Ексклюзиви
неділя, 31 жовтня 2021 11:16

"Партія Зеленського лишається напіввіртуальною": йдуть проміжні вибори у Верховну Раду

— У Черкасах є все — люди, унікальні місця, історія. Потрібно просто привести це до нормального якісного вигляду, — говорить президент 43-річний Володимир Зеленський після відкриття Шевченківського центру в Каневі на Черкащині. Під час робочої поїздки водив із собою міського голову Золотоноші 54-річного Віталія Войцехівського — кандидата в народні депутати від партії "Слуга народу" в окрузі №197. Там — у Золотоноші, Каневі, частині Соснівського району міста Черкаси, частинах Канівського й Черкаського районів 31 жовтня відбуваються проміжні вибори у Верховну Раду. У січні нардепа з цього округу 30-річного Олександра Скічка президент призначив головою Черкаської обласної державної адміністрації.

Автор: president.gov.ua
  Охорона Володимира Зеленського притримує металеві конструкції з інформаційними плакатами. Від сильних поривів вітру ті ризикують впасти. Президент перебував у робочій поїздці на Черкащині 20 жовтня. Кандидат у народні депутати від партії ”Слуга народу” в окрузі №197 Віталій Войцехівський (на фото ліворуч) зустрів його в Каневі й супроводжував до Золотоноші
Охорона Володимира Зеленського притримує металеві конструкції з інформаційними плакатами. Від сильних поривів вітру ті ризикують впасти. Президент перебував у робочій поїздці на Черкащині 20 жовтня. Кандидат у народні депутати від партії ”Слуга народу” в окрузі №197 Віталій Войцехівський (на фото ліворуч) зустрів його в Каневі й супроводжував до Золотоноші

На окрузі балотуються 25 кандидатів. Зокрема, самовисуванець екснардеп Владислав Голуб, колишній нардеп Андрій Іллєнко від "Свободи", кандидат від "Європейської солідарності" — перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко, з "Національного корпусу" — Дмитро Кухарчук. Зареєстрували і "клона" для кандидата Войцехівського. Чоловік змінив своє ім'я та прізвище за шість днів до реєстрації. Суд скасував зміну імені цього кандидата. "Клона" отримав і самовисуванець Голуб.

31 жовтня обиратимуть народного депутата також від округу №184 на Херсонщині — місто Нова Каховка, Бериславський, Великолепетиський, Велико­олександрівський, Високопільський, Горностаївський і Нововоронцовський райони. Парламентарія з цього округу 50-річного Ігоря Колихаєва торік обрали мером Херсона.

На мандат претендують 15 кандидатів. Зокрема, заступник голови обласної ради Геннадій Лагута від партії "Нам тут жити". Від "Слуги народу" — голова облдержадміністрації 37-річний Сергій Козир. Його ім'я напередодні виборів розмістили на білборді програми Зеленського "Велике будівництво" з написом: "Сергій Козир. Пообіцяли — зробили".

У Харкові обиратимуть мера. Геннадій Кернес, який займав посаду з листопада 2010-го, помер через ускладнення коронавірусу торік. Претендують на крісло міського голови 11 висуванців. Виконувач обов'язків міського голови, секретар Харківської міськради 54-річний Ігор Терехов іде на вибори від партії "Блок Кернеса — успішний Харків".

Серед кандидатів колишній народний депутат і міський голова Михайло Добкін іде самовисуванцем, Володимир Плетньов — від "Партії Шарія", Олександр Скорик — від "Європейської солідарності". Наймолодший претендент — 25-річний Костянтин Немічев від партії "Національний корпус". Єдина жінка — Аліна Мустафаєва. Найстаршому кандидатові — 64 роки. Це пенсіонер Віктор Величков, самовисуванець, член ОПЗЖ. Кандидата від "Слуги народу" немає.

Мають відбутися позачергові місцеві вибори на Донеччині та Луганщині. Це 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та вісім — у Сіверськодонецькому та Щастянському районах Луганщини. В серпні Центральна виборча комісія заявила про неможливість провести там голосування. Однак це рішення оскаржили в суді.

На організацію голосування 31 жовтня з бюджету виділили майже 65 млн грн.

— Для "Слуги народу" важливо показати, що їхній рейтинг критично не знижується. Так підтвердять статус провладної партії, — розповідає голова Громадянської мережі "Опора" 39-річна Ольга Айвазовська.

— На ці вибори не могли висувати кандидатів, які не були активні на окрузі чи в регіоні. Претенденти-"туристи" виграти не зможуть. Кампанія коротка й підвищити рейтинг для новоприбулого складно.

Мер Золотоноші має персональний рейтинг. Його обирали в межах того округу, де зараз він висунувся. Має впізнаваність і можливість задіяти адміністративний ресурс. Те саме стосується Херсон­щини. Резерв партії влади — незначний. Ставка на голову облдержадміністрації для них видається перспективною.

Адмінресурс — не нове явище, але його немає в законах. Президент неодноразово використовував свою впізнаваність і бюджетні кошти для візитів і представлення кандидатів від "Слуги народу". Так було на місцевих виборах. Це порушення стандартів чесного і вільного волевиявлення. Покарання за це не передбачено.

— Вибори важливі особисто для Зеленського й "Слуги народу", щоб показати лідерські позиції. Готові йти на все, — каже голова Комітету виборців України Олексій Кошель, 48 років. — Можна згадати сумну перемогу кандидата від "СН" Василя Вірастюка в Івано-Франківській області (під час підрахунку голосів на дільницю приїхали представники "Слуги народу" і Служба безпеки. Згодом з'ясувалося, що зникли бюлетені. — ГПУ). Він фактично програв голосування, але виграв підрахунок голосів через те, що зникла частина бюлетенів. Все це за лекалами 1990-х. Інші політичні партії не зробили висновків — проковтнули ситуацію з фальшуванням. На Херсонщині і Черкащині ця ситуація може повторитися.

Зеленський приїздив на Черкащину нібито з робочим візитом, який був тільки в межах округу та із залученням претендента від "слуг". Використовує адмінресурс, щоб підтримати свого кандидата.

Інші технології на цьому окрузі нагадують підкуп виборців. Укладають угоди з агітаторами та спостерігачами, яких заохочують матеріально. Ці факти фіксують політичні опоненти "Слуги народу". Досвід Івано-Франківська свідчить — якщо кандидат не перемагає, можна використати інші механізми. Це негатив для репутації держави. Україну сприйматимуть такою, що не може провести демократичні вибори.

Кандидатами взяли мера та голову ОДА. Це тому, що партія Зеленського залишається напіввіртуальною, їхні офіси порожні. Простіше вкладати гроші в рекламу, а не будувати структуру. Тепер "слугам" бракує авторитетних кандидатур на місцях. Балотування голови ОДА — це нелогічно взагалі. Займає високу посаду, яку розмінює на мандат депутата. Проблеми на місцях дуже великі, якщо партія вдається до такого.

З другого боку, владна партія не бере участі у виборах у Харкові. Має одні з найвищих рейтингів, але тут здалася. Це свідчить, що "Слуга народу" не має реальної регіональної структури.

— Не хотілося б, щоб вибори у Харкові були брудні. А вони такими скоріше за все будуть, — говорить політолог Віталій Бала, 55 років. — Влада визначилася, що підтримує Терехова. Не мають сильного кандидата. Тому їм треба, щоб людина, яку підтримують, перемагала. Що будуть фальсифікації й підкуп — зрозуміло. Влада має контроль над правоохоронцями і заплющить очі на це. Але невідомо, чи дасть це змогу Терехову набрати понад 50 відсотків у першому турі. Якщо все буде так, як в Івано-Франківську — це не вибори, а призначення переможців.

Зараз ви читаєте новину «"Партія Зеленського лишається напіввіртуальною": йдуть проміжні вибори у Верховну Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути