пʼятниця, 05 жовтня 2012 06:00

"На лист Кузьміна до США реакції не буде"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Тарас Березовець: ”Деяким українським посадовцям можуть заборонити в’їзд та арештувати рахунки за кордоном”
Тарас Березовець: ”Деяким українським посадовцям можуть заборонити в’їзд та арештувати рахунки за кордоном”

Перший заступник генпрокурора 45-річний Ренат Кузьмін звернувся з відкритим листом до конгресу США. Там розказує, що екс-прем'єра Юлію Тимошенко підозрюють у причетності до вбивств чотирьох людей. Обурюється, що сенат Сполучених Штатів ухвалив резолюцію із закликом до української влади звільнити Тимошенко й заборонити видавати візи особам, причетним до її ув'язнення.

"Може, резолюція сенату і є відповіддю на зусилля України у пошуку вбивць впливового політика (нардепа Євгена Щербаня. — "ГПУ"), його дружини і двох невинних людей? І чи не означає така резолюція те, що людина, яка досягла високого рівня державної влади, недоступна правосуддю? — пише Кузьмін. — Драматизм ситуації, яку штучно створили соратники Юлії Тимошенко, не повинен затьмарювати документальних фактів і не може дозволити нам іти на компроміси зі злочинністю. Упевнений, ви були позбавлені достатньої інформації про те, що Тимошенко завдала Україні тяжкої, можливо, непоправної шкоди, яка відбилася на моральному стані всієї нації".

Таке звернення Рената Кузьміна має дві причини, вважає політтехнолог 37-річний Тарас Березовець:

— По-перше, Кузьмін грає на випередження. Нещодавно був оприлюднений список українських посадовців, яких гіпотетично можуть торкнутися персональні санкції державного департаменту США. Їм можуть заборонити в'їзд та арештувати рахунки за кордоном. Про той перелік говорили давно. Уряд Америки вважає, що ці люди причетні до утисків української опозиції, зокрема у справах Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Як відомо, Ренат Кузьмін фігурує в цьому списку в пріоритетній частині. Тому шукає виходу із ситуації. По-друге, у листопаді завершується термін ув'язнення Павла Лазаренка (колишній прем'єр-міністр, якого посадили до тюрми в США у лютому 1999 року. — "ГПУ"). Цим листом заступник генпрокурора хоче добитися, щоб американська сторона спонукала його дати свідчення проти Тимошенко.

Лазаренко може свідчити проти Тимошенко?

— Якщо у нього виникне таке бажання. Поки що Павло Іванович його не виявляв. До моменту, доки він не надумає повернутися в Україну, нічого не свідчитиме.

Лист Кузьміна — реакція на резолюцію сенату США із вимогою звільнити Тимошенко?

— Резолюція — це попередження. Але більше посприяв випадок, коли до "чорного списку" Штатів внесли співака Йосипа Кобзона. Він є персоною нон-ґрата, перебуває під постійним моніторингом. Хоча подавав позови до державного департаменту, але у боротьбі з такою колосальною машиною шансів у нього немає. Кожну людину, незалежно від того, Кузьмін це чи ні, рознервує така інформація.

Такий лист — ініціатива Рената Кузьміна чи за цим стоїть вище керівництво держави?

— Президент так не вчинив би. Янукович дуже хитрий та обережний. Наперед робити подібні справи йому не було сенсу. Це, скоріш за все, ідея Кузьміна або людей, які дали йому таку пораду. Хто вони, не знаю. Може бути, що з Адміністрації президента або з Міністерства закордонних справ.

Як Америка може відреагувати на звернення заступника генпрокурора?

— Ніякої реакції не буде, бо звернення було публічне. Є практика Мін'юсту і держдепартаменту США — вони подібні листи фактично не сприймають. Можливо, Кузьмін про це не знає.

144

кандидати-мажоритарники відмовилися балотуватися на парламентських виборах 28 жовтня за власним бажанням. Ці дані оприлюднила на своєму сайті ЦВК 3 жовтня. Найбільше відмов у виборчому окрузі №31 на Дніпропетровщині. Із 16 кандидатів залишилися п'ятеро. Більшість із них написали заяви за власним бажанням 29 вересня.

Фаворитами в цьому окрузі залишилися перший заступник Криворізького міського голови, "регіонал" 39-річний Костянтин Павлов та помічник нардепа-"бютівця" 45-річна Віра Вернигор.

 

Зараз ви читаєте новину «"На лист Кузьміна до США реакції не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути