пʼятниця, 01 липня 2011 06:45

"Ваша політика: собі — ікру, ворогам — тюрму, народу — труну"

Автор: фото: Андрій Шматов
  30 червня. У залі засідань столичного Печерського суду Ірина Луценко передає пігулки своєму чоловікові екс-міністрові внутрішніх справ Юрієві Луценкові
30 червня. У залі засідань столичного Печерського суду Ірина Луценко передає пігулки своєму чоловікові екс-міністрові внутрішніх справ Юрієві Луценкові

— Янукович святкує 75-ту річницю 1937 року, дивлячись на клітки з кенгуру в "Межигір'ї" і клітку з Луценком, точно знаючи, що механізм розправи однозначно спрацьовує, — каже колишній міністр 46-річний Юрій Луценко.

Луценко стоїть за ґратами в залі засідань столичного Печерського райсуду. Усміхається, жваво перемовляється з журналістами. Екс-міністр — худорлявий, періодично підтягує джинси, які з нього сповзають.

— Влада діє однаково в справах Іващенка, Луценка, Тимошенко. Хіба що в нас — суддя Вовк, проти якого порушена кримінальна справа. А в Юлії Володимирівни — молодий вундеркінд (31-річний Родіон Кірєєв. — "ГПУ"). Кішка тонка, но танки наші бистрі, — жартує Луценко. — Суть одна: ніякі клопотання нікого не цікавлять.

— Просимо всіх встати, — чути в залі.

Заходить головуючий суддя Сергій Вовк та двоє його колег. Задовольняє клопотання захисту про ведення прямої телетрансляції. За кілька хвилин суд показують "5 канал" та INTV.

Луценків адвокат Олексій Баганець просить відкласти розгляд справи поки не отримали відповідь прокуратури щодо порушеної кримінальної справи проти головуючого судді Вовка. Каже, що в Генпрокуратурі цей факт підтвердили. Тим часом дружина екс-міністра Ірина підсувається до ґратів. На ній синя сукня та масивне чорне намисто. Нахиляється — Луценко їй щось шепоче. Вона передає пачку пігулок.

— Стороні захисту з інтернет-сайта Вищої ради юстиції стало відомо, що 1 березня 2011 року Вища рада юстиції розглядала подання про звільнення судді Вовка з посади судді Печерського райсуду за порушення присяги, — каже 57-річний Олексій Баганець. — Завдяки позиції члена Ради Андрія Портнова (також є радником президента, керівником Головного управління з питань судової реформи та судоустрою Адміністрації президента. — "ГПУ"), який проводив перевірку викладених фактів порушень щодо судді Вовка, Вища рада юстиції відмовила задовольнити подання на звільнення судді Вовка з посади. Ми просимо суд витребувати матеріали перевірки Портновим.

Суддя Вовк часто кліпає очима. Баганець передає йому надруковане клопотання.

Судді перешіптуються кілька секунд. Вовк оголошує, що всі клопотання не задовольняють. Також відхиляють і клопотання про злочин Генпрокуратури, яка ще до завершення досудового слідства передала справу до Печерського суду.

Луценко встає. На кількох аркушах 40 хв. зачитує своє звернення. Один із охоронців зазирає зі спини в його папери.

— За посадку Луценка, вам у Верховному суді обіцяли закрити кримінальну справу, — піднімає голову на суддю. — Я про це знаю, Сергію Володимировичу, вас підсадили на гачок. Тим, хто ще вірить у казки Януковича про рівність усіх перед законом треба відповісти на запитання: чи посадять тепер депутата від Партії регіонів, екс-генпрокурора Піскуна за те, що незаконно закрив кримінальну справу проти Мельниченка. Чи посадять екс-міністрів внутрішніх спав Білоконя й Цушка? Не сяде міністр оборони, який подарував сину президента об'єкт Міноборони. Не сяде і друг Партії регіонів Черновецький за розкрадання Києва. Не буде відповідати Стельмах, який розікрав десятки мільярдів. Пане Янукович, ваша політика: собі — ікру, ворогам — тюрму, народу — труну — не закінчиться добром. Вам Україна не по зубах.

Укотре просить, щоб його справу розглядав суд присяжних та відвід судді Вовка. О полудні суддя бере перерву для розгляду клопотання.

— Те, що відбувається в Печерському суді, вже нікого не дивує, — каже на виході із суду лідер об'єднання "Новий Київ" 40-річний Зорян Шкіряк. — У країні, де парламент і президент регулярно "ґвалтують" Конституцію, закономірно з'являються слідчі нечвоглоди, судді вовки й кірєєви.

Зараз ви читаєте новину «"Ваша політика: собі — ікру, ворогам — тюрму, народу — труну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути