Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2021 07:00

Потрібна кримінальна відповідальність за приховування російського громадянства

Майже 500 тисяч жителів окупованих територій Луганської та Донецької областей мають російське громадянство. Москва цьому послідовно сприяє. Тож цифра зростатиме. Постає запитання — нащо Україні мільйони громадян РФ? Хоч за п'ять, хоч за 10 років.

Окрім цього риторичного запитання, вимальовується відповідь на інше: Україні на окупованій частині важливіші люди чи території? Стає дедалі зрозуміліше, що території. На відміну від анексованого Криму, набуття російського громадянства на окупованому Донбасі є добровільним.

Київ зараз із цим нічого не вдіє. Однак може сигналізувати про те, що після ­деокупації російській п'ятій колоні буде непросто. Наприклад, ухвалити законодавство про носіїв громадянства РФ на території України.

Має бути категорична вимога щодо виходу з нього. До того — заборона на участь таких людей у виборах усіх рівнів та обіймання посад у державних структурах і органах місцевого самоврядування. Доцільно заборонити участь у громадських об'єднаннях. Позбавити права користування соціальними пільгами. Носії російського громадянства повинні повідомляти про нього українські органи. За приховування варто запровадити кримінальну відповідальність.

Такі норми потрібні Україні навіть без огляду на окуповані території.

28 квітня Центральна виборча комісія зареєструвала народним депутатом Андрія Аксьонова. Він переміг на довиборах у Донецькій області. Медіа пишуть про його зв'язки з сепаратистами 2014 року й російське громадянство. Є відповідні документи.

Зараз ви читаєте новину «Потрібна кримінальна відповідальність за приховування російського громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути