пʼятниця, 26 жовтня 2012 07:00

"Простою позначкою в бюлетені ви можете вбити кілок у серце олігархії й диктатури"

Дорогі мої українці,

вітаю вас і дуже сумую за вами.

Дякую вам, мої рідні, за те, що підтримуєте мене в цій непростій ситуації. За ваші молитви, всім, хто більше року блокує на мою підтримку Печерський суд, а зараз ще й постійно знаходиться біля лікарні. За ваші теплі листи, дитячі малюнки, за вашу любов, яка зараз і є моєю головною силою, моєю опорою, моєю вірою.

До останньої хвилини в мене були сумніви, чи маю я моральне право звертатися до вас із будь-якими закликами напередодні виборів, бо відчуваю частину своєї відповідальності за повернення Януковича до влади, за трагічні наслідки його правління для кожного з вас та для України.

У мене є велика потреба вибачитися перед вами за кожну свою дію, за кожне  рішення, які проти моєї волі вплинули на повернення в Україну неодиктатури. Прийміть, якщо можете, мої вибачення. Ви маєте повне право викреслити мене як політика зі свого життя та знайти нових, більш сильних та достойних лідерів. Я це зрозумію та прийму.

Але я ніколи не зможу зрозуміти та прийняти, якщо частина українського народу добровільно, за власним бажанням піде на політичне самогубство, віддасть на цих виборах свої голоси за Партію регіонів і таким чином затвердить в Україні диктатуру на декілька наступних поколінь. Це викреслить вас та країну з кола вільних, успішних народів. Таким рішенням ви самі себе залишите за кордонами життя.

Через вузьке вікно свого тюремного телевізора я бачу, як правляча партія перетворила вибори на фарс та вже цинічно святкує перемогу. І дійсно, країна знаходиться за крок від такого сумного результату. Вибори вже сфальшовано, і тільки ваші надзусилля можуть виправити цю ситуацію в останню хвилину.

Саме з цієї причини я все ж таки вирішила зробити останню спробу переконати вас негайно діяти.

Парламентські вибори, що відбудуться 28 жовтня, особливі. Це не окремий тактичний бій, який ви можете дозволити собі програти. Це — війна, що може завершитися або вашою перемогою і шансом на зміни, або вашою повною історичною поразкою. Якщо Янукович завдяки вашим голосам виживе як політик на цих виборах, він завершить установлення диктатури та мирним шляхом більше владу не віддасть. Диктатура, як пожежа, випалить добробут і спокій у кожній вашій родині, на кожному вашому підприємстві, поглине дихання свободи з кожної клітини вашого життя, ізолює Україну від іншого світу. У кожного століття є своє середньовіччя. Після виборів ви можете прокинутися в такому середньовіччі. Ви справді готові допустити такий результат?

Вибори, що наближаються, — це не змагання між правлячим режимом та опозицією й навіть не змагання мажоритарних кандидатів між собою на округах. Так можуть думати тільки дуже наївні люди. Боляче дивитися, як частина українців уже зайняли місця в партері та готові просто спостерігати за своїм власним фіаско.

Ці вибори — голосування кожного з вас за своє виживання, це боротьба за існування України, українства. Це, врешті-решт, визначення, кому буде належати країна: її земля, державні монополії, надра, бюджетні гроші, інші можливості та ресурси — вам чи п'яти кланам, що правлять вами сьогодні. На цих виборах вирішуватиметься, чи будете ви взагалі належати самим собі та мати можливість реалізовувати своє життєве призначення. Вас уже намагаються переплавити в покірну, залякану масу, яка змириться з таким життям та буде передавати його в спадщину своїм дітям.

А що? Може хтось думає, що тихо заробить трошки грошей на підтримці диктатури? На мітингах за плату, на замовних журналістських статтях та коментарях, на нечесних соціологічних опитуваннях, на фальсифікації результатів виборів на дільницях, на голосуванні за гроші та продовольчі пайки, а потім країна сама собою якось розбудується без жертв та зусиль з вашого боку? Ні, так не розбудується.

Тут, у в'язниці, я ще й ще раз ставлю собі запитання: чому після пенсійної, податкової та судової антиреформ, після масового рейдерства, мегакорупції, у тому числі за рахунок будівництва об'єктів до Євро-2012, після зростання в два рази цін та тарифів при незмінних заробітних платах і пенсіях, після брудної приватизації державної власності на користь родини Януковича, після знищення свободи слова та вбивства середнього класу частина українців усе ж таки збирається віддати свої голоси правлячому режиму. Чому? Навіщо? Заради чого?

Відповідь я знайшла в одній із книжок відомого автора. Він описав реальне природне явище, коли в заможний мурашник заповзають мурахи-паразити, тіло яких виділяє отрутну рідину. Ця рідина позбавляє справжніх мурах здатності діяти розумно, і вони добровільно віддають паразитам усі свої запаси їжі, потім згодовують їм своїх дітей, а потім знову ж добровільно самі йдуть на заклання.

Саме такою отрутою для частини довірливих громадян є вивірена, як снайперський постріл, телевізійна пропаганда, що лунає з усіх каналів центрального телебачення, крім ТВі. Наголошую, всі відомі вам центральні канали та абсолютна більшість місцевих каналів телебачення належать кланам, які оточують Януковича. Вони 24 години на добу створюють для вас спотворену, неправдиву картину життя — формують солодкі ілюзії, фальшивки, застосовують психологічні технології, вбивають опонентів, прославляють диктатуру та її чергові пафосні й порожні обіцянки. А в той час, як ті мурахи-паразити, з'їдають ваше життя. Вони сприймають вас як піддослідний матеріал, що треба якісно та надійно обробити. Як свідчить час, їм це вдається. Якщо ви хочете все змінити, вам доведеться відмовитися від споживання пропагандистської отрути, як від наркозалежності. Ви ж не мурахи, які покірно підуть на самознищення, не відриваючи очей від їхніх блакитних екранів. Я візьму сміливість дати вам лише п'ять порад. Можете дослухатися до них або ні. Врешті, це ваше життя й ваше право проводити або не проводити над собою політичні експерименти.

Моя перша порада — попросіть своїх дітей, онуків, або самі, якщо можете, перевірте через інтернет життєво важливу для вас інформацію. Вона про те, що ви вже давно купуєте їжу, одяг, усе, крім хліба, за такими ж або навіть вищими цінами, ніж народи Європи в своїх країнах. Але при цьому погодинна заробітна плата у вас у 16 разів нижча, ніж у європейців, а пенсія — в 18 разів менша, ніж у європейських пенсіонерів.

Це в той час, коли декілька кланових родин, які свого часу привласнили ключові промислові підприємства, вже давно продають за світовими ринковими цінами все: метал, хімічну й машинобудівну продукцію, добрива, зерно, вугілля та інше, що виробляють. Усвідомте: ви отримуєте в 16 разів меншу погодинну зарплату, ніж ваші колеги по професії в Європі. Вдумайтеся в ці цифри, бо вони і є економічним вироком для кожного з вас. Ця різниця у вашій зарплаті й формує мільярдні статки олігархії за ваш рахунок. Чому таке стало можливе? Відповідь очевидна — рівень мінімальної зарплати, від якого залежить, скільки кожен із вас заробляє, встановлюється більшістю у Верховній Раді. Останні 15 років саме олігархія володіла цією більшістю, включаючи п'ять років після помаранчевої революції. Якщо ви й цього разу або за гроші, або за продовольчі подачки, або за порожні обіцянки затвердите їх владу — владу Партії регіонів та її сателітів, вони ніколи не приймуть у Верховній Раді рішення на користь збільшення ваших прав, вашої зарплати або пенсії, бо тоді вони позбудуться значної частини свого чистого прибутку, своїх яхт, віл, палаців. Вони ніколи не дадуть піднятися середньому класу, бо середній клас ніколи не терпітиме диктатуру.

Якщо ви залишите олігархію владою, їхні заводи, їхні банки, їхні фонди, їхні підприємства й надалі не платитимуть податки. Податки накопичуватимуться в офшорах. І поки вони будуть президентами, міністрами, депутатами, ви будете ніким у їхній країні.

Ви ставите правильне запитання: чому ми не усунули від влади олігархію і не зупинили все так, як обіцяли під час помаранчевої революції? Тому що всі п'ять років олігархи мали свого президента, свого генпрокурора, свою більшість у Верховній Раді та 2,5 року з п'яти — свій уряд.

Тому моя перша порада — скористайтеся своїм правом голосу та спробуйте усунути олігархію від влади саме зараз на цих виборах раз і назавжди та раз і назавжди спробуйте змінити своє життя. Не віддайте їм жодного голосу! Чуєте? Жодного голосу! Ви ж не самогубці, ви розумні та гідні люди! Оберіть будь-яку справжню опозиційну партію, яка вам ближча по довірі та переконаннях, і проголосуйте за неї. Не звертайте увагу на бруд, що ллють на опозицію.

Друга моя порада така — пам'ятайте, що головну перемогу Янукович та його клани запланували отримати на мажоритарних округах. Не допустіть цього.

Вам доведеться боротися проти себе. Якщо хочете вижити, наступити на власне горло та не ковтати матеріальні подачки. Вам доведеться, якщо хочете жити, проголосувати проти того кандидата в депутати, який будує вам дитячі майданчики, ремонтує школи, лікарні, ваші під'їзди та ліфти, прокладає асфальт і розносить безкоштовні продукти й ліки. Я щодня спостерігаю за цим бенкетом під час чуми на Харківських місцевих телеканалах. Вам доведеться проголосувати проти мажоритарного кандидата в депутати, який більше за всіх інших щось "подарував". По-перше, це — не "подарунки", це спланований підкуп, політичний хабар, що дається вам за ваші ж бюджетні гроші. Бюджетом розпоряджається влада й кандидат, який щось вам "дарує", і є людиною олігархії. Не голосуйте за такого депутата, навіть якщо він іде як незалежний опозиційний кандидат. Це — надійний рецепт ліквідувати олігархію, але чи зможете ви діяти саме так, а не по інерції? Не знаю. По-друге, всі ці подарунки закінчаться одразу після виборів, і ви побачите своїх "щедрих" депутатів у Верховній Раді в болоті Януковича, і вже ніхто нічого не даруватиме, заберуть останнє. Рибу перед тим, як засмажити та з'їсти, теж годують наживкою. Не ковтайте її — там гачок і там закінчення життя. Проголосуйте на своєму окрузі за єдиного кандидата в депутати від опозиції, навіть якщо він вам не дуже подобається, навіть якщо він вам нічого не подарував та не заплатив. Проголосуйте саме за нього, дійте проти своїх емоцій, керуйтеся інтелектом та переможною стратегією.

Третя порада: знайте, головна технологія, яку вам намагаються нав'язати, що влада та опозиція — це одне й те саме.

Вони не можуть сказати, що влада гарна, бо ви їх почнете нищити голими руками. Саме тому вони вигадали унікальну річ — доводять, що опозиція така сама, як авторитарний, корумпований режим Януковича. З усіх каналів вам кричать: навіщо міняти шило на мило? Немає сенсу йти на вибори. Цю думку вам дюбелями щохвилини вбивають у голову продажні політики, політологи, аналітики, журналісти. Ця технологія — головна надія Януковича. Вони хочуть, щоб ви думали: так, влада жахлива, але опозиція — така сама. На те, щоб ви в це повірили, витрачаються сотні мільйонів доларів. Знайте: це обман. Так само вони спрацювали на виборах президента. Казали, Янукович поганий, але Тимошенко — така сама. Їм удалося тоді вас ввести в оману, не дайте їм скористатися цим вдруге.

Так, опозиція — не ідеальна, не бездоганна, має вади, як і все наше недосконале молоде суспільство. Але вона суттєво відрізняється від правлячої мафії в усіх без винятку аспектах. Вона не привласнювала державні підприємства, землі та надра, не будувала "Межигір'я", не робила податкову, пенсійну та судову антиреформи, не нівечила Конституцію та мову, не формувала правлячу корумповану родину, не вбивала середній клас, не закривала дорогу до європейської перспективи. Якби опозиція була такою, як правляча мафія, ми сиділи би не по тюрмах та засланнях, а на державних дачах, у віп-ложах із ними на Євро-2012, прислуговували б їм в їхніх конституційних асамблеях та їхніх гуманітарних радах. Саме тому, що опозиція відрізняється й має непохитні цінності, мафія нас бачить тільки в тюрмах. Я звертаюся до чесних журналістів, громадських діячів та організацій, до гідних своєї країни громадян, не допомагати режиму поширювати обман, що криміналітет на чолі з диктатором у владі — це теж саме, що справжня опозиція. Я звертаюся до лідерів громадянського суспільства, чесних журналістів та опозиції. Будь ласка, припиніть ваше протистояння, воно виглядає, як Кайдашева сім'я, яка почала безглузду сварку на вулкані, що прокинувся, а з боку виглядає самовбивчо. У більшості країн СНД уже немає ніякої опозиції, але її знищили диктатори. Жорстоко та за планом. Не створюйте унікального українського абсурду — коли слабке, але амбітне громадянське суспільство та не досконала, але реальна опозиція можуть знищити одне одного самостійно, за власним бажанням. Давайте разом усунемо неодиктатуру у своїй країні, а потім будемо нещадно критикувати один одного. Тоді все стане на свої місця.

Отже, моя третя порада — не вірте в обман, що влада й опозиція однакові. Опозиція інша, й вона здатна повернути Україні європейську перспективу, а вам — свободу.

Четверта порада — не голосуйте за фальшиві опозиційні партії. Спробуйте усвідомити, що проти вас працюють вже не гопники 1990-х у спортивних костюмах, а мільярдери, яким є що втрачати і на яких працюють цинічні, професійні та коштовні політичні технологи.

Вони, маючи телебачення та необмежені гроші, можуть зліпити опозиційного кандидата в президенти або нового, свіжого лідера опозиційної партії практично з будь-якого підручного матеріалу, навіть із мавпи. Вже другі вибори олігархія успішно створює для себе фальшиву опозицію, що виконує на виборах своє завдання, забираючи голоси довірливих громадян, а після виборів повертається з вашими голосами в свою зграю.

Яскравим прикладом фальшивої опозиції, що вдало спрацювала на президентських виборах, був Сергій Тігіпко та його партія "Сильна Україна". Спрацювало? Так, добре спрацювало. І де тепер цей щирий опозиціонер?

Сьогодні влада веде декілька своїх опозиційних партій, які мають усі шанси потрапити до парламенту. Одна з них — комуністи. Інших називати не буду. Ви — мудрі люди, вірю, що зможете розібратися самі, хто є підробкою опозиції на цих виборах. Це і так видно та зрозуміло.

Отже, не віддайте свій голос фальшивим опозиційним партіям, навіть, якщо дуже хочеться, і рука сама тягнеться, контролюйте свої руки. Спробуйте розпізнати фальшивих опозиціонерів до виборів. Після буде запізно.

І остання, п'ята, порада, але, можливо, найважливіша: усунути від влади мафію — це завдання не лише опозиції. Цього разу опозиція сама із цим завданням не впорається. Це — війна проти диктатури, проти несправедливості, що потребує мобілізації кожного з вас. Усі, хто розуміють, яка небезпека, яка біда постала перед Україною, мусять негайно почати діяти самостійно.

Без вас нічого не вийде. Ідіть до ваших рідних, знайомих, друзів, сусідів, які купилися на подачки, які взяли гроші за фальсифікацію результатів на виборчих дільницях, які введені в оману інформаційними технологіями Партії регіонів, які заплуталися в політичних подіях, які збираються голосувати за Партію регіонів або створену ними фальшиву опозицію. Негайно включайтеся в роботу, встановіть собі щоденний план та переконуйте тих, хто не дуже добре розуміється на політиці. Не допустіть, щоб ваші близькі люди своїми власними руками будували для себе політичну гільйотину. Потім виправити цю фатальну помилку буде неможливо. Якщо когось не зможете переконати з першого разу, зробіть це сотні разів.

Частина українців від образ та відчаю взагалі не хочуть іти на вибори. Особливо на Сході та на Півдні. Це — найгірша помилка. Бюлетені всіх, хто не прийде, заповнять та кинуть за Партію регіонів. Знайдіть у собі сили та, якщо вас усе дістало й ви все ж таки проти всіх, прийдіть на вибори й жирним хрестом перекресліть свій бюлетень, зіпсуйте його, але не залишайте його для фальсифікації. Такий ваш крок не завдасть смертельного удару по диктатурі, але хоча б не надасть владі бюлетені для обману. Але краще не вступайте в ряди "противсіхів". "Проти всіх" — це насамперед проти себе.

Я звикла розмовляти з вами на площах, дивлячись вам в очі, звикла бути з вами єдиним цілим і в бідах, і в радощах. Завжди намагалася допомогти вам знайти шлях честі в цьому брудному політичному болоті. Ми разом із вами перемагали й разом переживали зради. Сьогодні я разом з опозицією, роблю все, що можу, щоб вирвати вас із важкої біди, щоб знову оптимізм та віра повернулися до ваших сердець. Але ніхто вам не зможе  допомогти, якщо ви самі, добровільно віддасте своє життя на поталу диктатурі.

Просто знайте, що зараз ваш час, ви визначаєте хід історії, ви простою позначкою в бюлетені можете вбити кілок у серце олігархії, неодиктатурі, українофобії, ви можете повернути Україні повноцінне сьогодення. Зробіть це, і ваше життя отримає вищий сенс. Я особисто буду завжди у вас вірити.

З любов'ю, Ваша Юлія ТИМОШЕНКО

Зараз ви читаєте новину «"Простою позначкою в бюлетені ви можете вбити кілок у серце олігархії й диктатури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути