пʼятниця, 19 січня 2018 07:00

Верховна Рада визнала збройну агресію Росії

Верховна Рада ухвалила законопроект про деокупацію Донбасу. 18 січня за нього проголосували 280 народних депутатів.

У документі йдеться, що Росія організувала терористичну діяльність в Україні, веде збройну агресію. За ним, у випадку запровадження воєнного стану в Донецькій і Луганській областях і воєнних адміністрацій, припиняються повноваження обласної, районних і сільських рад. Координацію та контроль здійснює Об'єднаний оперативний штаб Збройних сил при керівництві Генштабу.

— Основне завдання закону — правове визначення факту збройної агресії Російської Федерації та окупації нею окремих районів Донецької і Луганської областей і Криму, — говорить політолог 40-річний Михайло Басараб.

— Росія, відповідно до міжнародного права, нестиме відповідальність за ситуацію на окупованих територіях зараз. А також відповідатиме за завдані збитки після їхнього звільнення у майбутньому.

Тривалий час Адміністрація президента чинила шалений опір ухваленню такого законопроекту. Представники президентської команди заперечували факт окупації частини Донбасу. Вигадували якісь нові правові поняття для цієї ситуації. Порошенко вперто протидіяв визнанню російської агресії й окупації ОРДЛО, а потім раптом швидко поміняв свою позицію (у жовтні президент вніс законопроект про деокупацію Донбасу у парламент. — ГПУ).

Законопроект суперечить "мирному плану" президента і Мінським домовленостям. Ті базувалися на тому, що на Донбасі внутрішній конфлікт, за якоїсь незрозумілої участі Росії. Документ визначає, що місцеві так звані "ополченці" — ніякі не терористи, сепаратисти чи бойовики, а підрозділи армії РФ.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада визнала збройну агресію Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути