вівторок, 24 січня 2012 07:00

У Донецьку мітингували за "Донбасс с Россией"

— Донбасс был независимый, пока украинцы нас не оккупировали. Я за Донецко-Криворожскую республику! — вигукує чоловік, років 45.

Він у неділю разом із трьома десятками людей іде вул. Артема в Донецьку. Несуть прапори партії "Русский блок", розтяжку "Донбасс с Россией". Зупиняються біля пам'ятника Пушкіну. Говорять, що до Дня соборності їх мітинг не має відношення.

— Долой злуку, да здравствует разлука, — сміється учасник, років 50.

— Мы — русские, по-русски мыслим. Ленин Украине эту землю подарил, — розповідає 54-річна Інна Гречка, викладачка з Горлівки.

Опівдні біля пам'ятника Шевченку збираються прибічники святкування Дня соборності. За ними спостерігають близько 30 чоловіків з організації афганців "Ніхто крім нас".

— Следим за порядком, чтобы без нацистской символики, — пояснює один.

Заступник глави "Просвіти" Марія Олійник, розгортає червоно-чорний прапор ОУН-УПА.

— По-хорошему убирай его, — говорить один з "Ніхто крім нас". Намагається вирвати прапор.

— Не буду, — каже 68-річна Марія Василівна. — Відійдіть. Ви прибирайте що хочете на своїх мітингах.

— Флаг фашистский, — говорить чоловік, років 50.

— Це офіційний прапор Конгресу українських націоналістів, — додає Олійник. — Міліція! Приберіть їх. Вони нас поб'ють.

Міліціонер стає між нею та офіцерами. Підходять люди з партій "Громадська позиція" й "Удар". Марія Олійник передає прапор хлопцю з "Удару" і бере мікрофон:

— У міськраді ми 19-го дійшли до консенсусу, що сили, які проти Дня соборності, проводять свої акції біля Леніна та Пушкіна. А ці провокатори прийшли сюди. Я прошу представників влади заберіть їх.

Активістів "Ніхто крім нас" міліція відтісняє. Мітинг розпочинається із молитви.

Після обіду в місті Артемівськ Донецької області на пл. Булавіна одночасно мітингували "Свобода" та комуністи. Було десь по 40 осіб.

— Бендера — параша, победа будет наша, — кричать юнаки в червоних жилетах з написом КПУ, що одягнули поверх курток. У деяких під жилетами спортивні костюми.

— Комуняку — на гілляку, — вигукують у відповідь "свободівці".

Коли останні переходять дорогу, комуністи жбурляють у них яйцями.

— Банду геть, — кричать "свободівці".

Декілька комуністів нападають на них з лайками. Ламають два прапори. 20 міліціонерів супроводжують "свободівців" до залізничного вокзалу. Там хода завершується.

Біля пам'ятника Степанові Бандері у Львові збираються 300 людей. До монумента Тарасові Шевченку мають утворити 2-кілометровий живий ланцюг. На площу підходить група "свободівців" із партійними прапорами. Старший поміж них командує про початок формування ланцюга. Шикує людей. Кілька хлопців розгортають банери "Свободи".

— Ну йо-ма-йо, та шо ж таке, — махає руками Анатолій Дем'янюк, 67 років. — Ну хіба не можна було прийти із синьо-жовтими прапорами? Так нє, піаритися їм тре. Торік "Свобода" теж відзначилася. Усі партії домовилися без партійної символіки прийти, а ті припленталися зі своїми шматами. Вже й так видно, шо та "Свобода" нічо зробити не може.

Люди з прапорами "Свободи" розтягнулися на 500 м. Далі відрізки ланцюга поділили між собою БЮТ, "Наша Україна", "Фронт змін", "Удар", Конгрес українських націоналістів, Українська народна партія. Одягнені в куртки з партійною символікою, тримають прапори своїх політсил.

Львів'янин Микола Гречка, 49 років, стає у живий ланцюг біля собору Святого Юра. Розгортає синьо-жовтий прапор.

— Не хочу я з тими всіма партійними щурами стояти, — каже. — Ганьба їм усім велика. Я 1990-го ставав у живий ланцюг. Тоді справді патріотично все було. В'ячеслав Чорновіл участь брав, за ним усі, як за великим лідером ішли. А зараз ті наші "опозиційники" маєтків понаживали і гріються в теплих краях. Їм до одного місця той ланцюг. Своїх прислужок сюди прислали, щоб ті рекламу партії робили. Перетворили свято на політичний шабаш.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку мітингували за "Донбасс с Россией"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути