пʼятниця, 08 квітня 2011 10:32

"У Верховній Раді має бути один мільйонер"

Офіс партії "Велика Україна" огороджений литим бетонним парканом 4 м заввишки. Хвіртку відкриває жінка в камуфляжі. Партійні приміщення займають частину перебудованого заводського корпусу. На даху — металева платформа, що нагадує вертолітний майданчик.

Лідер партії 46-річний Ігор Беркут приїжджає чорним джипом "Інфініті К'ю Ікс 56". Прес-секретар перепитує, чи не буде проблемою, якщо шеф говоритиме російською.

— Усе в цій кімнаті, крім зброї та крісел, вироблено в Україні, — Ігор Беркут заходить до зали засідань. Сідає в крісло на чолі столу. За його спиною стоять два кулемети: великий — на тринозі та ручний. На стелажах підбірка книжок: "Захар Беркут" Івана Франка, фотоальбом "Четыре сезона Владимира Путина", "После майдана" Леоніда Кучми, "Олигархи" Девіда Хоффмана тощо.

Ви мали бізнес у Казахстані, Росії. В чому ці країни випередили нас?

— Назарбаєв зібрав непогану команду й із 1996-го по 2002-й провів усі реформи — податкову, пенсійну. У Казахстані, як у всіх східних деспотіях, постійно саджають чиновників за хабарі. Тому корупція там менша за нашу. А дохід на душу населення вдвічі вищий, ніж в Україні.

Російська влада небездоганна, насамперед щодо корупції. Однак вона думає як принести країні більше доходу. Ввели такі податки на нафту, деревину, газ, метал, що держава отримує значно більше, ніж олігархи. Не можна продавати метал через офшори за заниженою ціною, бо зразу — кірдик. А в нас можна.

Казахстан і Росія пішли вперед, бо мають величезні запаси газу та нафти?

— Насамперед справа у правилах гри. Із тонни виплавленого металу в Казахстані платять податок 400 доларів, у Росії — 450, а в Україні — 140. Чому наші олігархи платять у три рази менше? Бо Верховна Рада утримується за їхній рахунок. У Росії рента з продажу деревини, газу, нафти йде на щоквартальний перерахунок пенсій. Тому середня пенсія в них утричі вища, ніж в Україні.

На що б у нас могли запровадити такі податки?

— На всю сировину. У першу чергу на метал, хімію. Треба перевірити фінансово-промислові групи — скільки вони не заплатили податків шляхом укладання угод через офшорні зони. Там десятки мільярдів. Спитати в нинішнього віце-прем'єра Сергія Тігіпка, як він продав за майже мільярд доларів два банки і при цьому не заплатив жодної гривні податків. Хто може поставити ці питання? Тільки президент.

На якому етапі перебуває наше суспільство, держава?

— У жопі, — сміється. — Можете не писати це слово, але це так.

Ми — ніхто. Володіли третім за розміром ядерним потенціалом, а сьогодні не маємо ніякого впливу. Асамблея ПАРЄ визнала Україну державою, що не відбулася. За 20 років ми жодного разу не мали масштабного лідера. І тепер не бачимо, щоб держава повернулася обличчям до народу. Нею управляє великий бізнес. Ні Янукович, ні Тимошенко, ні Ющенко — не сказали, що це помилка. Ніхто не пояснює, що ми будуємо. Бачимо тільки плакати "Будуємо нову країну". А яку саме?

Янукович обіцяв, що почує кожного, буде покращення, 50 мільйонів населення.

— Це — політичні гасла, а не програма.

Є урядова програма реформ.

— І жодна з них не спрацьовує — ні податкова, ні пенсійна. Усі вони направлені на погіршення життя бідних. Стоїть задача утилізувати кілька мільйонів населення, — Беркут бачить наше здивування, бере папір і починає малювати. — За кордоном працюють десь 6,5 мільйона українців. Тут живуть десь 39,5 мільйона. Більшість не створюють ніякої доданої вартості, а тільки проїдають ресурси. Пенсіонери так точно проїдають. Тому, щоб ресурсів у країні залишалося більше, потрібно прибрати економічно невигідне населення. У комерційному плані. А влада в нас уся комерційна. У Кабміні всі мультимільйонери. Вони ходять із годинниками за сотні тисяч євро. Уявляєте, як в очах кабмінівського мільйонера виглядають пенсіонери? Їх треба утилізувати, — Беркут дивиться на нас і знову малює. — Є держбюджет. Як оцінив лідер фракції "Регіонів" Олександр Єфремов, 30 процентів бюджету крадуть, 30 — іде на виплати, держвитрати, а 18 відсотків — на пенсіонерів. Це — мільярди доларів. З погляду чиновників-бізнесменів, їх не треба платити. Зверніть увагу на будь-який виступ будь-якого політика: він скаже, що в країні забагато пенсіонерів.

Я не говорю, що їх хочуть убити. У документі МВФ написано: знизити соціальні витрати. Це означає, що немає безкоштовної медицини, освіти, підвищують комунальні тарифи, пенсійний вік. Що ще треба?

Тарифи вже підняли і піднімуть ще восени. Пенсія 1200 гривень, а на квартиру йде 600. Тому люди вмирають від хронічних хвороб, у них постійні депресії, частішають інсульти.

Якщо людей відверто душитимуть, це закінчиться вибухом і зміною влади.

— Невже пенсіонери десь революцію провели?

У них є діти, які вимушені годувати батьків.

— Помиляєтеся. У нашій країні, навпаки, пенсіонери допомагають онукам — продуктами, копієчкою, майном.

Ви різко критикуєте Верховну Раду. Чим вона погана?

— Верховна Рада на 80 процентів складається зі злочинців, корупціонерів, наркоманів, проституток, мужеложців і педофілів. Багато людей сидять там десятиріччями. Моєму другу Славі Кириленку (нардеп-"нунсівець". — "ГПУ") протягом життя не вдалося ні дня попрацювати. Він у парламенті зі студентської лави. Питаю: "Слава, ти колись піднімав щось важче кредитної картки "Віза"?". Він каже: "Ні, і не збираюся. Я ж на наступних парламентських виборах знову пройду".

Не можна нічого зробити без зміни принципів обирання людей у владу. Жодне рішення не буде простим, — Беркут відкидається на кріслі та береться руками за краї стола. — Треба ввести жорсткі обмеження: хто був одну каденцію у парламенті, не має права висуватися один термін, хто дві — пропускає два терміни. Який відсоток населення є мільйонерами? 0,0015 відсотка. Значить, саме стільки мільйонерів має бути в парламенті — одна людина. Жінок у країні 53 відсотки. Значить у парламенті їх має бути не менше, як у Швеції, Норвегії. Парламент — це робота: три пропуски, й депутат має автоматично виключатися. Якщо хворієш, то не більше трьох місяців. Тебе ж обирають для того, щоб ти пахав, а не сидів на лікарняному.

Коли припустилися помилок, які призвели до нинішнього стану?

— 1991-го — замість відсторонити людей, які були при владі, заборонили Компартію. Усі, хто був у ній, винирнули як соціал-демократи.

1998 рік був останній, коли тодішня модель економіки дозволяла безболісно реформувати пенсійну систему, податкову.

Наступна точка — помаранчева революція. Вона мала дати лідера, що забезпечив би країні емоційний поштовх. А Ющенко навіть на роботу не ходив. Потім прийшов Янукович. Минув рік, і нічого не змінилося. Тільки балачки про реформи.

Яке майбутнє України через 10–20 років?

— Або розкол, або з'явиться вождь чи диктатор. Українці чекають людину, яка зневажатиме розкіш і відновлюватиме справедливість.

9

СТІЛЬКИ паспортів різних країн має Ігор Беркут.

— А було взагалі 12, у трьох вийшов термін давності, — каже. — Так було потрібно для безпеки моєї сім'ї. Але я — громадянин України.

Називає себе "колишнім шпигуном"

Справжнє прізвище Ігоря Беркута — Гекко. Родом із міста Єнакієво Донецької області. Земляк президента Віктора Януковича.

Закінчив Московське загальновійськове командне училище. Ветеран війни в Афганістані, командував розвідротою. Себе називає "колишнім шпигуном".

1991-го виграв грант на навчання в Сполучених Штатах. Звідти повернувся молодшим партнером казахстанського банку "Тексакабанк". Пізніше з американським партнером перепродав цей банк "Сбербанку Росии". Взамін придбав московський "Метрокомбанк".

— Я — одружений, маю трьох дітей, — говорить Беркут. — Більше про родину нічого не скажу.

 

Зараз ви читаєте новину «"У Верховній Раді має бути один мільйонер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути