пʼятниця, 31 травня 2013 05:00

Опозиція хоче зібрати в Донецьку п'ять тисяч людей

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  29 травня у Донецьку опозиціонери встановили шість агітаційних наметів. Роздавали листівки із закликом прийти на акцію ”Вставай, Україно!” у п’ятницю
29 травня у Донецьку опозиціонери встановили шість агітаційних наметів. Роздавали листівки із закликом прийти на акцію ”Вставай, Україно!” у п’ятницю

Опозиція запланувала акцію "Вставай, Україно!" в Донецьку на п'ятницю 31 травня. Очікують зібрати понад п'ять тисяч прихильників і о 16.00 пройти вул. Артема — від Національного театру опери та балету до обласної держадміністрації.

На центральній пл. Леніна 29 травня встановили шість наметів партії "Батьківщина". Роздають листівки із закликом приєднатися до акції "Вставай, Україно!". У них написано: "У Донбасу з Януковичем "свои счеты". Ніхто не довіряв йому так безмежно, як Донбас. Нікого Янукович не обманув більше, ніж земляків з Донбасу. Тому й розчарування Януковичем на Донбасі — найсильніше".

У ході мають узяти участь лідери парламентських опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко.

— На сегодня у нас было 40 тысяч листовок, — каже активіст 27-річний Сергій Кайдаш. — Сколько раздали — пока не знаю.

У наметі поруч юнак у кепці з написом "Батьківщина", перевернутій козирком назад, сидить засмучений. Себе не називає. Пояснює, що за участь в акції можуть відрахувати з інституту.

— Говорят: валите отсюда. Вот как реагируют, — каже. — Один в меня кинул этой листовкой. А есть такие, что поддерживают: "Слава Богу, что вы приехали".

— Пенсионеры только активны. Они говорят, что Советский Союз был лучше. А молодые берут, чтобы от них отстали, — вважає 19-річний Павло Сидоренко, студент Донецького юридичного інституту, це колишня школа МВС. Він працює в іншому наметі.

Його дівчина в червоній майці та джинсах стоїть поруч.

— А вот я пойду на митинг — потому что хуже этой власти уже не будет. Врут! Говорят, что стремимся в Европу, а делают все, как в дикой Африке, — каже Крістіна Шевченко, 19 років.

Розповідають, що за роздавання листівок їм не платять, роблять це з принципу.

Донеччанка 32-річна Марина збирається на мітинг.

— Меня все достало, — каже. Прізвища не називає, боїться за свій магазин промтоварів. — Опять собираются повышать налоги для единоналожников, акциз на бензин. Причем уже поднимали. Говорили — для того, чтобы починить дороги. И что? Привели их в порядок только в центре. Работает правило мафии — решают деньги и связи. А где законы? Откат сейчас составляет 60 процентов, до Януковича был 20. Легче уйти в тень или закрыться совсем. Напишу плакат: "Требую люстрацию!".

— Возмущаюсь тем, что происходит в стране, но на митинг не пойду, — розказує 59-річна Олена Гармаш, завлабораторії в науковому інституті. — Думаю, Янукович так хорошо сидит, что этой оппозиции его не подвинуть. Нет лидеров, которые вызывают доверие у народа.

Голова обласної держадміністрації 47-річний Андрій Шишацький порівнює опозиціонерів із фашистами й натякає, що ті матимуть у Донецьку неприємності:

— Сейчас оппозиция пытается реанимировать свою провалившуюся акцию "Вставай, Украина!", проведя малоэффективные акции по Западной и Центральной Украине, собрав неубедительный митинг в Киеве. Они хотят поднять Восток Украины, начиная с Донецка. Этим доморощенным революционерам мы дадим отпор, как сделали это на центральной площади в Киеве.

Пізніше губернатор запевняв, що казав "ответ", а не "отпор".

Під час президентської кампанії у жовтні 2003 року тодішню опозицію до Донецька не пускали. Не давали приземлитися літаку з народними депутатами від "Нашої України", що прибули на партійний з'їзд. Наступного дня делегацію на чолі з Віктором Ющенком не випускали з аеропорту. Боковий вихід перекрили вантажівкою, а центральний — кількома сотнями людей. Ті тримали транспаранти "Ющенко нужен Донбасс, а Донбассу Ющенко не нужен", "Мы за русский язык", "Вон!". За півгодини "нашоукраїнців" таки пропустили до автобуса — в оточенні правоохоронців. Але повідомили, що зала, де мав відбутися з'їзд, замінована. Ющенко зібрав мітинг біля готелю "Шахтар", а навпроти стали його противники. Увімкнули голосно музику і перекрикували слова майбутнього президента.

— Рішення щодо продовження акції "Вставай, Україно!" та поїздки в Донецьк пов'язані з рядом причин, — говорить політолог 52-річний Володимир Фесенко. — По-перше, через критику. Опозиція, окрім Харкова, не провела жодного мітингу у великих російськомовних містах Сходу та Півдня країни. Це назвали проявом слабкості й нездатності працювати на чужій території. По-друге, Донецьк обрали через події у Києві 18 травня. Опозиція вирішила зіграти на конфлікті та скандалі, які були в столиці. Логіка така: ви нам улаштували протистояння в Києві, а ми вам улаштуємо в Донецьку — у вашому регіоні.

Партія регіонів демонструватиме: ви приїхали без запрошення, вас тут не чекали і не люблять. Не думаю, що хтось свідомо провокуватиме бійки. Але ворожість виявлятимуть точно. Наприклад, створюватимуть проблеми із пересуванням містом. Не виключено, що "регіонали" організують власну акцію, якій сприятиме місцева влада.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція хоче зібрати в Донецьку п'ять тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути