четвер, 11 жовтня 2012 06:15

"Об'єднана опозиція — єдина сила, яка може протистояти донецькому уркаганату"

Із кандидатом у народні депутати від Об'єднаної опозиції "Батьківщина", засновником "Агрофірми Корнацьких" 59-річним Аркадієм Корнацьким зустрічаємося у його офісі в центрі Києва. Він балотується по мажоритарному округу №132 із центром у Первомайську Миколаївської області.

Двері офіса на третьому поверсі відчиняє Аркадій Олексійович. На ньому блакитна сорочка, бежева легка куртка і джинси. Запрошує сісти на шкіряний диван, розташовується навпроти.

Яка передвиборна ситуація на Миколаївщині, зокрема у вашому окрузі? Хто ваш конкурент?

— Реальний конкурент один — "регіонал", заступник голови облдержадміністрації Віталій Травянко. І його реальність не в тому, що він є популярним чи шанованим. Влада робить усе, щоб сфальсифікувати вибори під нього. Провели своїх людей до складу виборчих комісій усіх рівнів, агітаційну кампанію забезпечують адміністративним ресурсом. Роздають матеріальні блага. Наприклад, дарують шкільні автобуси, спортивну форму, роблять дитячі майданчики, ремонтують дитсадки, встановлюють металопластикові вікна в школі. Усе роблять бюджетним коштом або за гроші, зібрані шляхом репресій із підприємців. А подають як благодіяння від офіційного кандидата "Регіонів". Дійшли до того, що спецпідрозділи міліції клеять на патрульні машини рекламу Партії регіонів. Водночас Державна автоінспекція робить усе, щоби перешкоджати пересуванню автотранспорту конкурентів. Для того, щоб я не зміг вчасно потрапити на зустріч із виборцями, зімітували ДТП. Улаштували фіктивне весілля у залі, де я мав спілкуватися з людьми.

Мій штаб працює під постійним контролем і правоохоронних органів, і ще якихось сумнівних людей.

Біля вашого офіса патрулюють?

— Так, неприкрито постійно ведуть зовнішнє спостереження за будівлею. Стежать навіть за приміщеннями, де живуть люди, які працюють у штабі. Прослуховують, знімають.

Тільки задумали щось зробити, переговорили по телефону — інформація відома у таборі конкурента. І там уживають контрзаходів. Це роблять тільки проти мене. З однієї простої причини — інші кандидати пов'язані із владою.

Ви особисто з вашими конкурентами знайомі?

— Так, у листопаді 2008 року я застав Травянка у моєму кабінеті в Миколаївській облдержадміністрації. Я зайшов туди за особистими речами, коли мене, через несумісність із корупцією, вже звільнили. Травянко аж підстрибнув у кріслі: вибачте, мовляв, я сюди не просився, мене сюди посадили. Мабуть, він тоді від несподіванки розкрив свою головну рису — це людина, яку переставляють, як пішака, і яка робить усе, що їй накаже начальство. Зараз його "садять" у Верховну Раду, щоб робив усе, що накажуть його господарі.

Ще з одним із "конкурентів" мене познайомили 2001 року в Києві. Тоді на мене теж "наїжджали", і я шукав справедливості. Особа, до якої мені порекомендували звернутися, засідала у Верховній Раді — поруч із самим генпрокурором Потебеньком, кумом президента Кучми. Мені було сказано: "Ми знаємо, скільки ви інвестували у Чаусове — з вас 10 відсотків цієї суми". На той час на підйом виробництва вже було вкладено більш як 2 мільйони доларів. Платити я відмовився. Отакі кандидати зараз балотуються у Верховну Раду на Первомайському окрузі.

Що відбувається з вашою агрофірмою?

— Підприємство фактично паралізоване: опечатали склади, не дають виплачувати людям орендну плату, збирати врожай у полі, сіяти. Таким чином януковичі захоплюють бізнес. Спочатку фальсифікують справи, давлять через силові структури. А якщо не виходить, знищують підприємство.

Чому йдете в народні депутати?

— Опозиція запропонувала мені бути узгодженим кандидатом, і я погодився. Зараз при владі урки, кримінальні елементи. Влада — узурпована на 100 відсотків в одних руках. Ці люди не бачать себе поза межами своєї влади і зроблять усе, щоб не віддати її. Об'єднана опозиція є тією силою, яка хоч у чомусь може протистояти цьому донецькому уркаганату.

Приносять листівку із зображенням, яке висіло на білбордах. На ньому — Корнацький за столом із чаркою горілки, чорним хлібом і цибулиною святкує перемогу над окупантами. Поряд гармошка, біля неї — чорно-біла фотографія батька Аркадія Олексійовича, який був гармоністом.

— Це знімали тут, — господар показує на стіл біля вікна. — Коли повісив цей білборд, люди фотографували його на мобільні телефони. Але через три дні, за вказівкою згори, "наїхали" на власників щитів, і мою рекламу заклеїли.

Чого виборці зараз потребують найбільше?

— Насправді їм потрібна не дешева ковбаса, а чесні політики, хороші закони, робота і справедлива оплата. Особливо бурхливо реагують щодо пенсійної реформи. Вони вражені, коли їм розказуєш, що якби Пенсійний фонд не розкрадали на 50 відсотків, можна було б не тільки не підвищувати пенсійний вік жінкам, а й пенсії зросли б принаймні вдвічі.

Як переламати ситуацію із корупцією в країні?

— У грузинський спосіб. Ліквідувати весь наш державний апарат. Він і структурно, і за змістом є виключно радянським. Це — апарат авторитарної бюрократичної держави, а не ринкової економіки. Чиновників звільнити, а потім набрати тих, хто служитиме людям, а не крастиме.

Де їх брати?

— Нормальні, порядні й чесні люди є. Тільки їх із кожним днем у органах влади меншає. Є також фахівці, які покинули державну службу або й виїхали з України. Багато кого з них можна повернути. А головний резерв — молодь. У Грузії 30-річні працюють міністрами.

Як ставитеся до можливого продажу землі?

— Земельний ринок потребує нового підходу, і в мене він є. Це готовий проект закону про земельний ринок. Суть його в тому, що держава повинна відповідати за можливе несправедливе обезземелення селянина. Вона має подивитися: чи законні умови, чи вони справедливі. Також обов'язково треба ввести поняття мінімальної ціни за гектар. Якщо землю відбиратимуть у селянина нижче цієї ціни, то таку угоду треба визнати нечинною. Якщо держава таке допустить, то має відповідати перед селянином у повному обсязі його збитків, яких він потім зазнає. Крім цього, треба запровадити поняття ренти. Це — друга частина ціни за землю. Якщо сьогодні селянин продав земельний пай, умовно кажучи, за 5 тисяч доларів, то це не значить, що він отримав усе. Йому потім пожиттєво щороку мають виплачувати ренту — доплату до тих коштів, які він отримав.

Якщо все ж реформу проведуть у тому вигляді, як пропонують зараз, які наслідки будуть для села, для фермерів?

— Мільйони селян залишаться без землі, тисячі аграрних підприємств будуть знищені. Найкрупнішими землевласниками в країні стануть президент, його сім'я, генпрокурор і його родина, а також наближені до них особи, які цікавляться аграрним бізнесом. Решта України буде обезземелена. Аграрний бізнес буде зламаний.

Як ставляться до реформи фермери?

— Як до грабунку з великої дороги. Але переважна більшість, на жаль, мовчать. Їх уже задавили, поставили на коліна. І зараз вони інколи мовчки, інколи під тортурами підписують відмови від своїх бізнесів та від своїх земельних прав.

Які настрої панують серед землевласників?

— Переважає невпевненість, страх, який переходить у панічний. Бо стають відомі жахливі подробиці нелюдських катувань, які застосовує влада не тільки через так звані правоохоронні силові структури, а й у суто кримінальні способи.

Чого чекати після парламентських виборів?

— Чесних виборів не буде. "Регіонали" їх сфальсифікують. Питання лише у тому — наскільки. Якщо назбирають 300 голосів (дві третини народних депутатів. Такою кількістю голосів можна змінювати Конституцію або ухвалювати нову. — "ГПУ"), то Янукович буде вічно президентом. І це буде кінець усьому. Якщо буде проста більшість, то варто чекати великої боротьби. "Регіони" розраховують на 120-130 мандатів за партійним списком, решту хочуть добрати за рахунок мажоритарників — купити, загітувати. Під тиском, звичайно. Народ має піднятися, вийти на майдани. Причому не тільки у Києві, а по всій Україні.

Скільки людей можуть вийти на вулицю після виборів?

— Вийти можуть сотні тисяч, але це може статися як одразу після виборів, так і через кілька років. Усе залежатиме від того, коли дійде до народу, що його грабують. Поки що більшість думають, що забирають у підприємців, а його це не стосується. 20 років бандитська влада переконувала народ, що головним ворогом є бізнесмени. Насправді ж усі біди — від чиновників. Народ рано чи пізно зрозуміє, що грабують не тільки підприємців, а і його вже взяли за горло, роздягнули, перетворюють на біомасу.

Коли у наступному парламенті виникне навіть проста більшість опозиції, Партія регіонів посиплеться, як доміно, як трухлявий пень. Тому що у своїй масі, особливо в низових ланках, там люди, загнані примусом, шантажем і погрозами.

7

кандидатів, крім Аркадія Корнацького, балотуються по виборчому округу №132.

УДАР висунув Анатолія Козловського, Компартія — Анатолія Романюка. Ще три кандидати-самовисуванці: приватний підприємець Анатолій Пєшехонов, суддя Сергій Терьохін і колишній військовий Володимир Толубко. Основним своїм конкурентом Корнацький вважає "регіонала" Віталія Травянка, який є заступником голови Миколаївської облдержадміністрації з питань агропромислового комплексу.

 

Підтримує фестивалі гармоністів

Аркадій Корнацький народився у селі Чаусове Друге Первомайського району Миколаївської області. Закінчив факультет міжнародного права Університету дружби народів ім. Лумумби в Москві. З 1980 року працював юристом, заснував чимало підприємств, які торгували комп'ютерами, нерухомістю. 2002-го повернувся до рідного села, де заснував "Агрофірму Корнацьких", "Юридичну фірму Корнацьких" і "Будфірму Корнацьких".

Одружений удруге. Має сина Павла та доньок-близнючок Ганну й Марію. Із другою дружиною Лілією виховують 11-річну Інну. На час виборів вивіз сім'ю за кордон.

У пам'ять про батька підтримує фестивалі гармоністів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Об'єднана опозиція — єдина сила, яка може протистояти донецькому уркаганату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути