четвер, 19 квітня 2012 00:45

"Нехай Гриценко назве наших "тушок" і кримінальних авторитетів"

Автор: Фото: REUTERS/Anatolii Stepanov
  Віталій Кличко: ”На сьогодні в нас 70 кандидатів по мажоритарці”
Віталій Кличко: ”На сьогодні в нас 70 кандидатів по мажоритарці”

Лідер "Удару" 40-річний Віталій Кличко каже, що його партія йде на вибори самостійно й не формуватиме спільного списку з іншими опозиційними силами. Хоча із жовтня Кличко вів переговори про об'єднання з керівником "Громадянської позиції" Анатолієм Гриценком.

— Ми почали переговори. А потім Анатолій Степанович сказав, що об'єднається з нами, тільки коли з "Удару" вийдуть "тушки" та кримінальні авторитети, — розповідає Віталій Кличко. — Він не мені це сказав, а журналістам. Нехай Гриценко назве наших "тушок" та авторитетів. Після цього я викину цих людей і продовжу співпрацю з ним. Хоча ми ретельно підходимо до кожного в партії.

За останніми соціологічними опитуваннями фонду "Демократичні ініціативи" 22 відсотки хочуть бачити єдиний список опозиції. Чому не покажете приклад і не об'єднаєтеся?

— Соціологія підказує, що два плюс два не завжди є чотири. Партії об'єднуються для того, щоб пройти в парламент, а потім розбігаються. Партіям, які можуть пройти у парламент, набагато ефективніше йти на вибори самостійно. А потім створити більшість у Верховній Раді. Але до виборів пропонуємо "Батьківщині", "Нашій Україні" та "Фронту змін" обрати спільних кандидатів на мажоритарних округах. Після визначення округів надамо свій список. На сьогодні в нас 70 кандидатів по мажоритарці.

Ви балотуватиметеся по мажоритарці чи очолите партійний список?

— Ми остаточно не вирішили. Але лідер партії має очолювати список і йти по ньому. Наше основне завдання — створити більшість. Не виключаю, що ми не зможемо цього зробити. Головне не співпрацювати з владою до виборів і після них. Домовленості маємо зафіксувати вже тепер. Нам потрібна відповідь від опозиції — готові вони до співпраці чи ні. А замість чіткої відповіді опозиційні партії кажуть: "Хто не в нашому списку, той з Януковичем".

Із чим "Удар" іде на вибори? Що нового готові запропонувати виборцям?

— Ми не партія одного лідера. І в нас немає зіркового складу політиків, які вже не один раз брали участь у виборах. Наша партія — це нові обличчя, чесні та професійні. Але докладніше про них ми розкажемо 28 квітня на з'їзді в Запоріжжі. Наші люди не були при владі, прагнуть змін, йдуть у політику не за грошима або посадами. Ми хочемо змінити ситуацію в країні. Ключові виклики — боротьба з корупцією, створення рівних можливостей в економіці, децентралізація влади. Ми ще будуємо політичну силу, розвиваємося. Не беремо тих людей, які мають негатив у політиці.

Будуємо партію не на лідерові, а на ідеології. Ми українці, європейці. Близькі до Європи географічно та ментально. А життя в країні сильно віддалене від європейських стандартів. Питання: коли зможемо їх досягти? Приклад Грузії доводить, що це може статися в найкоротші строки. Наші представники в середу полетіли туди. Вивчатимуть досвід проведення реформ. Я розмовляв із Саакашвілі. Питав, як він зміг провести реформи. Він казав, що було складно побороти корупцію — у маленькій країні в людей багато родичів або хороших друзів. Йому було принципово показати приклад із себе, й він це зробив.

Ви плануєте балотуватися в мери Києва? Якщо виграєте їх і пройдете до парламенту, то що оберете?

— Ще невідомо, коли будуть вибори в столиці. Чи влітку, чи восени із парламентськими, чи взагалі цього року їх не буде. Партія влади чекає, доки Попов наростить рейтинг, а потім назвуть дату. Коли призначать вибори, тоді відповім.

Зараз ви читаєте новину «"Нехай Гриценко назве наших "тушок" і кримінальних авторитетів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути