пʼятниця, 12 жовтня 2012 13:44

Влада виграє вибори за рахунок мажоритарних округів

Найімовірніших переможців виборів у 225 мажоритарних округах назвали незалежні експерти на прохання "ГПУ". Відповідно до цих прогнозів, депутатські мандати здобудуть у переважній більшості кандидати від Партії регіонів або самовисуванці, які співпрацюють із владою. Це — суб'єктивна оцінка, що може суттєво не збігтися з реальними результатами волевиявлення українців 28 жовтня цього року.

— Із прогнозами експертів, загалом, можна погодитися, — каже професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" 52-річний Олексій Гарань. — За ними видно, що Партія регіонів запроваджувала змішану систему виборів під себе. Мажоритарка грає на користь того, хто має доступ до адміністративного ресурсу.

В областях, де "Регіони" не мають широкої підтримки, висуваються так звані незалежні кандидати. Але насправді — за підтримки влади. Це типово для Києва, західних та центральних областей. А Південь і Схід країни влада жорстко контролює. Тому там її кандидати йдуть під синьо-білими прапорами.

Також людей заплутує конкуренція кандидатів від Об'єднаної опозиції та УДАРу.

Кияни традиційно проти "регіоналів". Та і їм дуже складно зорієнтуватися, представник якої політичної сили насправді балотується по їхньому округу. Наприклад, Олександр Третьяков із його білбордами "Не зраджувати і не продаватися!" позиціонує себе як опозиціонер. І він відбиратиме голоси офіційного кандидата Об'єднаної опозиції.

Після виборів ситуація в парламенті нагадуватиме 2002 рік. Тоді за списками перемогла "Наша Україна", а другими були комуністи. Проте за рахунок мажоритарників більшість утворив блок влади "ЗаЄдУ!". Можливо, і цього року "Батьківщина", УДАР та "Свобода" за партійними списками випередять "регіоналів" і комуністів. Але влада залучить на свій бік мажоритарників і сформує більшість.

З наближенням президентських виборів 2015 року ситуація у Верховній Раді змінюватиметься. Теперішні самовисуванці почнуть загравати з опозицією, створюватимуть нові угруповання. Це перетасує еліту та змінить розклади по лінії влада — опозиція.

Ми критикували вибори за партійними списками 2006 і 2007 років. Нині очевидно, що треба було рухатися не в бік мажоритарки, а від закритих партійних списків — до відкритих. Тільки вони сприяють політичному структуруванню суспільства.

ПОВНИЙ СПИСОК НАЙІМОВІРНІШИХ ПЕРЕМОЖЦІВ ВИБОРІВ У МАЖОРИТАРНИХ ОКРУГАХ ("ВЕРСІЯ ГПУ")

Зараз ви читаєте новину «Влада виграє вибори за рахунок мажоритарних округів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути