вівторок, 13 січня 2009 17:28

Росія хотіла качати газ для Європи через Придністров"я

Учора зранку російський "Газпром" розпочав пробну подачу газу до європейських країн територією України. Транзит через українську газотранспортну систему не здійснювали із 7 січня.

Спочатку росіяни вирішили подати газ до країн балканського півострова. Ця частина трубопроводу заходить на територію невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, яку підтримує Москва. Там стан труби Україна не контролює. Та після Придністров"я трубопровід знову повертає на українську територію і йде до Румунії.

— Ризики серйозні. Ми знаємо, що це за регіон. Там може бути втручання в систему. І у випадку проблем це будуть наші труднощі, — вважає колишній голова "Нафтогазу" Олексій Івченко, 46 років.

Обраний "Газпромом" маршрут транспортування газу є найбільш технологічно складним при нинішньому стані газотранспортної системи України. Окрім ризиків на території Придністров"я, ця частина трубопроводу не має прямого контакту з підземними газосховищами. Завдяки їм "Нафтогаз" може підвищувати тиск у мережі для того, щоб постачати блакитне паливо у ЄС. Тепер доведеться підвищувати тиск газу в усій системі, а це спричинить суттєві перевитрати українських запасів газу. Крім того, це потребує часу. Українці кажуть, для накачування тиску потрібно 36 год. — тоді газ піде у Європу. Але "Газпром" вимагав подати газ негайно.

— Це великі проблеми. Україні треба перерозподіляти всі внутрішні потоки газу. Це шкодить нашій газотранспортній системі, — каже екс-голова "Нафтогазу". — Росіяни навмисно шукають будь-який варіант, щоб все ускладнити й показати, що Україна ненадійний транзитер. Тому треба забрати в неї газотранспортну систему і "всё будет хорошо". А це реальна загроза нашій національній безпеці.

Учора по обіді "Газпром" припинив постачання газу в Україну під приводом того, що газ не був негайно поданий до Європи. Водночас представник Єврокомісії Піа Андрікієне заявляє, що Росія подала надто мало блакитного палива.

— Нам потрібно, щоб газ почали постачати в якомога більших обсягах і через більшу кількість пунктів, — каже вона.

Зараз ви читаєте новину «Росія хотіла качати газ для Європи через Придністров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути