вівторок, 20 серпня 2013 00:30

Сесія Київради тривала вісім хвилин

Автор: фото: Юрій Сапожніков
  Нардеп Арсеній Яценюк (праворуч) вилазить із вікна першого поверху столичної мерії. Побитих депутатів виштовхували ”беркутівці”. У Степана Кубіва з ”Батьківщини” лікарі діагностували перелом ребер, забій печінки та травму хребта
Нардеп Арсеній Яценюк (праворуч) вилазить із вікна першого поверху столичної мерії. Побитих депутатів виштовхували ”беркутівці”. У Степана Кубіва з ”Батьківщини” лікарі діагностували перелом ребер, забій печінки та травму хребта

Депутати більшості з бійками провели сесію Київради в понеділок, 19 серпня.

Засідання має розпочатися о 10.00 на Хрещатику, 36. Від сьомої ранку туди сходяться міліціонери. А також учителі й медики. За півгодини збираються близько 2 тис. людей. Мітинг розділяється на дві частини. По один бік Хрещатика, біля Київради — бюджетники. По інший — активісти від "Батьківщини" та УДАРу, їх близько сотні.

— Мы люди подневольные, дирекция приказала — мы и пришли. Нам недоплатили 20 процентов от ставки. Задолженность за декабрь-январь не выплатили, а с марта по июнь — платили вовремя, — розповідає вчителька, на вигляд років 50. Не називається. Разом із трьома колегами сидить на бордюрі, обмахується газетою. Каже, керівництво попередило: треба пікетувати 4 год.

— Дєвочки, не переживайте. Нас 20, но я написала, что 27, — заспокоює колег огрядна жінка у синій футболці.

На тротуарі біля Київради тиснява. Освітяни й медики в панамках із газет обмахуються папірцями та обливаються водою з пляшок. Літня жінка скаржиться, що їй зле.

— Не выдумывайте, Нина Петровна, еще 4 часа сидеть, — каже колега.

Крізь кордон міліції намагаються пройти депутати Київради від УДАРу Іван Крулько та Олександр Клюс. Їх не пускають.

О 10.00 розпочинається сесія. Голосують п'ять питань. Вносять зміни до міського бюджету і перерозподіляють 98 млн грн на муніципальні надбавки. Спрямовують на будівництво Подільського мосту 57,5 млн грн.

160 млн грн із держбюджету передають на будівництво метро, реконструкцію Поштової площі та ще низки об'єктів.

Народні депутати від опозиції намагаються потрапити в приміщення через вікно на першому поверсі.

Разом із "беркутівцями" розбивають його. Скло з рамою падає у середину. До будівлі потрапляє лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, його однопартієць Анатолій Ярема, "свободівці" Андрій Мохник, Едуард Леонов, Андрій Іллєнко. Там їх блокують "беркутівці", починається бійка.

Леонова спецназівець двічі б'є кулаком по голові, розсікає бороду. Нардепові від "Батьківщини" Степанові Кубіву викликають "швидку", везуть у лікарню "Феофанія". У решти депутатів — кров на одязі. Вони написали заяви в міліцію.

— О пів на восьму я була у приміщенні Київради. Ліфти були відключені. На кожному поверсі — міліція. На першому стояли народні депутати-"регіонали" Ельбрус Тедеєв і В'ячеслав Лук'янов. На четвертому, біля сесійної зали, близько 60 депутатів. Цілий штаб Партії регіонів у 420-му кабінеті, — розказує лідер фракції "Батьківщина" у Київраді Тетяна Меліхова.

— Усіх працівників мерії попередили, щоб вони прийшли на роботу на сьому ранку. За 8 хвилин провели п'ять питань. О 10.09 відкрили двері зали засідань. Звідти виходив генерал Олександр Кузьмук, нардепи Інна Богословська, Михайло Чечетов. Було близько 15 нардепів від Партії регіонів, — розповідає депутат Київради від УДАРу Олексій Давиденко.

9 серпня столичний Окружний адміністративний суд визнав діяльність Київради правомірною. Більшість політиків, громадських активістів та правників вважають, що її повноваження закінчилися 2 червня.

Зараз ви читаєте новину «Сесія Київради тривала вісім хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути