середа, 17 серпня 2011 06:45

Тігіпко об'єднується з "Регіонами" - причини і наслідки

Протягом двох місяців ліквідують партію "Сильна Україна" віце-прем'єра Сергія Тігіпка. Її члени увійдуть до Партії регіонів. Про це у вівторок повідомив голова "регіоналів" прем'єр-міністр Микола Азаров. Разом із ним на прес-конференцію прийшов віце-прем'єр Тігіпко.

— Для початку ми створимо робочу групу, яка напрацює програму об'єднання, — каже 63-річний Микола Азаров. — Нам треба провести конференції на всіх рівнях для схвалення ініціативи про об'єднання. Ми пропонуємо нашу платформу як платформу для всіх, хто має на меті модернізацію країни.

— Україні потрібні реформи, і для мене це головне. Якщо відбудеться злиття, я втрачатиму. Але якщо відкинути амбіції, то всередині партії влади буде легше розробляти і впроваджувати рішення, — додає Сергій Тігіпко, 51 рік. Хоча 1 липня говорив, що на парламентські вибори "Сильна Україна" піде окремо.

Партійний актив "Сильної України" нічого не знав про підготовку до злиття з "регіоналами". Депутат міськради від "Сильної України" у Вінниці Сергій Савчук каже, що вперше чує про об'єднання з Партією регіонів. Так само і Сергій Пономаренко, голова Черкаської міської організації партії Тігіпка.

— Ця новина для мене як грім серед ясного неба, — говорить 50-річний Петро Мацьків, член "Сильної України" із Дрогобицького міського осередку на Львівщині. — Злиття із "регіоналами" означає крах нашої партії, можемо справляти похорон. Це все виглядає дивно, бо ніхто з нашого керівництва ніколи навіть не натякав на таке. Наш осередок ніколи не мав нічого спільного з "регіоналами", жодних спільних проектів. Особисто я не підтримую позицію Партії регіонів у плані економіки, культури. Тому моє членство на цьому закінчиться.

По обіді у вівторок телефони провідників "Сильної України" не відповідали. У цей час питання злиття з "Регіонами" обговорювали на розширеному бюро партії, каже 44-річний Григорій Дерун, керівник Вінницького обласного осередку "Сильної України". Партійці вислухали позицію Сергія Тігіпка.

— Рішення про злиття може прийняти тільки з'їзд, — додає Дерун. — Плануємо, що він пройде у листопаді. Об'єднання розглядають як можливість впровадження реформ і щоб ті реформи були корисні.

Є дві причини влиття "Сильної України" в "Регіони", вважає політолог Михайло Погребинський, 64 роки:

— Перше — інформація про те, що рейтинг "Сильної України" зовсім умер — менш як три відсотки. Друге — на "Сильну Україну" з боку "регіоналів" міг чинитися тиск, щоб вона "не плуталася під ногами". При цьому Сергієві Тігіпку могли дати гарантії збереження в команді Януковича, зараз і в майбутньому.

Приєднання "Сильної України" дещо покращить антиліберальний імідж партії влади, вважає політолог 33-річний Михайло Басараб. Для Тігіпка злиття означає втрату підтримки певної частини виборців:

— Тігіпко на виборах президента представляв себе кандидатом, який незалежний від "помаранчевих" і "біло-блакитних". Цей його крок вони сприймуть як зраду своїх очікувань.

Похід Тігіпка в "Регіони" означає, що потім він стає прем'єром, а пізніше — кандидатом у президенти від партії влади, припускає політолог 55-річний Вадим Карасьов:

— Так певна група в оточенні президента проробляє варіант наступника Віктора Януковича. Природно, цей план дуже цікавить Тігіпка. Адже 2004 року він майже став кандидатом у президенти. Якби тоді Кучма довів справу до кінця, міг би виграти вибори.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко об'єднується з "Регіонами" - причини і наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути