Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2012 05:45

П'ятивідсотковий бар'єр мають шанси подолати сім партій

За останній місяць похитнулася монополія чотирьох фаворитів виборчої кампанії — Партії регіонів, Об'єднаної опозиції "Батьківщина", УДАРу та Компартії. Одразу кілька соціологічних опитувань зафіксували зростання рейтингів патріотичних сил, зокрема "Нашої України" та "Свободи". Вони наблизилися до прохідного бар'єру.

5-відсотковий бар'єр мають шанси подолати сім партій. Такі дані оприлюднила Всеукраїнська соціологічна служба. Опитування проводили з 28 по 30 вересня, серед 2,5 тис. респондентів. Можлива похибка — 2,2%.

У Партії регіонів — 20,3%, у "Батьківщини" — 16,6%, УДАРу — 14,2%, КПУ – 10%. І ще троє мають шанси потрапити до Верховної Ради: "Україна — Вперед!" — 5,1%, "Свобода" — 4,7% і "Наша Україна" — 3,8%.

— Раніше ні одна із цих сил не претендувала перейти 5-процентний рубіж, — коментує зміни у ставленні виборця до останніх трьох учасників виборчих перегонів директор із досліджень Всеукраїнської соціологічної служби Борис Сагалаков.

Подібні тенденції зазначають Агентство політичного консалтингу "Перспектива" та Інститут соціологічних і маркетингових досліджень. Спиралися на результатами опитувань, проведених відповідно 11-23 вересня та 16-26 вересня по всій території України (опитано відповідно 2 тис. Та 1,2 тис. осіб, похибка — відповідно 3% та 2,3%). Лідирує Партія регіонів, за нею "Батьківщина", УДАР та КПУ, а серед "наздоганяючих" — "Свобода" 4,9% (4,3%), "Україна — Вперед!" 3,5%, "Наша Україна" 3,7% (3,8%).

На минулих президентських виборах Ющенка підтримали 5,45%. Протягом останнього місяця він розгорнув доволі активну кампанію.

Аналіз зустрічей Ющенка з виборцями та проведених ефірів, як-от резонансна бесіда з Савіком Шустером на Першому національному каналі, вказує на те, що сьогодні, після двох років мовчання, він готовий визнавати свої помилки в кадровій політиці. А також уперше відкрити завісу над епізодами, що досі лишалися таємницею. Наприклад, про перенесені ним під час президентства 26 операцій, деякі з яких тривали по 4-5 годин під глибоким наркозом. Або про врегулювання з Володимиром Путіним питання Юлії Тимошенко, яка на час призначення прем'ром була невиїзною через порушену в Росії кримінальну справу.

— Зростання рейтингу "Нашої України" можна пов'язати з погіршенням бізнесового клімату та згортанням демократичних процесів у країні, — вважає політичний експерт Леонард Левицький. — Ці явища змушують людей повернутися до часів президентства Ющенка та переосмислити його роль.

Тобто виборець просто повертається до Ющенка і "Нашої України". Борис Сагалаков зазначає, що "більше 40% голосують "за залишковим принципом" — не тому, що вони є палкими прихильниками тієї чи іншої політсили, а тому, що кращого вибору на сьогоднішній день для них немає".

Аналітики вважають: ситуація свідчить про активізацію патріотичного електорату, який досі не поспішав визначатися зі своїми уподобаннями. Це люди, які надають перевагу не новим проектам і обличчям, а партіям і політикам із визначеними цінностями.

Що ближче до дня виборів, то менше громадян, які не визначилися зі своїми симпатіями, наголошує заступник директора агентства політичного консалтингу "Перспектива" Назіп Хамітов:

— Якщо ще два місяці тому третина виборців точно не знали, за кого голосувати, то за даними останнього опитування ця цифра зменшилася до 20 відсотків. В останні тижні, імовірно, тенденція збережеться.

Для патріотичних виборців неприйнятною є невизначеність "Батьківщини" та УДАРу щодо "мовної проблеми", питань УПА, або, наприклад, голосування фракції УДАРу в столичній міськраді за перейменування столичної вулиці Івана Мазепи на Лаврську, що відбулося на прохання Московського патріарха Кирила. Чи спільні голосування 2008 року представників нинішньої Об'єднаної опозиції з Партією регіонів. А поміркована патріотична частина електорату часом не сприймає занадто радикальної позиції "Свободи".

Спрогнозуємо можливі зміни рейтингів партій.

— У великих політичних сил кардинальних зрушень за цей місяць уже не буде, — вважає Борис Сагалаков. — Чому так? Причина в тому, що стратегія компаній Партії регіонів та "Батьківщини" побудовані на деструктиві, а тому рейтинги цих політичних сил не зростають.

Натомість, додає експерт, вирішуватиметься доля партій "зони ризику". Слід зазначити, що вже сьогодні, за результатами згаданих досліджень, серед тих, хто має намір прийти на виборчі дільниці, "Свободу" готові підтримати 4,7 — 5,4% виборців, "Нашу Україну" — 4,1— 4,5%.

Нині українці потребують ґрунтовних змін, проте багатьох лякає перспектива політичної війни, свідчать результати досліджень. Через це прагматичні політичні сили можуть сподіватися на хороший результат. У "Нашої України", вважають експерти, на відміну від інших партій, є ще не задіяний значний електоральний резерв. Тоді як більшість політсил уже досягли свого електорального максимуму.

Зараз ви читаєте новину «П'ятивідсотковий бар'єр мають шанси подолати сім партій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути