Ексклюзиви
пʼятниця, 01 червня 2018 07:30

Найбідніші готові голосувати за Тимошенко

— Такої кризи політикуму в нас не спостерігали ніколи. Майже на всіх виборах були два лідери, до того ж із хорошими відсотками підтримки — приблизно 25 у першому турі. Зараз лідер має не більше 10 процентів, то як це назвати? — каже соціолог 66-річна Ірина Бекешкіна виданню "Тиждень.юа".

— Коли серед політиків немає явних лідерів, тоді зростає популізм (політика, що звертається до надій, страхів, незадоволення життям і ґрунтується на протиставленні інтересів населення й еліти. — ГПУ). Він особливо небезпечний у бідних країнах, — продовжує Ірина Бекеш­кіна.

— Раніше Україна чітко ділилася на дві час­тини. Грубо кажучи, за геополітичним вектором — орієнтація на Захід чи Росію. Зараз це частково зберігається щодо деяких кандидатів. Водночас Порошенко й Тимошенко мають певну підтримку і на заході, і на сході. А чим же вони відрізняються? Відносна більшість найбідніших, кому доводиться економити на харчуванні, готові проголосувати за Тимошенко. І навпаки, більшість порівняно благополучних — за Порошенка.

Стосовно Петра Олексійовича вирішальне значення матиме ситуація в суспільстві. Якщо вирішуватимуться важливі для громадян питання, люди подумають — хай уже буде, аби не гірше. Інакше він програє.

Настрої людей не відрізнялися б від показників 2013-го, якби опитування проводили також в окупованих Криму і частині Донбасу?

— Відрізнялися б. Адже найбільші зміни сталися саме на півдні та сході країни. У Донецькій і Луганській областях раніше була повна монополія Партії регіонів — 80 відсотків — і трохи комуністів. Нині вони мають більшість, але монополії немає. Там у місцевих радах і "БПП", і "Батьківщина", і Радикальна партія, й інші. І рейтинги наступних виборів теж свідчать про різноманіття вибору.

Зруйновано моноліт і в зовнішньополітичних орієнтаціях. Східний вектор просто обвалився. Не дуже зросла кількість прихильників євроінтеграції, але підтримка союзу з Росією різко впала. Орієнтовані раніше на Москву люди кажуть, що нікуди нам не треба приєднуватися.

Щодо НАТО — так, більшість противників членства саме на Донбасі. Але 2013 року членство в Північноатлантичному альянсі тут підтримували 0,3 відсотка. Це одна особа з 283. Зараз таких — 20 відсотків. Колись у нас по всій країні стільки було. Звісно, йдеться про підконтрольну Україні частину. Але коли решта територій повернуться до держави, то й там настануть зміни.

Зараз ви читаєте новину «Найбідніші готові голосувати за Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути