Ексклюзиви
середа, 31 серпня 2011 07:45

"Попов їздив радитися в Адміністрацію президента"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Координатора руху ”Спільна справа” Олександра Данилюка допитували чотири години по подіях 24 серпня
Координатора руху ”Спільна справа” Олександра Данилюка допитували чотири години по подіях 24 серпня

Одним із перших на допит викликали одного з організаторів мітингу й ходи 24 серпня, координатора руху "Спільна справа" 29-річного Олександра Данилюка. Свідчення він дав 26 серпня.

— На сьогодні всі викликані особи — це ті, які або були організаторами, або були зафіксовані оперативним відео в перших лавах демонстрантів під час сутичок, — розповідає Данилюк.

Скільки тривав допит?

— 4 години. Упередженості з боку слідчого я не бачив. Дивує порушення кримінальної справи. Адже в рішенні суду не було обмежено рух вулицею Володимирською.

Суд дозволив рухатися цією вулицею. Натомість організатори мітингу закликали людей іти нею, а далі — до Адміністрації президента.

— Інцидент стався на Володимирській, тому розмови, хто і куди "збирався", не мають стосунку до кримінальної справи.

Ми знаємо позицію Головного управління МВС у Києві, яку озвучив його начальник Олексій Крикун: "Ходу дозволити". Аналогічну позицію мав і голова Київської міської державної адміністрації Попов. Але в Адміністрації президента прийняли політичне рішення — не допустити жодного пересування демонстрантів містом. Ми про це знаємо, бо Попов їздив в адміністрацію радитися, що робити. Рівень рішень досить високий — це перші особи адміністрації. Можливо, навіть президент особисто.

У сутичці постраждали демонстранти, міліціонери, поламали 45 залізних парканів, що належать міліції. Хто за це має відповідати?

— Люди в колоні намагалися розчистити прохід, захищаючи своє конституційне право на вільне пересування та участь у мирних мітингах і демонстраціях. На запитання: "Чого ви перешкоджаєте вільному руху громадян?" та на прохання погукати когось із міліцейських керівників жодної реакції. Не дочекавшись відповіді, люди почали розвертати залізні щити, якими була перекрита дорога, аби продовжувати свій рух. З боку правоохоронців були абсолютно неадекватно застосовані спецзасоби (гумові кийки, сльозогінний газ. — "ГПУ"), що спровокувало сутички. Але оскільки учасники демонстрації і я були впевнені, що наша хода є законною, ми сприймали дії правоохоронців як протиправні.

Зараз ви читаєте новину «"Попов їздив радитися в Адміністрацію президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути