пʼятниця, 31 серпня 2012 10:05

Під Радою розповіли про звичаї на Січі

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Кандидат у нардепи, письменник Віталій Капранов перед Верховною Радою розповідає як на Запорізькій Січі карали злодіїв. 30 серпня
Кандидат у нардепи, письменник Віталій Капранов перед Верховною Радою розповідає як на Запорізькій Січі карали злодіїв. 30 серпня

Двоє чоловіків у чорних козацьких жупанах тягнуть під руки велику ляльку Маріїнським парком у Києві. На ній світлий піджак, штани й чорні шкарпетки. До шиї прикріплені два аркуші: "Депутат" і "Я крав у товариства".

Стають біля чорного металевого паркана довкола будівлі Верховної Ради. У четвер вони прийшли на акцію "Що спіткало б депутата на Січі, або Покарай політика по-українськи". Підходять іще четверо чоловіків у жупанах, один із них б'є в барабани. За ними через огорожу спостерігають семеро міліціонерів.

До учасників заходу підходять письменники 45-річні Віталій та Дмитро Капранови у чорних вишиванках, поверх яких — білі сорочки. Вони очолюють список кандидатів у нардепи від Української платформи "Собор".

— Дозвольте розпочати суд над тим, хто винен у всіх наших бідах, — говорить Дмитро Капранов. Розмахує шаблею. Киває на ляльку. — Ми зібралися, аби показати, як карали за злочини на Запорожжі.

Запрошує до слова історика та кандидата в нардепи 37-річного Олександра Палія. Його слухають з півсотні присутніх.

— На Запорозькій Січі за економічні злочини карали тілесними ушкодженнями, — розповідає той. — Якщо відбувалося казнокрадство, то прив'язували до ганебного стовпа та забивали буковими киями. За вбивство, як правило, розстрілювали. Також могли поховати живцем. "Мажорам", які завдали комусь фізичної шкоди, переламували ногу.

Присутні сміються. Кілька разів аплодують. Двоє хлопців, що тримають ляльку, вішають її за мотузки на паркан. Дмитро Капранов бере дерев'яного кийка. На стільці перед ним — шість металевих чарок із наливкою. Він випиває одну.

— А не кради! — кричить і б'є кийком по опудалу. — А не бреши! Ось тобі, вражий сину, наука від нашого товариства!

Четверо чоловіків по черзі теж випивають наливку і кийками гатять по ляльці. За ними повторює Віталій Капранов:

— Насправді ми хочемо, щоб усі, хто прийдуть до Верховної Ради, розуміли — поки що це символічний акт. Але якщо вони нас доведуть, ця традиція повернеться. І не врятують ні паркани, ні міліціонери. Як когось із нас застукають на цих гріхах, ми готові скласти мандат і добровільно пройти процедуру очищення за допомогою цього кийка.

Акція закінчується за 45 хв. Верховна Рада запрацює з наступного тижня. Організатори говорять, що готують із цього приводу ще заходи.

Зараз ви читаєте новину «Під Радою розповіли про звичаї на Січі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути