояться власного народу. Подивіться, скільки по московській трасі тепер вказівників на Росію — Брянськ, Москва. А чому б не поставити більше вказівників на Крути, на Конотоп? Скільки вже можна кланятися Москві? Козаки ніколи не були загарбниками. Вони тоді виграли битву, але програли війну. Українці ввесь час боролися. Нас за це морили голодом, вбивали в тюрмах і катували по Сибірах. З моменту перемоги Івана Виговського це тривало і далі, понад 300 років. Тепер маємо вшанувати своє героїчне минуле",  - сказав Вячеслав Кириленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" хоче відновити святкування річниці Конотопської битви

"Теперішня влада робить усе, аби люди забули про Конотопську битву. Перед приходом до влади Януковича сюди і дорогу провели, і разом з громадськістю Конотопа церкву облаштували. Найпишніше святкували перемогу козаків над Москвою у 2009му. А тепер навіть на рівні району ніяких заходів не проводять. Роблять вигляд, що такої славної сторінки в історії нашого народу і не було зовсім. Та ми все одно збережемо пам'ять про наших героїв, доки при владі донецька банда. Їх чекає така сама доля, якої свого часу зазнали московські війська під Конотопом", - зазначив під час мітингу Народний депутат України від фракції "Батьківщина" Олег Медуниця.

Після мітингу у центрі Шаповалівки провели молебен і мистецький фестиваль. У  ньому взяли участь лідер гурту "Тінь Сонця" Сергій Василюк, троїсті музики "Варйон", Тарас Компаніченко з гурту "Хорея Козацька" та інші. До святкувань також долучилися депутати конотопської міської ради від фракції "Батьківщина". Вони облаштували неподалік сцени великий намет, біля якого директор конотопського профтехучилища Сергій Завалій варив у великому казані традиційний український куліш. Ним частували усіх охочих. Під час фестивалю місцеві жителі торгували сувенірами, вишиванками і традиційним українським посудом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні Путіну нагадали про Конотопську битву і відправили "у Кримськ"

Днем раніше "свободівці" здійснили ходу від центрального залізничного вокзалу Конотопа по головній вулиці міста — проспекту Миру. У відповідь на патріотичні гасла "Україна понад усе", "Слава нації — смерть ворогам" деякі місцеві відповідали криками "ура". Інші - знімали учасників ходи на телефони. Водії автівок, що проїздили повз колону, сигналили її учасникам. Після ходи до пам'ятника Тарасові Шевченку, "свободівці" повернулися в Шаповалівку. Там розбили патріотичний наметовий табір. Ввечері  співали козацьких пісень і варили на багатті українські страви.

Нагадаємо, в битві 1659 року війська гетьмана Івана Виговського і Кримського ханату розгромили московські війська неподалік Конотопа і сучасного села Шаповалівка. Битва - одна із ключових подій в ході російсько-української війни 1658-1659 року. Та через протидію промосковської лівобережної опозиції коаліція козаків, кримських татар, поляків і ногайців так і не змогла скористатися своєю блискучою перемогою.

Зараз ви читаєте новину «Куліш, хода "свободівців" і мистецький фестиваль — як святкували річницю Конотопської битви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути