вівторок, 24 квітня 2012 06:45

Тимошенко на добу звозили в лікарню

Автор: фото: REUTERS
  Юлія Тимошенко махає рукою з нош. Її переносять до машини швидкої допомоги в Харкові 22 квітня, щоб доправити у Качанівську колонію. Екс-прем’єр відмовилася обстежуватися у харківській лікарні ”Укрзалізниці”
Юлія Тимошенко махає рукою з нош. Її переносять до машини швидкої допомоги в Харкові 22 квітня, щоб доправити у Качанівську колонію. Екс-прем’єр відмовилася обстежуватися у харківській лікарні ”Укрзалізниці”

У ніч проти суботи екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, 51 рік, з Качанівської колонії перевезли в лікарню "Укрзалізниці" в Харкові. А в неділю в обід повернули у в'язницю.

20 квітня о 18.00 у ворота Качанівської виправної колонії заїжджає сірий мікроавтобус "форд" із номерами АХ 4344 ВВ, чотири міліцейські патрульні автомобілі та дві "швидкі". Близько 23.00 Юлію Тимошенко із захворюванням міжхребцевих дисків везуть у лікарню. Із нею до медзакладу доправляють ще одну засуджену, яка має такі ж проблеми зі здоров'ям. Це — не співкамерниця. Жінка засуджена за економічний злочин, кажуть у пенітенціарній службі.

Весь персонал лікарні ввечері попереджають, щоб додому ніхто не йшов. Навколо лікарні чергують "беркутівці".

— Після ознайомлення з висновками німецьких лікарів Тимошенко погодилася розпочати лікування у клініці. Вона зібрала всі необхідні речі і висловила готовність їхати, — пояснили в адміністрації колонії.

Юлію Володимирівну поклали у друге неврологічне відділення лікарні на дев'ятому поверсі. Біля дверей чергують дві жінки-конвоїра, у коридорі працюють камери відеоспостереження. Вікна палати заґратовані. Над ліжком висить картина, на підлозі — квітчастий килим. У палаті також стоять біла тумбочка й шафа.

У неділю о 13.00 Тимошенко відвозять назад у колонію. Із лікарні, за інформацією свідків, її виносять на ношах.

Чиновники пояснюють: екс-прем'єрка відмовилася від лікування. У БЮТ стверджують: вона не довіряє медикам. Просила, щоб її лікував професор Микола Поліщук (був міністром охорони здоров'я в першому уряді Тимошенко, із лютого по вересень 2005-го. — "ГПУ"). Він готовий переїхати в Харків. Але йому відмовили.

— Сьогодні вранці ми з лікарями звернулися до Юлії Володимирівни, щоб усе-таки почати лікування. Але вона вкотре відмовилася, — каже в неділю перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моїсеєнко. — Тому Міністерство охорони здоров'я і пенітенціарна служба ухвалили рішення повернути її в колонію. Немає сенсу просто так перебувати в лікарні й не лікуватися. Тут не санаторій.

19 квітня Київський райсуд Харкова почав попередній розгляд справи проти Юлії Тимошенко. Її звинувачують у несплаті податків і фінансових махінаціях на чолі корпорації "Єдині енергетичні системи України". Екс-прем'єрка відмовилася брати участь у засіданні через стан здоров'я. Однак у залі суду поставили тапчан — на місці, де має бути обвинувачений, повідомив адвокат Сергій Власенко. Наступне засідання суду призначене на суботу, 28 квітня.

— Ми з Андрієм Кожем'якіним були в п'ятницю до 15.30 в Качанівській колонії, спілкувалися з керівником. Ніякої інформації, що Юлію Тимошенко треба доставляти чи в суд, чи тим більше в цей лікувальний заклад не було, — розповідає народний депутат 54-річний Сергій Сас із фракції "БЮТ-Батьківщина". — Не може такого бути, щоб команда поступила за одну секунду. До цього готуються, бо мають бути задіяні певні підрозділи — хто супроводжуватиме, перевозитиме. Її вночі перевозили — певно, для того, щоб ніхто не бачив. Юлію Володимирівну везли серед ночі з Лук'янівської тюрми до Харкова, тепер — серед ночі з Качанівської колонії в лікарню. Це тільки підтверджує, що згоду на лікування вона не давала. Хоча керівники Харківської пенітенціарної служби казали, що згоди від засудженої і не треба.

Сергій Сас уточнює: дізнався, що Юлію Тимошенко відвезли в лікарню в суботу, коли повернувся до Києва.

— Це зробили для піару, щоб показати, що щось робиться. У висновках німецьких лікарів ідеться про необхідність лікування Юлії Володимирівни у спеціалізованій клініці, заклади пенітенціарної системи для цього не годяться. Там немає відповідного обладнання та спеціалістів. Мені важко зрозуміти логіку влади. Можливо, це черговий елемент катування Тимошенко.

У понеділок адвокат екс-прем'єрки Сергій Власенко не зміг потрапити до неї. 23 квітня в колонії санітарний день. Тому ще сімом людям, які приїхали до рідних, відмовили в побаченні.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко на добу звозили в лікарню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути