пʼятниця, 14 грудня 2018 06:40

"Росія ядерним кулаком загрожує світові"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Коли Росія затіє ще одну війну, Україні потріно буде вдарити на випередження, вважає генерал Ігор Романенко
Коли Росія затіє ще одну війну, Україні потріно буде вдарити на випередження, вважає генерал Ігор Романенко

— Путін розглядає Крим як непо­топлюваний авіаносець і як військову фортецю, — каже екс-заступник голови Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко, 65 років. — Це — своєрідний ядерний кулак, яким Росія загрожує світові. Ядерні боєголовки були і раніше в Криму у складі Чорноморського флоту, а Україна не контролювала їхнє ввезення.

Ядерні ракети в Криму можуть бути ефективні зі стратегічної точки зору?

— Розміщення цих боєголовок — загроза не тільки Україні, а й Європі. Але, на жаль, не всі в Європейському ­Союзі і НАТО чітко це розуміють, інакше допомагали б ефективніше.

Тільки погрозою застосувати тактичну ядерну зброю Путін зумів натиснути на європейців, які і вмовили нас не відповідати збройно на анексію Криму. Пообіцяли, що згодом врегулюють усе дипломатичним шляхом. Як свої обіцянки виконують, бачимо вже п'ятий рік.

У якому стані зараз ядерна зброя в Криму?

— Привести її у бойову готовність військові можуть за годину. За 4 роки Росія відновила ядерні склади і завезла нову зброю. Більше того, у лютому 2014 року президент РФ Володимир Путін офіційно заявив, що готовий був застосувати ядерні боєголовки під час військової анексії півострова.

Чому причорноморський регіон залишається для Росії важливим?

— Її президент претендує на світове володарювання. Хоче увійти у всесвітню історію. Для цього прагне одноосібної влади над Чорним морем. Але на це ніколи не погодиться Туреччина — мають у регіоні свій національний інтерес і протистоятимуть Росії. Завдання України — зайняти гідне місце в цій боротьбі і відстояти свою позицію.

Російські війська з анексованого Криму можуть зайти на Херсонщину?

— Мають для цього всі сили. Якщо наважаться, то пробиватимуться з боку Новоазовська (окуповане місто на Донбасі біля російського кордону. — ГПУ). Тоді Херсонщина опиниться у лещатах. У Криму вже провели всі потрібні для цього вчення і забезпечили особовий склад необхідною зброєю. Готові застосувати сухопутні, повітряні та військово-морські сили.

Але зараз на таку агресію Росія не піде. Путіну це не вигідно з економічних причин — тоді вже точно проти нього і його оточення введуть не іграшкові санкції. Більше того, ВСУ здатні протистояти цій атаці, і Росія неминуче матиме великі людські втрати.

У березні 2014 року ЗСУ могли відстояти Крим?

— З військової точки зору на той момент це було неможливо. Але могли не допустити війни на Донбасі. Мали переконати Росію, що протидія буде серйозна.

Повертати півострів маємо дипломатичним шляхом?

— Війна — гібридна. Маємо застосовувати всі можливі методи. Найефективніше буде вести перемовини й паралельно готувати необхідні сили для воєнної операції. Ідеально дочекатися, коли Росія затіє війну, наприклад із китайцями, і вдарити на випередження. Нехай тоді спробують повоювати на два фронти. І плювати на будь-які мирні домовленості з ними. Росія невиконанням Будапештського меморандуму показала всьому світові, що кожен підписаний із ними договір — це папірець для туалету. Путін діє на міжнародній арені, як пітерський босяк — б'є першим у найвразливіше місце. Тому протидіяти йому потрібно такими ж методами.

У Крим перекидають кораблі з ядерними ракетами

10 грудня у Севастопольську бухту зайшов малий ракетний катер "Орехово-Зуєво". Оснащений найсучаснішим російським протикорабельним комплексом великої дальності "Калібр-НК".

На деякі модифікації ракет "Калібр" можливе встановлення ядерної бойової час­тини.

До кінця року до портів окупованого півострова Росія надішле новий патрульний корабель "Василь Биков". 2019-го — патрульний корабель "Дмитро Рогачов", морський тральщик "Іван Антонов" і швидкісний десантний катер.

Зараз ви читаєте новину «"Росія ядерним кулаком загрожує світові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути