пʼятниця, 12 липня 2019 06:15

"Треба діяти негайно. У нас є шанс підняти країну та людей"

Автор: ОЛЕКСАНДР ПРОКОПЕНКО
  Юлія Тимошенко має досвід урядової роботи й чітку стратегією дій. Знає ”вузькі місця” управління державною машиною і має досвід співпраці з міжнародними інституціями
Юлія Тимошенко має досвід урядової роботи й чітку стратегією дій. Знає ”вузькі місця” управління державною машиною і має досвід співпраці з міжнародними інституціями

Дочасні парламентські вибори покликані завершити цикл оновлення владних інститутів в Україні. Обрання президента Володимира Зеленського продемонструвало, що українці відкидають неефективну політику, хочуть оновлення влади. Люди чекають на прості й зрозумілі кроки від держави, прагнуть побачити відчутні зміни.

21 липня українці фактично обиратимуть нового прем'єр-міністра. Адже кожна партія, що має шанси потрапити до Верховної Ради, розраховує очолити уряд і розпочати здійснення своєї програми.

На посаду прем'єра претендує і Юлія Тимошенко. Вона має досвід урядової роботи, чітку ідеологію і стратегію дій. У неї є політична воля, знання "вузьких місць" управління державною машиною і успішний досвід співпраці з міжнародними інституціями. За нинішніх обставин така сильна фігура на посаді прем'єра може збалансувати не надто готового до ­своєї ролі глави держави й бути противагою можливій узурпації влади.

Лідер "Батьківщини" заявила про готовність працювати в коаліції з проєвропейськими силами в новому парламенті.

Одна з переваг Тимошенко — вона готова діяти негайно. Її команда разом з експертами п'ять років розробляла покрокову стратегію дій "Новий курс України" для розвитку всіх сфер життя. І готова запропонувати цей документ як основу для невідкладних кроків влади. Щоб забезпечити результат, відчутний для кожного вже в перші місяці її роботи.

— Треба діяти негайно. Створювати коаліцію дій із сучасних проєвропейських сил. У нас є шанс підняти країну та людей. Наша команда готова цьому прислужитися, — каже Юлія Тимошенко.

Напередодні виборів лідер "Батьківщини" продемонструвала позицію по всіх больових точках на порядку денному країни.

Перші відчутні результати для українців, на переконання Юлії Тимошенко, дасть вирішення питань зниження тарифів і забезпечення старшого покоління гідними пенсіями.

Наполягає, щоб мінімальна пенсія була не нижче за прожитковий мінімум, тобто не менш як 3094 грн. Пропонує це врахувати в бюджеті на 2020 рік. Адже законом передбачено прожитковий мінімум. Та попередня влада пішла проти прав людини. У нас 71% пенсіонерів отримують і по 1300, і по 1400 грн. Хоча держава визначила: якщо платити менше, людина не виживе.

Юлія Тимошенко послідовно відстоює шлях цивілізованого земельного фермерства в Україні, виступає проти розпродажу сільськогосподарської землі за безцінь.

Її логіка така: весь світ розвиває сімейне фермерство як місця, де люди можуть жити, працювати й переробляти сировину, забезпечуючи родини та державу. Україна звернула з цього шляху. Надала земельне право великим корпораціям, які скупили в людей наділи за безцінь і зібрали в одних руках 700–800 тис. га.

— Нині ці великі монополії стали спільними підприємствами з іноземним капіталом. По суті, контролюються зарубіжними корпораціями. Ми продаємо рекордну кількість зерна, але не отримуємо нормальних прибутків — віддаємо сировину, втрачаючи на переробці сотні мільярдів, — пояснює політик.

Тимошенко переконана: держава для розвитку агросектору має дати максимальну підтримку фермерам, малим, середнім підприємствам. Треба змінити політику Нацбанку й давати кредити під 2–5% річних, як у Європі, а не 20%, як у нас. І не під заставу, а під страховку. Наступні кроки — єдиний податок на гектар землі та перехід від сировинної до переробленої продукції. А доки не вирішаться ці питання — слід продовжити мораторій.

Лідер "Батьківщини" закликала всі відповідальні сторони вивести зі ступору бюджетний процес. Він завис через передвиборчі баталії.

— Унаслідок бездарного управління країною маємо 7 мільярдів гривень дефіциту державного бюджету. Це означає, що втрачена керованість бюджетними процесами. Як снігова куля, накопичуються внутрішні короткострокові запозичення. Ми вперше досягли критичної цифри в забезпеченні економіки кредитами, — заявляє вона, звертаючись до парламенту й урядових структур.

Для фінансової стабілізації країни лідер "Батьківщини" пропонує після парламентських виборів змінити голову Нацбанку, його керівництво та всю систему грошово-кредитної політики. Політик переконує — у Нацбанку вибудована фінансова піраміда, де валютні ресурси нам давали під 20–25% річних і так вимивали з держави майже $13 млрд за чотири з половиною року.

Основою політичної відповідальності Юлії Тимошенко є міцна професійна команда.

Напередодні виборів більшість політиків намагаються "перефарбуватися", змінити якщо не партію, то її назву.

— Наша команда планує не посади ділити, а увійти в історію України разом з іншими політичними силами як творці успішності, творці нової держави, — наголошує лідер партії.

Юлія Тимошенко вважає: українці заслуговують на гідне життя і нині для цього відкрилося вікно можливостей. Реалізувати необхідні для країни та кожного громадянина зміни може фахова консолідована робота нового президента, прем'єра й парламенту.

Тимошенко назвала п'ять кроків до справедливих тарифів

Юлія Тимошенко вважає, що президент має повноваження, аби вирішити ситуацію з тарифами. У його руках — і вето на постанову уряду, якою встановили завищену ціну на газ. І призначення членів НКРЕКП, що затверджує тарифи.

Тарифи необґрунтовані й незаконні. Це зафіксував у своєму висновку Шостий апеляційний адміністративний суд. Він підтвердив законність рішення Окружного адмінсуду Києва, що задовольнив позов Юлії Тимошенко щодо незаконного підвищення ціни на газ для населення та теплокомуненерго у травні 2016 року.

Політик вважає: суди довели, що тарифи підвищені незаконно. Тому люди мають право на відшкодування переплат за два з половиною роки, коли діяла урядова постанова. Нині ж діє ще одна постанова Кабінету міністрів, за якою встановлено ще вищу ціну на газ.

Для встановлення в Україні справедливих тарифів Юлія Тимошенко пропонує зробити п'ять кроків.

1. Ухвалити закон, який поверне порядок, що існував до 2014 року, коли віт­чизняний газ продавали населенню за адекватними цінами.

2. Встановити законом граничну рентабельність, щоб зняти прибутковість у 200–300%, із якою продають український газ і повернути достатні для галузі 30% прибутку.

3. Усунути посередників, які заробляють шалені гроші на завезенні в Україну імпортного газу. Закуповувати його напряму.

4. Збільшити в рази видобуток вітчизняного газу.

5. Побудувати термінали, що прийматимуть у портах скраплений газ із інших країн. Тоді в нас з'явиться ринок газу, а не монополії, країна не залежатиме від російського постачальника.

Зараз ви читаєте новину «"Треба діяти негайно. У нас є шанс підняти країну та людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути