пʼятниця, 30 листопада 2012 09:30

"Президентом має стати Кличко, а Яценюк — прем'єром"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Економіст Борис Кушнірук: ”Що вищі доходи, то більше людина їздить країною й світом. Якщо доходи падають, сидить удома. Так от зараз спостерігаємо зменшення пасажироперевезень”
Економіст Борис Кушнірук: ”Що вищі доходи, то більше людина їздить країною й світом. Якщо доходи падають, сидить удома. Так от зараз спостерігаємо зменшення пасажироперевезень”

Після приходу до влади Януковича ризик розколу України значно зменшився, вважає економіст 46-річний Борис Кушнірук. У сірому светрі та джинсах відчиняє двері своєї трикімнатки в старому будинку в центрі Києва.

Чим відрізняється криза 2008 року від теперішньої?

— Це друга хвиля однієї й тієї ж кризи глобалізованої економіки. Вийти з неї непросто. Для багатьох країн вигідно, щоб валюта знецінилася, тоді можна знецінити всі складові виробництва та зробити продукцію дешевшою й конкурентоспроможнішою на внутрішньому та зовнішніх ринках.

Наскільки маємо знецінити гривню?

— Умовно до 12 гривень за долар. Тоді попит на іноземну валюту стрімко впав би і почалось її повернення в Україну з боку підприємств. А громадяни стали б конвертувати свої валютні заощадження в гривню. Глибока девальвація зняла б на кілька років питання курсового знецінення гривні.

Кажуть: давайте економити, зменшимо корупцію, будемо скорочувати витрати на енергоносії. Але це ж тривалий процес, а криза вже є сьогодні. Якщо не знецінити валюту, не підвищити конкурентоспроможність таким грубим механізмом, як девальвація, економіка й далі падатиме.

У Бориса Борисовича дзвонить мобільний. Жіночий голос запрошує на вечірній телеефір обговорити нову Верховну Раду. Кушнірук погоджується й кладе слухавку. Каже, що до виборів постійно був на ефірах із Наталією Королевською:

— Після виборів її всі шукали й не могли знайти. А мені друг дзвонить з Об'єднаних Еміратів і каже: "Королевська в сусідньому готелі". Він її навіть сфотографував, — господар відпиває кави й продовжує. — 2008 року була криза надутих активів, які виникли з банківської системи. Жорстке падіння призвело до того, що деякі люди постраждали. Але багато хто мав заощадження. Зараз ці заощадження проїли, вони зникли. Ніхто ж не розраховував, що чотири роки житиме за рахунок їх.

Від початку 2012-го падають промисловість, транспорт, будівництво, аграрний сектор. При цьому нам показують, що росте торгівля. Є один показник, аби побачити, що доходи населення все ж падають, — мобільність людей. Що вищі доходи, то більше людина їздить країною та світом. Якщо доходи падають, сидить удома. Так от зараз спостерігаємо зменшення пасажироперевезень.

Кушнірук прямує до холодильника. Швидко з'їдає банан. Одягає сорочку та піджак і йде на вулицю давати коментар одному з телеканалів. Повертається за 25 хв.

Які найімовірніші сценарії розвитку економіки?

— Ситуацію визначатимуть два процеси — глобальна криза та монополізація в Україні. З одного боку, влада стимулює монополізацію, з іншого — через неї й постраждає.

За монополізації скорочується ділова активність. Дедалі більше доходів опиняються у меншої кількості суб'єктів. Реальних платників податків меншає. Залишається незначна кількість дуже крупних. Вони хочуть платити? Ні. Адже мають більші можливості та потугу боротися будь із ким, щоб не платити.

Навіть із президентом?

— Так. У нас перебільшують вплив президента. Насправді система, після певного рівня концентрації, втрачає контроль над периферією. Не можна проконтролювати всіх, аж до останнього клерка.

Коли це "з'їсть" Януковича?

— Країні треба його пережити. Хоч позитив від нього є — зараз ризик розколу країни набагато менший, аніж у 2009-2010 роках. "Донецькі" захопили власність у Криму і нікому не збираються її віддавати. Ніякій Росії.

Україна весь час перебуває в ситуації, коли симпатії населення поділяються 50 на 50. Цілою таку країну "з'їсти" неможливо, лише по шматках. 2007 року один із перебіжчиків від "Батьківщини" розповідав, що Тимошенко давала доручення сприяти відколу Донбасу від України. Внаслідок таких дій вона б отримала владу над рештою України. Хоча публічно вона б із цим боролася. Але прихід "донецьких" цей сценарій зламав.

2015-го Україна позбудеться Януковича. Питання тільки в тому, за яким сценарієм. Він може бути радикальний, коли спробують сфальсифікувати результати голосування, після чого владу "винесуть". А може статися, що свої олігархи спишуть Януковича і поставлять на когось іншого. Вони вже домовляються із Яценюком, Кличком, Порошенком. Хоча останньому треба вирішити проблему — не можна бути і там, і там. Не вірю, що Порошенко може бути єдиним кандидатом від опозиції, бо там конкуренція велика. Значно більше має шансів стати кандидатом від влади. Заручитися підтримкою Сходу і бути прийнятним для Центру країни. А хто виграє Центр, той переможе на виборах.

Порошенко матиме шанс, якщо "сім'я" президента та олігархи домовляться з ним, що після виборів їх не чіпатимуть.

Чого очікувати від Януковича ближчим часом?

— У нього зараз багато реальних проблем. Президентська кампанія фактично уже почалася. Поглиблення економічної кризи грає проти Януковича та його "сім'ї". Питання лише в тому, скільки Віктору Федоровичу треба буде віддати відкупного наступнику. Якщо прийде Кличко, може, взагалі нічого не потрібно буде давати. У нього немає того масштабу "хвача", як у тих, хто перейшов через бізнес.

Янукович здатен змінитися, аби залишитися після 2015 року?

— У нього є шанс виграти вибори, коли в другий тур вийде Тягнибок. Сподіваюся, Тягнибок та "Свобода" зіграють тонше. Скажуть: "Ми не дамо розіграти антиукраїнський сценарій, тому підтримуємо єдиного кандидата від опозиції". Інший варіант для Януковича — в силовий спосіб продавити результати виборів. Тоді він ризикуватиме всім, зокрема життям. Не тільки на Заході, а й у Центрі, на Сході, Півдні є безліч людей, які хочуть фізичної страти чинного президента.

Як змінюються розклади всередині влади?

— Ніхто ж не присягав бути вірним до гроба. Через нову Верховну Раду "донецьким" буде значно складніше, ніж зараз, проводити будь-яке рішення. Їхні депутати, з якими мені доводилося говорити, кажуть, що це почнеться з наступної весни. Не буде важелів тримати в страху. 2002 року Кучма почав наїжджати на Інну Богословську, на що вона йому відповіла: "Леоніде Даниловичу, взагалі-то ви президент лише до 2004 року, а я — депутат до 2006-го. Проблеми можуть бути у вас, а не в мене". Тут логіка та сама. Мільйонери, які пройшли за списком Партії регіонів та по мажоритарці, є доволі незалежними людьми. Захищатимуть себе та свою власність. Зараз для "донецьких" починаються часи Кучми 2002-2004 років. Мажоритарка для них створила чимало перепон, бо домовлятися доведеться із кожним окремим депутатом.

На що здатна опозиція за таких умов?

— Час грає проти "донецьких". Питання в тому, хто може отримати владу. Почнеться боротьба різних груп, на кого зробити ставку — на Кличка чи на Яценюка? Треба домовлятися про єдиного кандидата. Логічною була б зв'язка: Кличко — президент, Яценюк — прем'єр. Спортсмен може бути главою держави, гарантом свобод, а очолити уряд не може — у нього відсутній будь-який управлінський досвід. Так само спікером. А Яценюк— досвідчений управлінець, добре знає економіку та фінанси.

Є третя складова — Тимошенко. Але тут існує певний консенсус еліт. Майже всі зацікавлені, щоб її не випускати. Янукович цього не хоче. Опозиції вона теж не потрібна на свободі. Їм вигідніше носити Тимошенко, наче ікону. Та навіть як її випускати після 2015 року, то в Яценюка можуть виникнути проблеми. Якщо Кличко стане президентом, Тимошенко посунути його не зможе. А от Арсенія Петровича з посади прем'єра — цілком.

Посів дев'яте місце з десяти

Борис Кушнірук народився в Києві. У технічному училищі здобув фах токаря. Працював на заводі "Буревісник", закінчив економічний факультет столичного інституту народного господарства. У 25 років очолив відділ страхування депозитів Нацбанку. За рік став головою правління банку "Юнекс". На цій посаді пропрацював чотири роки. Потім був керівником групи радників голови правління Першого українського міжнародного банку. Повернувся у "Юнекс" у лютому 2005-го. Пропрацював до липня наступного року.

Зараз офіційно безробітний. Працює над підготовкою законопроектів. Пише банкам аналітичні огляди.

Борис Кушнірук є членом Центрального проводу Української народної партії. Цього року рівненська організація УНП висунула його кандидатом по виборчому округу №154. Перемогу здобув власник місцевого речового ринку Валентин Королюк.

Неодружений, дітей не має.

 

28 691

гривню задекларував за минулий рік Борис Кушнірук, коли подавав документи до ЦВК як кандидат у депутати. 5,5 тис. — зарплата в секретаріаті Української народної партії. Решта — з відчуження цінних паперів. Кушнірук зазначив, що, крім квартири, має будинок на 56 "квадратів", з яких його 45. Також у нього є джип "Тойота Рав 4" і цінні папери на 90 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «"Президентом має стати Кличко, а Яценюк — прем'єром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

85

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути