пʼятниця, 09 квітня 2010 07:08

"Пропонували 10 мільйонів доларів, щоб не ввійшов у коаліцію"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Нардеп-”нунсівець” Олесь Доній не бачить перешкод для формування коаліції з трьохсот депутатів
Нардеп-”нунсівець” Олесь Доній не бачить перешкод для формування коаліції з трьохсот депутатів

Із народним депутатом від блоку НУ-НС, членом партії "Народна самооборона" 40-річним Олесем Донієм зустрічаємося в кулуарах Верховної Ради. Перед цим спікер Володимир Литвин оголосив, що в коаліцію ввійшов 240-й депутат — "самооборонівець" Олександр Бобильов.

— Це несподіванка, — розводить руками Доній. — Під час наших останніх зустрічей на фракції Бобильов нічого не говорив.

Спускаємося в підвал парламенту до буфету. Депутати стоять із тацями в чергах. Доній замовляє каву з цукерками і дві креманки зі свіжим виноградом. Платить 35 грн. Сідаємо за стіл у кутку. Розмова йде мляво.

— Не снідав. Голодний як собака, — каже Олесь.

Можна зупинити подальший перехід депутатів з опозиції до коаліції?

— Ні. Еліта ще з 1990-х прошита бізнесом і живе за бізнесовими законами — де вигідніше, де більше коштів. Я не бачу перспектив змінити це. І не лише в цьому парламенті, а й у наступних.

Чи може нова коаліція вирости до 300 депутатів — конституційної більшості?

— Не бачу перешкод. Значна частина депутатів не є ідеологічно стійкими. Наприклад, у БЮТ досі збирають у депутатів картки для голосування і голосують за них. Значить, там ніхто не впевнений у цих депутатах.

Особисто мені 2,5 роки тому пропонували 10 мільйонів доларів, щоб я не ввійшов у коаліцію БЮТ і НУ-НС. Один приятель із Партії регіонів, не депутат, наближений, — Доній відкушує піввиноградини. — Тепер за вхід у коаліцію пропонують близько мільйона. Тоді "регіонали" знали, що фактично від одного-двох депутатів залежало неформування коаліції. А цього разу вони більш упевнені. Тому менші суми фігурують.

Скільки "самооборонівців" теоретично могли би піти до більшості?

— Не знаю — кістяк "Народної самооборони" ідеологічний. Проте "регіонали" намагалася говорити з нашими депутатами мовою або посад, або чогось іще. А бізнесмени-політики з НУ-НС виставляли умову про Яценюка-прем"єра. Ще їх цікавили кілька міністерських портфелів, посади керівників облдержадміністрацій. А це — неправильне ведення переговорів. Без ідеологічних засад воно неможливе.

У БЮТ досі збирають у депутатів картки для голосування і голосують за них. Значить, там ніхто не впевнений у цих депутатах

Певний час "нунсівці" вважали, що без вашої фракції "регіонали" не створять коаліції. Але вони створили, залучивши окремих депутатів. У чому була ваша помилка?

— А я одразу казав, що "Регіони" мають план "А" і план "Б". Вони були зацікавлені в легітимізації своєї влади. Оптимально для них, якби коаліцію було створено конституційним шляхом на основі фракцій. Але вони були готові до різних сценаріїв.

Конституційний суд висловився на користь коаліції, тепер президент розпустить парламент?

— Для Януковича комфортний цей парламент. "Регіони" сформували більшість, тому сенсу перевиборів для них немає.

Чому серед опозиціонерів бракує єдності?

— Не бачу проблем в існуванні кількох центрів впливу. У нас будуть різні структури, опозиційні уряди, об"єднання. Кожен по-своєму опонуватиме існуючій владі в парламенті, під час широкомасштабних акцій. Але на якомусь важливому етапі має бути спільна координація дій.

Хто вам запропонував посаду віце-прем"єра з гуманітарних питань в опозиційному уряді?

— Юрій Луценко днів 10 тому висловив таку ідею. Я сказав, що мене влаштує вузьке питання культури.

Яке ваше завдання в цьому уряді?

— Критикуватиму існуючу владу та готуватиму альтернативні законопроекти, займатимусь організацією культурних акцій. Якщо це не буде вдаватися на рівні уряду, то робитиму це як громадський діяч. Не обов"язково грюкати дверима. Бо в опозиції нас більше об"єднує, ніж роз"єднує. Сваритися з будь-якого приводу неправильно.

Опозиційний уряд називають піар-майданчиком Юлії Тимошенко. Ви поділяєте цю думку?

— Хотілося б, щоб уряд став центром тяжіння опозиційних сил, і не тільки парламентських. Я більше надій покладаю саме на позапарламентські структури. Бо моральний рівень політиків у Верховній Раді недостатній.

Як оцінюєте Кабінет Міністрів Миколи Азарова?

— Він не є реформаторським. У Кабмін підшукали людей, спрямованих у минуле.

Тепер за вхід у коаліцію пропонують близько мільйона

Реформатори і вдалі менеджери в Партії регіонів є. Одного з них, 35-річного Олександра Вілкула, призначили губернатором Дніпропетровської області, хоча він міг би бути менеджером на рівні Кабінету Міністрів. Але до власних вихованців у Партії регіонів відчувають недовіру та комплекс меншовартості. Янукович та Азаров більше схильні працювати з розкрученими політиками кучмівської епохи — Семиноженком, Табачником, Шуфричем.

Одне із вдалих рішень президента — призначення Андрія Єрмолаєва головою Національного інституту стратегічних досліджень. Він системно працює, має стратегічне мислення. Інститут не просто стане аналітичним центром, а продукуватиме пропозиції та ідеї для діючої влади.

Янукович уже зробив ключові помилки?

— Основна — неповага до Конституції: нелегітимне створення коаліції, скасування виборів до місцевих рад. А кадрові призначення — другорядні.

Партія регіонів критикувала попередню владу за кумівство, за роздутість штатів. Тепер це повторюється. Збільшили штат міністрів, заступників міністрів. Призначають туди людей за родинною ознакою, без належного стажу, послужного списку. У правоохоронні органи потрапили люди з кримінальним минулим. Бізнесмена Хорошковського призначили головою Служби безпеки. Той самий Хорошковський устиг побути улюбленцем Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко. Тепер він улюбленець Віктора Януковича. Поставили на державну посаду мільярдера, для якого основне — робити гроші.

Що відбувається з "Народною самообороною"? Кажуть, ініціатори її створення Юрій Луценко та Давид Жванія навіть спілкуються?

— Я б радив їм поспілкуватися, — говорить Доній після паузи. — Сподіваюся, що ми зберемось усі, коли пристрасті вщухнуть.

До депутатства ходив лише в джинсах

Олесь Доній був одним із лідерів студентського руху за часів перебудови. 1990 року очолив акцію голодування за відставку уряду Віталія Масола. Відтоді був членом Народного руху, партії "Реформи і порядок", очолив партію "Молода Україна", балотувався в нардепи від Соцпартії.

Керує оргкомітетом фестивалю "День незалежності з Махном". Ходив лише в джинсах.

— Напередодні першого засідання Ради було зібрання "Народної самооборони", — пригадує. — Тоді поставили питання, щоб усі здали картки. Так поступають усі — БЮТ, Партія регіонів, "Наша Україна". Я відмовився. Один із депутатів сказав: "Чого від нього очікувати? Ви подивіться, він же ніколи не ходить у костюмі". Я відповів, що завжди готовий до компромісів. Беру зобов"язання ходити у Верховну Раду виключно в костюмі, але взамін не віддам вам картку.

Каже, не любить крамниць. Придбав кілька костюмів у першому магазині, який зустрів дорогою. Тепер з одягом йому допомагає кохана. Із нею зустрічається два місяці. Із першою дружиною розлучений. Дітей не має.

Зараз ви читаєте новину «"Пропонували 10 мільйонів доларів, щоб не ввійшов у коаліцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути