четвер, 11 серпня 2011 07:45

Тимошенко піднімають о п'ятій ранку

У середу вранці під столичним Печерським райсудом 68-річний Михайло Коваль із Херсона кладе на землю шматок пінопласту. Стає на голову і стоїть так 5 хв. За ним спостерігає кордон міліції. Правоохоронці всміхаються.

— Я їм обіцяв так стати, — пояснює Коваль журналістам. —Кожен день тут на голові буду стояти, доки Юлю не випустять.

Він живе у одному з 22 наметів, установлених біля входу до суду. Мешканцям містечка у прозорих судочках розносять гречку з котлетами. Люди снідають. Чекають початку засідання у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Її привозять до суду зі слідчого ізолятора о 7.45.

У наметі-приймальні нардепа Андрія Шевченка сидять шестеро чоловіків.

— Ми будемо тут стільки, скільки потрібно, — говорить 34-річний Роман Смик. — Доки Тимошенко не випустять. Вони нагнали "беркутівців", але на силу завжди знайдеться інша сила — народ України.

— 2004-го в мене була можливість купляти продукти та приносити їх на Майдан, — розповідає на вулиці киянка 58-річна Надія Михайлівна. Вона роздає перехожим наліпки на одяг із зображенням Тимошенко. — Зараз цього робити не можу, пенсія 800 гривень. Тому підтримую їх своєю присутністю.

До перехрестя вул. Хрещатик та Богдана Хмельницького під'їжджає вантажівка. П'ятеро хлопців розвантажують апаратуру. Встановлюють сцену біля наметів із партійною символікою "Батьківщини", під'єднують колонки. Загалом людей близько півтисячі. Одна із жінок тримає портрет Тимошенко, до якого внизу приклеєне зображення янгола-охоронця.

Під дощем серед противників лідера БЮТу ходить керівник "Загальновоїнської спілки", екс-нардеп від Партії регіонів Олег Калашніков. Він у світлому діловому костюмі, сонцезахисних окулярах та чорній кепці з написом "Досить!".

О 9.00 на подвір'я суду заходить чоловік та захисник екс-прем'єра Олександр Тимошенко, 51 рік. Несе букет білих троянд.

— Це для Юлії Володимирівни, — говорить російською. — Прихильники передали. Якщо не дозволять букет забрати до СІЗО, то нехай хоч на судовому процесі біля неї будуть квіти.

50-річна Юлія Тимошенко сидить за столом.Вона у білій "водолазці" та чорній спідниці, волосся заплела в косу. На плечах бежевий шарф.

— Тримайтеся, моя рідна команда, — каже в зал. — Будьте сильними.

Біля неї примощуються захисники Юрій Сухов, Микола Сірий та чоловік Олександр. Дочка Євгенія Карр, яка стала захисником матері, на засідання не прийшла. Помічниця екс-прем'єра Ольга Трегубова, 60 років, через кордон "грифонівців" простягає Тимошенко невеликий букет  — білі троянди та кали. Один зі спецназівців відводить її руку.

— А що, квіти заборонені? — підводиться нардеп-"нунсівець" 53-річний Юрій Кармазін. — Де це написано?

— Нехай хоч 5 хвилин полежать, — просить Трегубова.

Букет забирає Олександр Тимошенко, кладе біля себе.

О 10.00 заходить суддя Родіон Кірєєв.

— Слава Україні! — вигукує екс-прем'єр.

— Героям слава! — відповідає зал.

— Смерть ворогам! — додає Кармазін.

49-річний Микола Сірий зачитує заяви європейських установ, які вимагають установити справедливу процедуру розгляду справи. Заявляє відвід прокурору.

— Проти кого? — перебиває Родіон Кірєєв, 31 рік.

— Проти прокурора Лідії, Лілії... — адвокат дивиться в бік прокурорів.

— Лілії, — говорить Фролова.

— Прокурор Фролова, розуміючи, що обвинувачення викладено з грубими порушеннями, продовжила його здійснювати, — каже Сірий. — Проявила себе як упереджений і необ'єктивний фахівець.

Лілія Фролова заперечує.

— Вони взагалі не мають права бути прокурорами і мають із приниженням та ганьбою піти із професії, — додає Тимошенко. — Яке ви право маєте носити ці погони? Було б непогано, аби знайшовся хтось, хто б їх позривав.

Захисник заявляє відвід й іншому прокурору — Олександрові Микитенку. Кірєєв іде до нарадчої кімнати. За півгодини повертається, у відводі прокурорів відмовляє. Оголошує перерву до 14.00.

До журналістів на вулицю виходить адвокат Юрій Сухов, 41 рік:

— Юлію Тимошенко принижують і катують. Її у СІЗО піднімають о п'ятій ранку. Потім привозять до Печерського суду, в якому вона впродовж 3 годин перебуває у приміщенні десь максимум метр на метр, не маючи можливості пересуватися, тільки сидячи майже навпочіпки.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко піднімають о п'ятій ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути