пʼятниця, 30 березня 2018 06:50

Романа Сущенка можуть звільнити влітку

27 березня в Московському міському суді почалося закрите слухання у справі українського журналіста Романа Сущенка, 48 років. Росія звинувачує його у шпигунстві. Нібито збирав інформацію про діяльність збройних сил і військ національної гвардії та передавав Україні.

Кореспондента інформаційної агенції "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня позаторік у Москві. Туди приїхав під час відпустки провідати родичів. Тримали в слідчому ізоляторі "Лефортово". Суд постійно подовжував арешт на два місяці. У день початку процесу прийняв рішення утримувати під вартою ще півроку.

Суд допитав головного свідка звинувачення. Його ім'я не розголошують.

— Роман провину не визнав у повному обсязі, — говорить адвокат Марк Фейгін, 46 років. — Слухання, скоріше за все, триватимуть увесь квітень. Після завершення Сущенка можуть звільнити. Він повернеться додому ще цього року. Можливо, влітку. Шанси дуже високі. Переговори тривають.

Інформацію про обмін чи можливе звільнення кореспондента російська сторона поки що не підтвердила.

Із 19 березня в сімферопольському слідчому ізоляторі голодує український політв'язень Володимир Балух, 47 років. Протестує проти рішення підконтрольного Росії Верховного суду Криму, який відмовився зняти з нього обвинувачення.

Володимир Балух відстоював у Криму проукраїнську позицію. Його затримали 8 грудня 2016-го. Звинуватили у зберіганні боєприпасів і вибухівки. Засудили до трьох років і семи місяців колонії-поселення.

— Зараз він вживає тільки воду й чай. Перебуває в одиночній камері, — говорить голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, 31 рік.

Зі штрафного ізолятора колонії в російському місті Копейськ Челябінської області 21 березня випустили українця 28-річного Олександра Кольченка. В ізоляції провів 13 діб за похід до бібліотеки та їдальні без супроводу охорони.

Кольченка та українського режисера Олега Сенцова затримали в Криму в травні 2014‑го. Звинуватили в організації терактів. Кольченка засудили до 10 років тюрми, Сенцов отримав 20. У сімферопольському СІЗО погіршилося здоров'я у затриманих в листопаді торік кримських татар Бекіра Дегерменджі і Казіма Аметова. У першого розвинулася пневмонія, другий страждає від артеріального тиску. Чоловіків звинувачують у нібито вимаганні грошей в громадянина Туреччини.

— Зараз маємо понад 60 політичних в'язнів. 22 з них перебувають у Росії. Інші — в Криму, — каже міністр закордонних справ Павло Клімкін, 50 років.

Журналіста тримають у концтаборі ДНР

Бойовики ДНР утримують українського журналіста 28-річного Станіслава Асєєва на території заводу "Ізоляція", де облаштували в'язницю.

— Стас живий. Намагається триматися. Має хронічний бронхіт і сильний зубний біль, — каже колишній народний депутат 29-річний Єгор Фірсов. — У в'язниці полонених удень змушують працювати, а вночі катують. Хто побували в полоні, називають це місце концтабором. Так званий суд бойовиків ДНР у справі Стаса постійно переносять. Плануємо видати збірку статей Асєєва про ситуацію на окупованих територіях. Зокрема, англійською.

Станіслав Асєєв потрапив у полон бойовиків 2 червня торік. Працював у Донецьку журналістом під псевдонімом Станіслав Васін.

Зараз ви читаєте новину «Романа Сущенка можуть звільнити влітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути