пʼятниця, 07 вересня 2018 07:50

Верховна Рада висуває Сенцова на Нобелівську премію

100 тис. людей підписали петицію із закликом до президента США врятувати українського політв'язня 42-річного Олега Сенцова. Він голодує 117-й день у колонії "Белый медведь" у місті Лабитнангі Тюменської області РФ. Вимагає звільнити всіх українських політв'язнів із російських тюрем.

Петицію створили 9 серпня активісти з правозахисної групи "Євромайдан-СОС".

— Протягом 60 днів адміністрація Білого дому має розглянути звернення і відповісти, — каже 34-річна Олександра Матвійчук, автор петиції.

Українського режисера затримали працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014 року в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд присудив Сенцову 20 років колонії суворого режиму.

У Верховній Раді 4 вересня зареєстрували постанову про висунення Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Авторами виступили депутати з фракцій "Блок Петра Порошенка" й "Народного фронту". Постанова проходить погодження в комітетах Верховної Ради.

— Висування Сенцова — один із механізмів привернення уваги до його дій на захист інших політв'язнів, — говорить правозахисниця Ольга Скрипник, 31 рік. — Номінація на Нобелівську премію — аргумент, щоб весь світ, не лише дип­ломати й політики, тиснув на Путіна.

Також Сенцова планують номінувати на здобуття премії Андрія Сахарова (радянський диси­дент. — ГПУ), яку вручає Європейський парламент.

4 вересня російська правозахисниця Тетяна Щур отримала листа від Сенцова.

— Про здоров'я Олег нічого не пише, але запевняє: не треба за нього хвилюватися, — говорить Тетяна. — Дякує всім, хто допомагає. Особливо тим, хто робить щось для політв'язнів, за чиє звільнення він бореться.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада висуває Сенцова на Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути