вівторок, 12 листопада 2019 06:01

Поляки арештували Ігоря Мазура на вимогу Росії

Автор: 24TV.UA
  Ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура польська прокуратура відпустила на поруки українсь­кого консула
Ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура польська прокуратура відпустила на поруки українсь­кого консула

Ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура затримали польські митники 9 листопада на автомобільному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ" на Волині. Його розшукує Інтерпол на вимогу Росії, яка звинувачує українця у боях проти федеральних військ під час першої чеченської війни у 1994–1996 роках.

Мазур їхав у Варшаву на запрошення віце-спікера польського сейму Беати Мазурек. Мав узяти участь у конференції. 10 листопада Окружна прокуратура міста Холм звільнила його на поруки генконсула України у Любліні Василя Павлюка. Мазур не може поїхати з Польщі, поки тамтешній суд не ухвалить остаточного рішення, чи видавати його Росії. Москва має передати прокуратурі матеріали на підтвердження вини українця.

— Я був у Чечні в той час, але участі у бойових діях не брав, — каже Ігор Мазур, 46 років. — Їздив туди як журналіст. Працював у прес-центрі "Вільний Кавказ". Українські прикордонники не попереджали, що я у списку Інтерполу. Після звільнення зі Збройних сил кілька разів їздив до Польщі. У розшуку, виявилося, був із 2014-го. Та останні місяці Росія почала активно працювати на міжнародному рівні. Інтерпол здався і вніс мене в "чорний список".

— На нас чекає клопітка робота і боротьба, щоб Ігор повернувся в Україну. Росія має припинити використовувати Інтерпол для переслідувань людей, які їй не подобаються, — каже посол України в Польщі 54-річний Андрій Дещиця. — Його звільнення на поруки — проміжна перемога.

Ігор Мазур на Донбас пішов добровольцем у травні 2014-го. Був заступником начальника штабу 131-го розвідувального батальйону в секторі "М".

Демобілізувався 2016 року. Відтоді — заступник голови партії УНА-УНСО.

Мазур не перший українець, якого затримали в Польщі на вимогу РФ, говорить представник уповноваженої Верховної Ради з прав людини із питань партнерства з інститутами громадянського суспільства Андрій Мамалига:

— Під вартою в Польщі перебувають 20 українців. Торік через Міністерство закордонних справ звільнили одну особу. Решта — у підвішеному стані: нібито Польща заявляє, що їх видаватиме, але і звільняти відмовляється.

— Інцидент показав, що в нас немає швидких дипломатичних каналів для розв'язання конфліктів. А консульство не виконує своєї роботи, — каже політолог 66-річний Віктор Небоженко. — Ветерана відпустять, бо поляки не такі дурні. Зате Росія підняла градус конфлікту між нашими країнами. Того й домагалися.

Зараз ви читаєте новину «Поляки арештували Ігоря Мазура на вимогу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути