вівторок, 19 грудня 2017 07:26

Саакашвілі штурмував Жовтневий палац

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.facebook.com / МВС України
  Поліцейські на конях супроводжують марш за імпічмент президента 17 грудня в Києві. На мітинг зібралися майже п’ять тисяч людей. Їх охороняють близько двох тисяч правоохоронців. Мітинг завершився сутичками в Жовтневому палаці
Поліцейські на конях супроводжують марш за імпічмент президента 17 грудня в Києві. На мітинг зібралися майже п’ять тисяч людей. Їх охороняють близько двох тисяч правоохоронців. Мітинг завершився сутичками в Жовтневому палаці

— Я доб'юся того, що їхні рахунки заморозять, що їм не подаватимуть руку. І навіть якщо вони втечуть у Європу й Америку, ФБР і всі європейські поліцейські служби ловитимуть їх. Пропоную Порошенку зустріч — як вони повернуть гроші й заберуться з влади, — каже зі сцени екс-президент Грузії та колишній голова Одеської обласної держадміністрації 49-річний Міхеіл Саакашвілі.

Понад п'ять тисяч людей зібралися у Києві в неділю 17 грудня. Вимагають ухвалити закони про імпічмент президента, антикорупційний суд і відправити у відставку генерального прокурора Юрія Луценка. Опівдні хода рушає з парку ім. Тараса Шевченка. Її учасники колоною йдуть по бульв. Шевченка та вул. Хрещатик. Тримають прапори України, червоно-чорні стяги, плакати з вимогами припинити переслідування антикорупційних органів. Також із написами: "Найди різницю: Порошенко, Янукович", "Пішов геть". Вигукують: "Ні — корупції!" За акцією стежать близько двох тисяч поліцейських і нацгвардійців.

Хода завершується на майдані Незалежності. Саакашвілі каже, що в Жовтневому палаці на вул. Інститутській облаштують "координаційний штаб". Частина учасників акції проривається до холу палацу. Там іде концерт. Виникає сутичка з правоохоронцями. Згодом 17 поліцейських опиняються в лікарні з отруєнням невідомою речовиною.

— Те, що сьогодні відбулося, було класичною провокацією. Це гра Порошенка — щоб усе це зобразити, як протест двох-трьох тисяч маргіналів, які лише те й роблять, що ламають двері та вікна, — говорить Саакашвілі. Напередодні написав листа президентові. — Я йому сказав: "Ви мене звинуватили неправильно. Ви не можете не знати, що це образа — називати мене російським агентом". Мені сказали, що за кілька днів президент готовий зустрітися. Але я відповів: "Ні, так не піде. Я не та людина, яка через задні двері кудись заходитиме".

Люди протестують із 17 жовтня. Встановили наметове містечко біля Верховної Ради. Першими вимогами були — скасувати депутатську недоторканність, ухвалити виборчий закон без мажоритарних округів, створити антикорупційний суд.

— У суспільстві є протестні настрої. І владі потрібно задуматися, звідки вони взялися, — говорить політолог Олександр ­Кочетков, 62 роки.

— Саакашвілі — людина імпульсу. Займається політикою, як серфінгом — забирається на хвилю і вона його несе. Але не керує процесом. Влада готувалася до протистояння, до саме такого сценарію. Хотіла мати привід для того, щоб заплямувати опонента, політично знищити його.

Учасники протесту часто нагадують малих дітей. Вони не завжди здатні чітко сформулювати, що їх турбує, із чим незгодні. Але вони відчувають: щось у країні відбувається не так. Тому протестують. Влада ж має бути в позиції дорослої, мудрої людини. Повинна шукати причину протестів, а не боротися з наслідками.

Те, що організатори акцій проголошували спочатку, нагадувало обіцянки з передвиборчої програми кандидата у президенти Петра Порошенка. Якби керівництво країни боролося з корупцією, а не примножувало її — Саакашвілі не залучив би до протестів нікого. Хіба що невелика кількість людей була б готова вийти за гроші. Але грошей у Саакашвілі немає.

Суспільство не задоволене результатами роботи влади і невідповідністю обіцяного й виконаного. Подальше загострення ситуації не піде на користь нікому. Від маршів лише одна користь — влада вкотре побачила, що до людей треба прислухатися.

Автор: ФОТО: REUTERS
  Учасники маршу за імпічмент президента прориваються в Жовтневий палац 17 грудня в Києві. Там хочуть облаштувати координаційний штаб. Їх зупиняють поліцейські та нацгвардійці
Учасники маршу за імпічмент президента прориваються в Жовтневий палац 17 грудня в Києві. Там хочуть облаштувати координаційний штаб. Їх зупиняють поліцейські та нацгвардійці
Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі штурмував Жовтневий палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути