середа, 26 грудня 2012 00:45

Нова Верховна Рада пропрацювала чотири дні

Сходами на другий поверх кулуарів Верховної Ради піднімається депутат від "Батьківщини" 50-річний Олександр Бригинець. У вівторок уранці він прийшов на останнє в цьому році засідання парламенту. У нього ліва рука в білій рукавиці, під нею гіпс. 12 грудня під час бійки у Верховній Раді йому зламали палець.

— Ми сьогодні з колегою Миколою Томенком приїхали на метро, — розказує Олександр Михайлович і всміхається. — Ніхто із людей до нас не підходив. Просто дивилися. Хоча були випадки, коли впізнавали, давали поради. Казали: "Мочите "регионалов".

Олександр Бригинець заходить до сесійної зали. Тут реєструються депутати. На табло — 358.

— Ви обіцяли, що кожного дня повідомлятимете, хто відсутній у залі, — каже з місця в мікрофон депутат із "Батьківщини" 45-річний Микола Катеринчук до спікера Володимира Рибака. — Треба, щоб їхні картки для голосування заблокували.

— У мене є інформація, що Партія регіонів хворіє, — відказує Володимир Рибак, 66 років.

Опозиціонери сміються, аплодують. Рибак теж усміхається. Пропонує розділити комітети. Депутати постанову не обговорюють. Приймають 339 голосами. 13 комітетів очолили представники опозиції, 15 та комісію з питань приватизації — провладні фракції, а комітет із питань нацбезпеки й оборони віддали позафракційному Володимиру Литвину.

Спікер пропонує достроково припинити повноваження нардепів-"регіоналів" Дмитра Табачника, Ігоря Прасолова, Олександра Лавриновича, Леоніда Кожари. Напередодні вони отримали посади в уряді.

Третина депутатів не слухають головуючого. Дехто говорить по телефону. "За" звільнення  Прасолова, який став міністром економіки, голосують 220 нардепів при необхідних 226. "Регіонал" Віталій Калюжний тисне кнопки замість своїх колег Євгена Гєллєра та Володимира Малишева.

— Верховна Рада сьогодні проявила сильний, консолідований колективний розум, не проголосувавши за Табачника, — говорить із місця нардеп від "Батьківщини" Володимир Яворівський, 70 років.

— Голосували за Прасолова, — піднімає руку Рибак. — Слухать нада.

Позафракційний Олег Ляшко пропонує колегам ще раз проголосувати за зняття повноважень із Прасолова, бо за Конституцією депутат не може суміщати дві посади — бути і нардепом, і міністром.

— Народный депутат Ляшко абсолютно прав, — каже "регіонал" Михайло Чечетов, 59 років.

— Українська! Українська! — заглушають слова Чечетова опозиціонери.

Він щось продовжує говорити, але неможливо розібрати.

— Спасибо, — завершує "регіонал".

— Не дякуйте мені, бо чим більше ви дякуєте, тим гірше це впливає на мою репутацію як політика, — відказує йому 40-річний Олег Ляшко. — От коли ви мене будете щодня критикувати, я вам буду по пляшці коньяку виставляти кожний день.

Депутати ще двічі провалюють голосування за Прасолова. Із Кожари, Табачника та Лавриновича знімають повноваження. За 1,5 год. розходяться.

Позафракційний депутат Віктор Балога пише через айпед у соцмережі: "Верховна Рада, попрацювавши з початку нового скликання всього чотири дні, йде на канікули. Напевно, ще жоден парламент, за всю історію незалежності, не починав свою роботу так безславно. Я розумію, що всі втомилися від виборів і хочуть відпочити. Але невже в нових і старих-нових політиків немає амбіцій розворушити це сонне царство і змусити парламент займатися тими проблемами, які вперто не помічають у владних кабінетах?".

— Резонансні комітети мали відійти опозиції, — розказує журналістам у кулуарах депутат від "Батьківщини" 36-річний Андрій Шевченко. — Це бюджетний, регламентний комітети, з питань верховенства права, з питань соціальної політики. Але "регіонали" забрали їх собі. Нам залишається лише дивитися, як Партія регіонів сама себе контролює. Це "бджоли проти меду".

Із зали виходить віце-спікер "свободівець" Руслан Кошулинський, 43 роки. Несе два стакани із запаленими всередині свічками.

— Це Вифлеємський вогонь, який нам передали пластуни, — розказує. — Один я віднесу у фракцію, інший — собі в кабінет.

— Ви не боїтеся підпалити Верховну Раду? — питають журналісти.

— Ми її підпалимо іншим способом — якісною та гарною роботою, — сміється віце-спікер.

Зараз ви читаєте новину «Нова Верховна Рада пропрацювала чотири дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути