Ексклюзиви
четвер, 22 січня 2009 17:49

Тимошенко затвердила директиви на газові переговори в обхід Кабміну

Тимошенко затвердила директиви на газові переговори в обхід Кабміну

48-річна прем"єрка Юлія Тимошенко перевищила свої службові повноваження й порушила закон про Кабінет Міністрів. Вона самостійно підписала директиви для делегації "Нафтогазу України" на переговори з "Газпромом" щодо укладання контракту купівлі-продажу газу та його транзиту територією України протягом найближчих десяти років.

Таке рішення мав приймати Кабінет Міністрів на засіданні. Того дня ним керував перший віце-прем"єр Олександр Турчинов. Міністри 2 год. обговорювали директиви, але голосів "за" забракло. Тоді Тимошенко підписала їх.

На інтернет-сайті видання "Українська правда" опублікували фотокопії директив із підписом прем"єра й печаткою Кабміну. Після цього прем"єрка пояснила, чому так вчинила:

— Це повноваження прем"єр-міністра підписувати директиви. Вони не голосуються на засіданні уряду, і тому ніякі печатки там не ставляться.

Хоча на фотокопіях документа добре видно печатку Кабміну.

На фотокопіях видно печатку

У директивах прем"єр зокрема написала, про що домовлятися з росіянами. Вказала, що потрібно отримати за зниженою ціною від "Газпрому" право на газ компанії "РосУкрЕнерго", який зберігається в підземних сховищах України.

Керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років, запевняє, що між Тимошенко й Путіним щодо газу були попередні домовленості.

— Навколо питання про газ, який нібито належав "РосУкрЕнерго", вони з російським прем"єром знайшли спільну мову, — усміхається він. — Путін це міг розглядати як певну поступку, крок назустріч Тимошенко. Він підіграв їй у тому, що з газового ринку України зник "РосУкрЕнерго". В обмін на це Росія отримала те, на чому наполягала — незмінну ставку на транзит.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко затвердила директиви на газові переговори в обхід Кабміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути