Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2013 07:00

"Збираємося бастувати по-конкретному. Будем сідати на рельси"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Міністр доходів і зборів Олександр Клименко (ліворуч) іде на засідання уряду 16 січня
Міністр доходів і зборів Олександр Клименко (ліворуч) іде на засідання уряду 16 січня

— Перед тим, як сідати у "Хюндай", треба заповіт оставлять дома, — каже провідниця 57-річна Галина Фещенко. — Їх електровоз тягає. Якби там була компетентна людина, ніколи не взяли б ці поїзди.

Галина Григорівна у середу вранці прийшла під будівлю Кабінету Міністрів. Стоїть, спершись на півметрову залізну огорожу. Тут зібралися близько 100 мітингувальників-залізничників. Тримають плакати "Довге плече обслуговування — ближче цвинтар", "Ні зменшенню робочих місць". На паркані висить транспарант: "Пікетування КМУ — це тільки початок масових акцій протесту". Молоді люди в жовтогарячих залізничних жилетах б'ють у барабани. За акцією спостерігають з півсотні правоохоронців.

— Я отримую 3 тисячі гривень, бо в мене вислуга 36 років, — продовжує Галина Фещенко. — А так наші мають у середньому 2,5 тисячі. Хочемо, аби на 25 процентів підвищили. От зараз машиністам урізали зарплату. Мій син получав 6-7 тисяч, сєйчас 4. Як не допоможе, будемо ще приходити на пікети.

— Пікєти — нєт. Ми збираємось бастувати по-конкретному, — перебиває 46-річна Валентина Менько. — Будем сідати на рельси.

У Кабміні урядовці збираються на засідання. Міністр доходів і зборів Олександр Клименко на ноутбуку відкриває урядовий сайт. Завантажує пояснювальну записку до законопроекту про запобігання та протидію корупції. Читає про відповідальність за активне й пасивне хабарництво. В кутку міністр Кабміну Олена Лукаш щось шепоче міністру охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій. Та слухає напружено.

О 10.00 у супроводі двох охоронців до зали заходить прем'єр 65-річний Микола Азаров. Несе кілька аркушів свого виступу, зчеплених скріпкою.

— За минулий рік роздрібний товарообіг в Україні збільшився на 16 відсотків, — читає. — При цьому вагоме зниження цін зафіксовано на дуже важливі товари. Так, на 7-22 відсотки знизилися ціни на овочі, яйця, цукор, рис, продукти переробки зернових, молоко та молочну продукцію, масло.

Міністр соцполітики Наталія Королевська дістає із чорного шкіряного портфеля три теки. Викладає їх на стіл. Портфель ставить на підлогу біля крісла.

— Медики попереджають, що на нашу державу насувається епідемія грипу, — продовжує прем'єр. — Захворювання зафіксовані в Чехії та Польщі. Доручаю Міністерству охорони здоров'я терміново перевірити поліклініки, лікарні й аптечні мережі щодо наявності відповідних лікарських засобів.

Азаров виступає 10 хв. Про залізничників не згадує. Журналістів просять залишити залу. Засідання триває за зачиненими дверима.

2

Роки умовно дав Шевченківський райсуд Києва активісту "мовного майдану" 31-річному Дмитрові Різниченку. Один рік — випробувальний термін. Чоловіка засудили за те, що 4 липня під Українським домом пирснув газом в обличчя міліціонерам.

— Дуже зрадів вироку, бо мені світило до п'яти років за заподіяння тілесних ушкоджень правоохоронцям, — розповідає Різниченко. — До мене і міліція, і судді, і навіть прокурор віднеслися по-людськи. Вирішили — справа давно згасла, істєріки нема, можна відпускати. Бо справді нема за що садить. Були й пом'якшувальні обставини — маю двох маленьких дітей. От вони мене й питають чи я каюся. Я говорю: "Ваша честь, не можу покаятися, що там був. Це — мої переконання. Щиро каюся тільки в тому, що завдав шкоду здоров'ю міліціонерів". Буду брати участь у акціях і далі.

Різниченка затримали торік 3 жовтня. Наступного дня відпустили на підписку про невиїзд. Дмитро працює редактором інтернет-видання "Народний оглядач".

 

Зараз ви читаєте новину «"Збираємося бастувати по-конкретному. Будем сідати на рельси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути