четвер, 15 березня 2012 00:00

Наталію Королевську вигнали з фракції БЮТ

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Екс-”бютівка”, лідерка Української соціал-демократичної партії  Наталія Королевська йде кулуарами Верховної Ради зі своїми заступниками Євгеном Сусловим (ліворуч) та Олексієм Логвиненком (праворуч). 14 березня
Екс-”бютівка”, лідерка Української соціал-демократичної партії Наталія Королевська йде кулуарами Верховної Ради зі своїми заступниками Євгеном Сусловим (ліворуч) та Олексієм Логвиненком (праворуч). 14 березня

— Наталію Королевську виключили з фракції "БЮТ-"Батьківщина", — говорить спікер 55-річний Володимир Литвин, відкриваючи засідання Верховної Ради в середу.

"Бютівці" аплодують. На ранковому засіданні фракції вони одноголосно ухвалили рішення про її виключення "за систематичне порушення вимог фракції та співпрацю з Адміністрацією президента". Також її звинувачують у тому, що на засіданні Верховної Ради у вівторок не голосувала за включення до порядку денного постанови з вимогою негайного виконання рекомендацій про звільнення Юлії Тимошенко та інших політичних в'язнів, викладених у резолюції ПАРЄ.

— Королевська не голосувала за це свідомо, хоча була в залі й могла це зробити, — каже в кулуарах лідер фракції "БЮТ-"Батьківщина" Андрій Кожем'якін, 46 років. — Її не раз попереджали, що треба виконувати рішення фракції. Вона це ігнорувала. Не голосує за законопроекти, які можуть звільнити Тимошенко і каже при цьому, що стоїть першою в черзі за звільнення Юлії Володимирівни.

36-річної Наталії Королевської в цей час у Верховній Раді немає. Однак напередодні в інтернеті на її сторінці у "Фейсбуці" з'явилося повідомлення: "Хтось вкрав карточку для голосування — довелося зробити дублікат. Направила листа Литвину, щоб зарахували мій голос за внесення до порядку денного проектів постанов про заходи з реалізації рекомендацій і вимог ПАРЄ".

Наталія Королевська приходить у парламент уже на брифінг пообіді. Із нею — два інші "бютівці" Євген Суслов та Олексій Логвиненко. Вони є її заступниками в Соціал-демократичній партії. Королевська стає біля трибуни на другому поверсі. Заступники — із боків.

— Фракция давно искала причину, чтобы исключить меня. Миф о единой оппозиции разрушен, — каже вона. — Мы провели экстренное заседание руководства партии. Решили выйти из Комитета сопротивления диктатуре, провести съезд на следующей неделе и найти свой путь, которым пойдем на выборы.

Наталія Королевська йде з парламенту. Євген Суслов та Олексій Логвиненко повідомляють, що написали заяви про вихід із фракції.

— Ми не відчуємо втрати, — каже "бютівець" 52-річний Андрій Сенченко. — Їхня партія діє за вказівками Банкової ще з місцевих виборів 2010-го. Вона не є нашим політичним партнером.

О 14.00 у залі перший віце-спікер Адам Мартинюк зачитує заяви Євгена Суслова та Олексія Логвиненка.

У "БЮТ-"Батьківщині" залишилися 102 нардепи. За їхніми списками у Раду обиралися 156 осіб.

"Розкрутити свою партію вона вже не встигає"

Наталія Королевська розраховує на самостійну політичну кар'єру, вважає політолог 59-річний Віктор Небоженко:

— Королевська претендувала на якусь владу в БЮТі, а їй цього не давали. До виборів розкрутити свою партію вона вже не встигає. Тому піде до парламенту по мажоритарці з п'ятьма-шістьма людьми. Потім у Верховній Раді буде створювати свою групу, яка не буде в опозиції. Туди може й не потрапити, якщо не дасть згоду на таємне співробітництво з Адміністрацією президента. Інакше завтра Білорусь відмовиться купувати її "Королівське морозиво".

 

Зараз ви читаєте новину «Наталію Королевську вигнали з фракції БЮТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути