пʼятниця, 19 липня 2019 07:21

Результати виборів порахують швидко

21 липня українці обиратимуть депутатів Верховної Ради. Дільниці працюватимуть із 8:00 до 20:00. Голосують ті, кому виповнилося 18 років. Потрібно при собі мати паспорт, тимчасове посвідчення громадянина або військовий квиток для військовослужбовців строкової служби. Громадянам видадуть два бюлетені — з переліком 22 партій та прізвищами кандидатів-мажоритарників.

— Кампанія швидка. Її основне питання — чи дадуть українці президенту Зеленському сформувати однопартійну більшість. Чи вся влада буде концентрована на ньому, — каже політтехнолог Сергій Гайдай, 53 роки. — Таке запитання ставить собі виборець. Кандидат, який асфальтує дорогу, відбудовує дитячий майданчик чи роздає гроші — менш актуальний. Людей цікавить, у якій партії кандидат? Він за президента чи ні? Тому багато тих, про кого навіть не знають в окрузі, пройдуть за мажоритаркою.

Двійники-кандидати і клони політсил, що були на цих виборах, явище не нове. Згадую 2002 рік і бренд "Наша Україна" Віктора Ющенка. Тоді в центрі і на заході країни в кожному окрузі були два-чотири кандидати, які називали себе "друзями" Віктора Андрійовича. Показували фотографії, справжні й підроблені, де обіймалися і ручкалися з ним. Згодом, коли Юлія Володимирівна була лідером у 2006–2007 роках, усі брали кольори "Батьківщини" чи стверджували, що саме вони кандидати від цієї політсили. Розібратися, хто справжній, виборцям було ­важко.

На цих виборах усі розуміють — якщо вийти у зеленому кольорі, сказати "я підтримую Зеленського, член його команди" — одразу з'являються шанси. Про це зі штабу доповіли президенту, що підтримка розпорошується. Після чого Зеленський зробив заяву (16 липня у відеозверненні в "Фейсбуку" закликав не голосувати за аферистів-мажоритарників нібито від партії, "до якої дуже добре відноситься". — ГПУ). Хоча як президент не мав цього робити. Він — головний чиновник країни, не має займатися агітацією.

Вибори 21 липня пройдуть спокійно, а голоси порахують швидко. Як у другому турі президентських. Команда Зеленського не буде адміністративно втручатися, вони цього не вміють робити.

Зараз ви читаєте новину «Результати виборів порахують швидко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути