пʼятниця, 08 грудня 2017 00:15

Порошенко й Саакашвілі втягнули країну в брудний персональний конфлікт

— Прошу не допустить моего похищения! Эти люди полностью узурпировали власть! Не дайте ворам угробить Украину! — кричить із даху 8-поверхового будинку на вул. Костьольна, 7 у столиці колишній голова Одеської облдержадміністрації, екс-президент Грузії 49-річний Міхеіл Саакашвілі о 9:12 у вівторок 5 грудня.

Його підозрюють у вчиненні злочину за попередньою змовою, організованою групою. За це передбачене покарання від п'яти до 10 років ув'язнення. Генеральна прокуратура оголосила Саакашвілі в розшук.

Близько 7:00 співробітники Служби безпеки України спільно з Генпрокуратурою прийшли з обшуком у двоповерхову квартиру, де мешкає колишній президент Грузії. Оренда такої на місяць коштує майже $6 тис.

О 9:30 із десяток спецпризначенців зводять підозрюваного з даху, саджають в автобус. Під будинком зібралися кілька сотень прихильників Саакашвілі. Звели барикади зі сміттєвих баків, гілок дерев, шин, дощок і бруківки. Не хочуть віддавати Саакашвілі правоохоронцям. За кілька годин витягують його з автівки силовиків. Під час сутичок постраждали кілька осіб. Після цього Саакашвілі оселяється в наметовому містечку біля Верховної Ради. Його звели 17 жовтня.

Того ж дня трохи пізніше генпрокурор 52-річний Юрій Луценко показує у парламенті відео. На ньому Северіон Дангадзе, помічник Саакашвілі, бере гроші на акції протесту від кур'єра довіреної особи олігарха Сергія Курченка.

Той переховується в Росії. Його підозрюють у розкраданні 5,6 млрд грн. Він належав до близького оточення колишнього президента Віктора Януковича. Гроші передавали трьома час­тинами на загальну суму майже $500 тис. За версією слідства, були домовленості про щомісячне фінансування протестів біля Верховної Ради на $1 млн.

— Дякую працівникам Служби безпеки та Генеральної прокуратури, які не допустили перший етап запланованого російськими спецслужбами плану "русская зима" в Києві, — каже Луценко.

— Я звинувачую Луценка й СБУ в провокації, підтасовці фактів, створенні фейкових записів. Не з'являтимуся ні до якого "лжегенерального прокурора". Він — двієчник безграмотний. Я готовий прийняти їхнього слідчого тут, у таборі, — говорить Саакашвілі.

26 липня 2017-го президент призупинив його українське громадянство. Паспорт отримував за прискореною процедурою позаторік у травні. Тоді Порошенко призначив Саакашвілі головою Одеської обласної державної адміністрації. Попрацював там півтора року. Після відставки оголосив про створення партії "Рух нових сил".

Саакашвілі був президентом Грузії два терміни. Там проти нього відкрили чотири кримінальні справи. Йому загрожує 11 років ув'язнення.

— Влада хоче позбутися центру кристалізації протестних настроїв, незгодних із правлінням Порошенка та його оточення. Таким центром є Саакашвілі, — говорить політолог 62-річний Олександр Кочетков.

— Міхеіл каже дуже неприємні для влади речі, що знаходять підтримку в суспільстві. Тому його хочуть вичавити з України. Петро Олексійович вважає, що Саакашвілі зрадив його. Розлючений. А оточення президента не може йому заперечити й виконує те, із чим не зовсім згодні. Національна гвардія не рвалася розганяти протестувальників. Працівники СБУ й Генпрокуратури в автозаку теж не виявили геройства. Відпустили Міхеіла — нехай там нагорі розбираються. Це перший випадок в історії України, коли затриманого люди витягли з автозака.

Ці події радикалізують суспільство й послаблюють владу. Від цього виграють вороги України. А цивілізовані країни втомилися від наших "вибриків".

— Для силовиків Саакашвілі — "віп"-клієнт. Вони не можуть заламати його, обличчям в асфальт і завезти куди треба, — каже політолог 29-річний Микола Давидюк.

— Порошенку є з чого вибирати. Саакашвілі можна помістити під домашній арешт і затягувати суд, можна посадити за ґрати або депортувати в Грузію. Обиратиме найбільш комфортний для себе і найменш гучний варіант.

Якби в Україні реально боролися з корупцією і щотижня саджали казнокрадів, то у світі не помітили б подій навколо Саакашвілі. Але корупція в нас процвітає. А Порошенко й Саакашвілі, вирішуючи свій персональний конфлікт, втягнули Україну в брудну справу. Це — на руку Росії.

— Для Саакашвілі ця ситуація патова й безперспективна. Єдиний шанс виграти — спровокувати силовиків на таку жорстокість, що викличе масове обурення — як 2013-го, — каже філософ 57-річний Олексій Панич.

— Якби не було чого боятися, то пішов би на допит. І якщо плівки є справжніми, теж мав розуміти, що робить. Веде небезпечну гру. Саакашвілі в політиці звик бути на перших ролях.

Ця ситуація перевіряє українців на люмпенство (люмпени — верстви населення, що опинилися на "дні" суспільства й нездатні до самостійного організованого руху, хоча висувають завищені соціальні вимоги й претензії. — ГПУ). Якщо люмпенів багато, вони можуть кинутися в бій за Саакашвілі — і буде всім погано. Якщо мало, переживемо цю спокусу без великих потрясінь.

Брати фінансування з різних джерел — це одне. У колишніх "регіоналів", які переховуються в Росії, — інше. Цього люди не пробачать.

Політична відповідальність за Саакашвілі лежить на Порошенку. Він дав йому українське громадянство, призначив головою обласної адміністрації. Громадянство було вдячністю за підтримку на Майдані. За це йому сказали "спасибі" і дали шанс проявити себе в українській політиці. З розрахунком на те, що згодом він тріумфально повернеться в Грузію. Але його партія програла вибори там. Повернутися нема куди.

Автор: ФОТО: REUTERS
  Екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі п'є каву вранці 6 грудня у наметовому містечку в Маріїнському парку навпроти Верховної Ради. Провів у наметі ніч. До цього жив у дворівневій квартирі на вулиці Костьольна
Екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі п'є каву вранці 6 грудня у наметовому містечку в Маріїнському парку навпроти Верховної Ради. Провів у наметі ніч. До цього жив у дворівневій квартирі на вулиці Костьольна
Автор: ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Майже сотня протестувальників заблокували автомобілі працівників Служби безпеки та Генпрокуратури на вулиці Костьольній у столиці 5 грудня. Людям вдалося витягти з машини екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Силовики затримали його і мали доставити до слідчого
Майже сотня протестувальників заблокували автомобілі працівників Служби безпеки та Генпрокуратури на вулиці Костьольній у столиці 5 грудня. Людям вдалося витягти з машини екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Силовики затримали його і мали доставити до слідчого
Зараз ви читаєте новину «Порошенко й Саакашвілі втягнули країну в брудний персональний конфлікт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути